Popović: Protiv Mađarske je najvažnija utakmica u grupi, ključna je odbrana u tandemu sa golmanom

Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore sjutra (20.30) protiv Mađarske igra meč trećeg kola na Svjetskom prvenstvu

18550 pregleda 78 reakcija 14 komentar(a)
Bojana Popović, Foto: Boris Pejović
Bojana Popović, Foto: Boris Pejović

Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore sjutra (20.30) protiv Mađarske igra meč za prvo mjesto u grupi B na Svjetskom prvenstvu.

Utakmica je bitna i zbog činjenice da će ekipa koja pobijedi, u narednu fazu prenijeti maksimalan broj bodova i biti u lakšoj situaciji kada je u pitanju borba za četvrtfinale.

“Kroz prethodne dvije utakmice rotirali smo sve rukometašice protiv tog trkačkog i atipičnog rukometa koji igraju Kamerun i Paragvaj. Suština je bila da se razigraju neke igračice, da prođu kroz te dvije utakmice, podignu nivo samopozdanja i da se istrenira fizička sprema za ono što slijedi”, kazala je selektorka Crne Gore, Bojana Popović.

Mađarska je najozbiljniji test za "lavice" u dosadašnjem dijelu prvenstva.

“Mađarskom se bavimo već nekoliko dana. Možda nam je bila u glavama pa je malo i poremetila tu utakmicu protiv Paragvaja, ali nekada tako i mora", rekla je selektorka.

Selekcija koja pobijedi u narednu fazu prenosi maksimalan broj bodova, samim tim je i borba za četvrtfinale lakša.

"Svi oni timovi koji odnesu maksimalan broj bodova u grupnoj fazi imaju neku stečenu prednost za ono što svi žele, a to je četvrtfinale. Za nas je protiv Mađarske najvažnija utakmica u grupi. Čeka nas pravi, kvalitetan protivnik, koji je već dugo godina gradio jedan tim i napravio finu reprezentaciju, sa par iskusnih igračica. Funkcionišu dosta dobro, jer su prethodno tih par generacija osvajale velike medalje. Takođe, imaju dosta iskustva igranja mađarske lige i velikih turnira, tako da nas čeka težak posao. Međutim, probaćemo da tražimo neku našu šansu i pokušamo da odigramo što kvalitetnije, prije svega u odbrani, i da zaustavimo njihove bekove koji su dominantni”, poručila je selektorka.

Selektorka je kazala da utakmicu treba odigrati bez pritiska.

“Turnir ne zavisi samo od te utakmice, tako da ne treba vršiti neki pritisak. Znamo koliko utakmica znači i nama i njima da se ponesu ti bodovi u drugu rundu, čime bi olakšali posao. Ipak, treba odigrati utakmicu bez pritiska, jer ovoj neiskusnoj ekipi koju imamo ne treba pritisak. Mislim da Mađarska ima mnogo dužu klupu, malo veću rotaciju i igračice koje su nosioci u svojim klubovima. Svaka pojedinačno igra baš važnu ulogu u svom timu i mislim da vidim tu neku njihovu prednost jer su više u tom nekom igračkom ritmu”.

Popović ističe da je na ovoj utakmici najbitnija pobjeda.

“Ključna je odbrana u tandemu sa golmanom. Takve velike utakmice uglavnom golmani prelome, a broj odbrana zavisi od stabilnosti i kvaliteta u odbrani. Mora da se igra agresivno sa dosta prekida, ne dozvoliti im da se raspucaju, što je njima glavno oružje. Treba nam dobar, kvalitetan napad bez puno tehničkih grešaka kako bismo spriječili njihove lake golove”, zaključila je Bojana Popović.

Bonus video: