Spisak izazvao šok - zašto je selektorka obrisala kapitenku kao gumicom?

Bojana Popović odlučila da na Svjetsko prvenstvo ne vodi kapitenku reprezentacije Milenu Raičević, koju je nedavno Budućnost Bemax poslala u razvojni tim zbog tužbe protiv kluba

42761 pregleda 200 reakcija 54 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Svi spiskovi za Svjetsko prvenstvo su predati najkasnije sredinom prošle sedmice, čekao se samo još jedan, zato što se očigledno znalo da će biti skandalozan - Bojana Popović je posljednja odlučila da objavi imena 19 rukometašica za šampionat u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj, a među njima nema kapitenke Milene Raičević!

Kao gumicom, selektorka Crna Gore je obrisala djevojku koja je učestvovala u svim uspjesima „lavica”, uz Marinu Rajčić jedinu osvajačicu sve četiri rukometne medalje od obnavljanja nezavisnosti - od juniorske svjetske bronze 2010. u Koreji, preko olimpijskog srebra i evropskog zlata 2012, do 3. mjesta na EHF Euru prije 12 mjeseci.

Zašto je Popovićeva odlučila da skloni djevojku koja je do prije mjesec bila nezamjenljiva kod nje i u Budućnost Bemaxu i u reprezentaciji? Odgovor na to pitanje tražiće se danas, na prvom treningu, mada je jasno zbog čega se sve to desilo.

Raičevićeva je odnedavno „na ledu” u klubu, zato što je preko Arbitražnog suda EHF-a tražila plate iz sezone 2020/2021, kada je bila u drugom stanju, zbog čega je poslata u filijalu Rudar.

Pitanje je, međutim, kakve uopšte to veze ima sa reprezentacijom? Selektorka i šefica stručnog štaba najvećeg crnogorskog kluba je odavno znala za tužbu nekadašnje saigračice, ali joj to nije smetalo da je drži u igri po skoro 60 minuta na prvih pet utakmica Lige šampiona, niti da je pozove za kvalifikacioni meč sa Turskom prije malo više od mjesec.

U međuvremenu je klub odlučio da kapitenki skine traku i pošalje je u razvojni tim, ali je malo ko vjerovao da će je se Popovićeva odreći i za Svjetsko prvenstvo.

Milena Raičević
foto: Boris Pejović

Razloga da je pozove je imala mnogo - Raičevićeva je igrala sasvim korektno (protiv Turske ušla pri rezultatu 6:7 i upisala dva gola i čak 11 asistencija u pobjedi 39:23), lider je ove selekcije, a i ostali bekovi su daleko od prave forme ili su van terena.

Đurđine Jauković nema zbog teške povrede, Itana Grbić je dala svega 10 golova za Krim u osam kola Lige šampiona, Đurđina Malović ne blista u Rumuniji, Jelena Despotović je nakon sjajnih izdanja na Evropskom prvenstvu 2020. skupila jako malo minuta zbog povrede ramena i odsustva zbog trudnoće...

Samo Matea Pletikosić igra u sjajnoj formi u rumunskoj Koroni i jasno je da bi djevojka koja je sinonim za sve uspjehe Crne Gore i Budućnosti bila i te kako korisna.

Nažalost, problem iz Budućnosti se prelio na nacionalni tim, iako to ne bi smjelo da je bilo kako povezano.

Možda je baš zbog ove odluke Popovićeva i čekala posljednji čas za objavljivanje spiska, da joj se ne bi desila sudbina prethodnika - Dragan Adžić je smijenjen dva dana pred početak priprema za Svjetsko prvenstvo 2017, Per Johanson 12 dana prije EHF Eura 2020, a Kim Rasmusen sedmicu nakon što je izborio plasman na Olimpijske igre u Tokiju, što je bio uslov za produženje ugovora.

Ovom odlukom, selektorka je izazvala odijum javnosti, ali i sama sebe dovela u pat-poziciju, jer je preuzela odgovornost za rezultat na sjeveru Evrope.

Sve sem četvrtfinala na Svjetskom prvenstvu, a za dva mjesta u njemu će najozbiljniji takmaci biti Mađarska, Švedska i Hrvatska, bilo bi neuspjeh i ujedno otežalo bitku za Olimpijske igre u Parizu...

Povratak Bobane Klikovac

Na spisku za Svjetsko prvenstvo je pivotkinja Korone Brašov, Bobana Klikovac, koja nije igrala za reprezentaciju od marta 2021. i olimpijskih kvalifikacija u Podgorici.

Od igračica koje su prije 12 mjeseci osvojile bronzu na Evropskom prvenstvu, osim Raičevićeve i Đurđine Jauković, nema ni Ljubice Nenezić i Ilde Kepić, kao ni Jovanke Radičević (oprostila se od reprezentacije) i Eme Alivodić (prekinula karijeru).

Za prvo veliko takmičenje konkurisaće Nada Ćorović, Jelena Vukčević i Anastasija Marsenić. Nije pozvana dugogodišnja prva zamjena Radičevićeve na poziciji desnog krila, Dijana Ujkić.

Crna Gora će od 30. novembra do 4. decembra u švedskom Helsingborgu igrati redom sa Kamerunom, Paragvajem i Mađarskom, a potom se u Geteborgu ukrstiti sa tri selekcije iz grupe A, u kojoj su Švedska, Hrvatska, Kina i Senegal.

Spisak - golmanke: Marina Rajčić i Marta Batinović.

Lijeva krila: Ivona Pavićević, Dijana Mugoša i Nađa Kadović.

Desna krila: Nina Bulatović i Anastasija Marsenić.

Pivotkinje: Tatjana Brnović, Ivana Godeč, Bobana Klikovac i Andrijana Popović.

Bekovi: Jelena Despotović, Nada Ćorović, Itana Grbić, Matea Pletikosić, Đurđina Malović, Jelena Vukčević, Nataša Ćorović i Tanja Ivanović.

Bonus video: