Neke nove liderke - u odsustvu četiri igračice Itana Grbić i Tatjana Brnović moraće da preuzmu odgovornost

Rukometašice Crne Gore se pripremaju za Svjetsko prvenstvo koje 30. novembra otvrajau protiv Kameruna u Helsingborgu

11681 pregleda 5 komentar(a)
Imaće znatno veću ulogu nego do sada: Itana Grbić, Foto: Reuters/Borut Živulovič
Imaće znatno veću ulogu nego do sada: Itana Grbić, Foto: Reuters/Borut Živulovič

Kratkotrajne, 10-dnevne pripreme za Svjetsko prvenstvo u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj, rukometašice Crne Gore počele su u ponedjeljak u Podgorici, na godišnjicu osvajanja evropske bronze. U odnosu na tim koji je uzeo medalju u Ljubljani, ekipa je značajno oslabljena, jer nema Jovanke Radičević, Eme Alivodić i Đurđine Jauković, a selektorka Bojana Popović je odlučila da otpiše kapitenku Milenu Raičević.

Zbog toga će teret pasti najviše na leđa dvije igračice Krima - srednjeg beka Itane Grbić i pivotkinje Tatjane Brnović.

- To je sport. Sada je tu nas nekoliko koje imamo iskustvo igranja velikih takmičenja, trudićemo se da ostalima pomognu da se što prije uklope. Dolaze nove generacije, Joka i Ema su same odlučile da prestanu, Đine nema zbog povrede, a stvarno se nadam da ćemo, kad već ovoliko čekamo, biti spremne da iskoristimo šansu. Utakmice na Svjetskom prvenstvu će to pokazati, a ja i te kako vjerujem u svaku djevojku ovdje - istakla je Grbićeva.

Ona i Matea Pletikosić će morati da ponesu najveći teret u napadu.

- Mislim da smo spremne. Matea je, koliko mogu da vidim, u odličnoj formi i to me raduje. Uvijek smo se i ona i ja, kad dobijemo šansu, trudile da je iskoristimo maksimalno. Smatram da smo do sada u tome uspjele, vjerujem da ćemo i ovog puta. Ovo je zanimljiv i veliki izazov za sve nas, ali vjerujem da ćemo odgovoriti na pravi način. Sigurno je da ćemo se boriti, to je jedino pod moranjem kada igramo za državu.

“Lavice” će grupu B u Helsingborgu otvoriti 30. novembra protiv Kameruna, a dva dana kasnije igraju protiv Paragvaja, što će biti uvertire u derbi sa Mađarskom,

- Vidjećemo koliko je to lakše, jer su nam to jako nepoznate ekipe i uvijek je protiv njih teže igrati nego protiv evropskih. Sav fokus je usmjeren na Kamerun, počele smo da se spremamo i idemo korak po korak. Poslije ćemo razmišljati o bodovima i kalkulacijama, ali prvo želimo da otvorimo prvenstvo pobjedom - poručila je 27-godišnja Podgoričanka.

Njena dvije godine mlađa saigračica uvjerava da pravi stav neće izostati.

- Novi izazov je pred nama. Opet smo u podmlađenom sastavu, neka nova lica su tu, ali ćemo se truditi da opravdamo ono što nas krasi - pristup utakmicama. Daćemo maksimum i boriti se od prve do posljednje sekunde - istakla je Brnovićeva.

O ciljevima još ne želi da priča.

- Rano je, jer smo u podmlađenom sastavu. Idemo od utakmice do utakmice, ne bih nam postavljala limite, niti zadavala obavezu da dajemo obećanja. Tražićemo našu šansu i vjerovati u nju do kraja.

Jednoj od najboljih pivotkinja svijeta će posao biti najteži, jer je u odbrani ostala bez drugog halfa, Jaukovićeve, kao i “dvojke” i “petice”, Alivodićeve i Raičevićeve.

- Pogotovo će biti teško bez Đine, jer sam s njom igrala u sredini odbrane. Nesporno je da će biti puno teže, ali to je sport, nikada ne znate šta će se desiti. Moramo da se adaptiramo i prilagodimo novonastaloj situaciji. Tu su djevojke željne rezultata, sigurna sam da pravi pristup i način igre neće izostati - zaključila je Brnovićeva.

Bonus video: