Duel evropskih i afričkih "lavica": Kamerun zagrijavanje za ključne duele

Rukometašice Crne Gore večeras (18 časova) u Helsingborgu protiv vicešampiona Afrike počinju nastup na 26. Svjetskom prvenstvu

20241 pregleda 7 komentar(a)
Ne želi još da se opterećuje pričama o četvrtfinalu, misli samo na Kamerun: Ivona Pavićević, Foto: Dan POTOR / Shutterstock
Ne želi još da se opterećuje pričama o četvrtfinalu, misli samo na Kamerun: Ivona Pavićević, Foto: Dan POTOR / Shutterstock

Svjetsko prvenstvo u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj počelo je sinoć, na teren će danas i rukometašice Crne Gore. Za početak, čekaju ih dva rivala za podizanje forme i uigravanje za ključne duele - na zatvaranju grupe B sa Mađarskom, a potom i sa Švedskom i Hrvatskom u glavnoj fazi za mjesto u četvrtfinalu.

Tim Bojane Popović je apsolutni favorit večeras (18 časova) protiv Kameruna. Biće to 11. put da “lavice” igraju sa selekcijama iz Afrike na velikim takmičenjima, a do sada su upisale devet pobjeda i poraz, uz gol-razliku plus 83.

Šest puta su se sastale sa najdominantnijom rukometnom nacijom Crnog kontinenta, Angolom, koju su savladale pet puta, ali i izgubile u 2. kolu na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru (27:25), nakon čega je bilo jasno da će ispasti prije četvrtfinala.

Tunis su porazile na šampionatima svijeta 2015. i 2017. godine (37:26 i 29:23), a po jednom DR Kongo 2013. u Beogradu (35:9) i Senegal 2019. u Japanu (29:25). Sada će se prvi put sudariti sa Kamerunkama, koje su na posljednja dva šampionata Afrike u finalima gubile dvocifrenom razlikom od Angole.

Pehar Svjetskog prvenstva za rukometašice
foto: IHF

I pored velike razlike u kvalitetu, opuštanja nema.

- Favoritkinje smo protiv Kameruna, ali to je samo na papiru. Znamo da ne smijemo da potcijenimo protivnice, već moramo da imamo maksimalan pristup od 1. minuta. Kamerunke igraju dublju zonu, nemaju tipičan sistem u odbrani, tako da moramo da budemo disciplinovane i strpljive u napadu - naglasila je Ivona Pavićević.

Afričke ekipe znaju da budu neugodne, da agresivnom igrom pokušaju da zbune bekove rivala, ali ako im to ne uspije vrlo brzo psihički padaju.

- Ne smijemo da žurimo. Svaki napad mora da bude pametno izgrađen, ne smiju da nam se dešavaju tehničke greške. Kamerun igra agresivnu odbranu i spremne smo da im odgovorimo na pravi način - poručilo je lijevo krilo Budućnost Bemaxa.

“Lavice” su se okupile u Podgorici prije 10 dana i odigrale dva meča na turniru “Croatia cup” u Novigradu. Savladale su Kongo (33:26), koji im je “glumio” Kamerun, a potom izgubile od Hrvatske (26:25), sa kojom će se sastati i u glavnoj fazi.

- Atmosfera u timu je sjajna, spremne smo za početak Svjetskog prvenstva. Dobro smo odigrale dvije kontrolne utakmice, dueli protiv Konga i Hrvatske su nam bili od velikog značaja. Naročito se to odnosi na duel protiv Konga, koji je sličan protivnik kao Kamerun.

11.

put igraće Crna Gora protiv afričkih selekcija na velikim takmičenjima. Do sada je upisala devet pobjeda i poraz od Angole (27:25) u 2. kolu Olimpijskih igara u Brazilu

Dva dana nakon duela sa Afrikankama, izabranice Bojane Popović igraće sa još jednim autsajderom grupe B, Paragvajem, a od ponedjeljka kreće ono pravo - duel sa Mađarskom, a potom u glavnoj fazi sa još dvije evropske selekcije.

- Idemo korak po korak, trenutno razmišljamo samo o Kamerunu i to je jedino što je bilo u fokusu od prvog dana priprema. Grupna faza je prvi korak ka većim ciljevima, tako da znamo da bi bilo dobro da ostvarimo maksimalan učinak u preliminarnoj rundi i u Geteborg odemo sa što većim brojem bodova. Imamo ciljeve, ali ne želimo ništa da obećavamo, već samo to da ćemo igrati maksimalno na svakom meču - zaključila je Pavićevićeva.

"Lavice" na SP

Danas

Crna Gora - Kamerun 18.00

Subota

Paragvaj - Crna Gora 18.00

Ponedjeljak

Crna Gora - Mađarska 20.30

Bonus video: