Opuštenost adut za četvrtfinale - rukometašice Crne Gore bez imperativa traže nokaut fazu

„Lavice” sjutra (18 časova) protiv Kameruna počinju nastup na 26. Svjetskom prvenstvu, olakšavajuća okolnost što već imaju vizu za kvalifikacije za OI. Glavni rivali za dva mjesta u četvrtfinalu Mađarska u grupi B, te Švedska i Hrvatska u glavnoj fazi

18843 pregleda 32 reakcija 4 komentar(a)
Marta Batinović na utakmici sa Njemačkom na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu, Foto: Stefan Ivanović/Matchlens
Marta Batinović na utakmici sa Njemačkom na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu, Foto: Stefan Ivanović/Matchlens

Prije sedam godina rukometašice Crne Gore su isplanirale boravak u Helsingborgu, ali se sve izjalovilo - ekipa tadašnjeg selektora Dragana Adžića je u posljednjem meču grupe C poražena 21:14 od Mađarske (na njenoj klupi tada sjedio budući vođa „lavica” Kim Rasmusen), pa je kao najgora u krugu tri selekcije sa pobjedom i dva poraza (uz Češku) završila nastup na EHF Euru već u preliminarnoj grupi C u Malmeu.

Helsingborg je juče konačno postao dom „crvenih” i biće im do utorka, a trebalo bi da se dogodi čudo nad čudima da sa makar dva boda ne odu u Geteborg, da se bore za plasman u četvrtfinale 26. Svjetskog prvenstva.

Prvi rival sjutra (18 časova) je Kamerun, u subotu u istom terminu je duel sa Paragvajem, a u ponedjeljak od 20.30 tim Bojane Popović čeka ključna bitka za 1. mjesto u grupi B baš sa Mađarskom.

Krajnji cilj „lavica” je da se domognu četvrtfinala i četvrti put na velikim takmičenjima zaigraju u hramu danskog rukometa, „Jiske bank boksenu” u Herningu.

Olakšavajuća okolnost je što su osvajanjem bronze na Evropskom prvenstvu gotovo sigurne u kvalifikacijama za Olimpijske igre (mogle bi da ostanu bez njih samo ako u finalu ne bude evropske selekcije, a vicešampion Starog kontineta Danska ne bude među devet najboljih), pa mogu da igraju bez ikakvog imperativa.

„Naravno da je olakšanje što smo već izborile olimpijske kvalifikacije. Na Svjetskom prvenstvu u Japanu 2019. smo se borile za to i niko od nas nije bio srećniji kada smo osvojile 5. mjesto. Sada smo puno smirenije, jer imamo mladu ekipu i ovo takmičenje ćemo iskoristiti da se uigramo, da rastemo iz utakmice u utakmicu”, istakla je najiskusnija crnogorska reprezentativka Marta Batinović.

Kamerun je na posljednja dva afrička prvenstva igrao u finalu, ali je oba izgubio 10 razlike od Angole. Crna Gora je apsolutni favorit, ali opuštanja ne smije da bude.

„Kamerun je klasični predstavnik afričkog rukometa, a tu školu smo osjetile na turniru u Hrvatskoj protiv Konga. Dosta igračica je po Francuskoj i znaju da igraju, nije to ekipa koja je došla sa ulice. Odnosimo se potpuno ozbiljno prema tom meču. Po snimcima koje smo gledali mi se čini da je Kamerun malo bolja ekipa od Konga, jer ima dva odlična šutera, a desni bek igra u Prvoj francuskoj ligi i šutira sa 10-12 metara”, upozorava 33-godišnja golmanka.

Marta Batinović
foto: RSCG/Stefan Ivanović

Kada se realno sagleda situacija, jasno je da će se „lavice” za mjesto u četvrtfinalu boriti sa tri evropske selekcije - Mađarskom, te Švedskom i Hrvatskom, sa kojom će se sastati u glavnoj fazi.

„Moramo da shvatimo da nijedna od vanevropskih selekcija nije bezazlena, može se svašta očekivati u duelima sa njima. Neophodno je da igramo kao protiv bilo koga drugog, te ekipe znaju da idu glavom kroz zid ako je potrebno. Realno je da će se evropske selekcije boriti za dva mjesta u četvrtfinalu, ali niko ne smije da se potcijeni, jer je sport nepredvidiv i sve je moguće ako neko ima dobar dan”.

Pomalo neobično, Crna Gora je posljednji pripremni meč za Svjetsko prvenstvo igrala protiv Hrvatske, sa kojom će se sudariti u glavnoj fazi. Popovićeva i Ivica Obrvan su krili neke „karte”, a domaće su slavile 26:25.

„Bez obzira na to što smo poražene, imale smo solidnih momenata i dobro je što smo osjetile Hrvatsku prije ukrštanja. Mislim da ćemo, kad nam to bude stvarno značilo, odigrati bolje nego u Novigradu. Na toj utakmici smo dosta kombinovale, probale zone 6:0 i 5: a nismo htjele da idemo “na glavu” i da pokažemo sve što smo spremale. Ali, do tog meča je pred nama mnogo posla. Sada smo fokusirane samo na prvu utakmicu, sve drugo će doći. I prije Hrvatske nas čeka Mađarska, koja je pobjedom na prijateljskoj utakmici sa Holandijom pokazala da je na pravom putu”, zaključila je Batinovićeva.

Između Marine i mene je zdrava konkurencija

U odnosu na Evropsko prvenstvo u Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, na kojem su iznenađujuću osvojile bronzu, “lavice” su značajno oslabljene jer nema tri igračice iz startne postave - Jovanke Radičević, Đurđine Jauković i Milene Raičević, kao ni prve zamjene Eme Alivodić.

„Sve su nam one bile veoma bitne, to su djevojke koje su bile nosioci ekipe i fale nam. Ali, tako to ide u sportu, to je normalno. Nismo jedina reprezentacija koja je otišla na veliko takmičenje sa mladim igračicama, sjećam se kad je Danska potpuno podmladila ekipu. Sada su došle mlađe, kao što će doći iza nas. Najbitnije je da idemo korak po korak, a važno je da smo već obezbijedile kvalifikacije za Olimpijske igre. Iskoristićemo ovo Svjetsko prvenstvo da se što više povezujemo kao ekipa i da budemo najbolje kad dođe ono pravo”, naglasila je Marta Batinović.

Zanimljiva je situacija da su ona i nova kapitenka Crne Gore Marina Rajčić golmanski par i u reprezentaciji i u rumunskog Maguri iz Ćisnadijea.

„Marija i ja vučemo jedna drugu, fino se uklapamo. S te strane nema apsolutno nikakvog problema, između nas je jako zdrava atmosfera i prava konkurencija. Uostalom, i cimerke smo već duže vrijeme i veoma dobro se razumijemo”.

RASPORED GRUPE B

SJUTRA

Crna Gora - Kamerun 18.00

Mađarska - Paragvaj 20.30

SUBOTA

Paragvaj - Crna Gora 18.00

Mađarska - Kamerun 20.30

PONEDJELJAK

Kamerun - Paragvaj 18.00

Crna Gora - Mađarska 20.30

Bonus video: