Kalkulacije za Pariz: Lavice praktično mirne za kvalifikacije, ali plasman među sedam na SP donosi mnogo toga...

Rukometašice Crne Gore u četvrtak u Helsinborgu protiv Kameruna počinju bitke na Svjetskom prvenstvu - dobar plasman važan i zbog Olimpijskih igara

17766 pregleda 35 reakcija 3 komentar(a)
Rukometašice Crne Gore na startu priprema za SP 2023, Foto: RSCG
Rukometašice Crne Gore na startu priprema za SP 2023, Foto: RSCG

Helsinborg, grad na jugu Švedske kojeg od Danske odvaja svega četiri kilometra morskog puta, od četvrtka će biti mjesto na kojem će se rukometašice Crne Gore boriti za slavu na Svjetskom prvenstvu, ali i za što bolju poziciju pred bitke za Pariz.

Zahvaljujući bronzanoj medalji sa posljednjeg Evropskog prvenstva, "lavice" praktično već u džepu imaju kartu za olimpijske kvalifikacije. Ipak, da bi bile potpuno mirne najvažnije je da na rukometnom Mundijalu, koji zajedno organiziju Danska, Norveška i Švedska, izbore najmanje plasman među sedam najboljih.

Uz sve to, takav rasplet donio bi djevojkama Bojane Popović i određene privilegije pred kvalifikacije za Pariz.

Iz Rukometnog saveza Crne Gore objasnili su i zbog čega su "lavice" praktično već pred vratima olimpijskih kvalifikacja.

"Ukoliko evropska selekcija osvoji zlato ili srebro na predstojećem Svjetskom prvenstvu, Evropa će kao najbolji ili drugi najbolji kontinent imati dva mjesta na kvalifikacionim turnirima. Kako je šampion Evrope - Norveška, već osigurala mjesto na Igrama u Parizu, to će mjesta koja pripadaju Starom kontinentu na kvalifikacionim turnirima, pripasti Danskoj - osvajaču srebrne i Crnoj Gori - bronzanoj sa EHF Eura 2022", saopšteno je iz RSCG.

Helsinborg arena
Helsinborg arenafoto: IHF World Women's Handball Championship 2023

A, jedna od "priviligeja" plasmana među sedam najboljih bila bi i bolja pozicija pred žrijeb za tri kvalifikaciona turnira, na kojima će se u aprilu naredne godine, 12 selekcija boriti za preostalih šest mjesta u Parizu.

"Selekcije koje zauzmu pozicije od drugog do sedmog mjesta na Svjetskom prvenstvu izboriće plasman na kvalifikacione turnire, a ta ljestvica će se spuštati ukoliko na tim pozicijama budu reprezentacije koje su sigurni učesnici Igara kao što su Francuska – domaćin ili Norveška – šampion Evrope", kažuniz RSCG.

Uz sve to, u nekim kalkulacijama sedmo mjesto na Svjetskom prvenstvu donijelo bi i najbolju grupu na kvalifikacionim turnirima, jer bi samo jedna evropska selekcija bila rival u borbi za dva mjesta koja vode na Igre, dok bi preostala dva tima došla van evropskog kontinenta.

Kombinatorika je mnogo, a za "lavice" je najvažnije da već od četvrtka i prvog meča sa Kamerunom (18h) u Helsinborgu na pravi način krenu ka četvrtfinalu Mundijala, samim tim i prema Parizu.

Osim afričke selekcije rivali Crne Gore u grupi B na Svjetskom prvenstvu biće Mađarska i Paragvaj. Plasman u glavnu rundu izboriće tri najbolje ekipe, koje će u Geteborgu u novoj grupi "ukrstiti koplja" sa tri najbolje iz A grupe - Švedskom, Hrvatskom, Kinom ili Senegalom.

Iz nove grupe u glavnoj rundi dalje prolaze (u četvrtfinale) samo dvije najbolje selekcije.

Bonus video: