Ispit generacije: "Lavice" protiv Mađarske za 1. mjesto i veliki korak ka četvrtfinalu

Rukometašice Crne Gore večeras (20.30) protiv Mađarske igraju meč velikog uloga - pobjeda ne donosi samo 1. mjesto u grupi, već i odlučuje ko će doći na korak od četvrtfinala 26. Svjetskog prvenstva

31449 pregleda 71 reakcija 15 komentar(a)
Pobjednik će biti jednom nogom u nokaut fazi: Rukometašice Crne Gore, Foto: IHF
Pobjednik će biti jednom nogom u nokaut fazi: Rukometašice Crne Gore, Foto: IHF

Zagrijavanje je gotovo, vrijeme je za možda i odlučujuću utakmicu - rukometašice Crne Gore i Mađarske večeras (20.30) u Helsingborgu neće rješavati samo ko će osvojiti 1. mjesto u grupi B, već i ko će doći na korak od plasmana u četvrtfinale 26. Svjetskog prvenstva.

Obje selekcije su upisale dvocifrene pobjede u prva dva kola, protiv nedoraslih selekcija Kameruna i Paragvaja, ali je pitanje koliko izdanja sa tih utakmica mogu da daju realnu sliku pred duel u “Helsingborg areni”. Uloga blagog favorita pripada Mađaricama, iako su posljednju medalju osvojile na Evropskom prvenstvu 2012. godine, kada su bile bronzane.

- Svi timovi koji u drugu rundu prenesu maksimalan broj bodova imaju veću šansu za četvrtfinale. Mađarska je kvalitetan protivnik, već godinama gradi tim. Ima nekoliko iskusnijih igračica i nekih generacijski sličnih. Funkcionišu stvarno dobro, dosta su prošle sa mlađim kategorijama i jedna i druga generacija, osvajale su velike medalje. Imaju iskustvo i iz domaće lige i sa velikih turnira - istakla je Bojana Popović.

Bojana Popović, Maja Savić, Mirjana Milenković
foto: IHF

Na klupi Mađarske od avgusta 2021. sjedi Vladimir Golovin. Stručnjak rođen u Ukrajini je bio šampion svijeta sa juniorkama Mađarske 2018, a godinu kasnije je pokorio i Evropu. Iz te ekipe, u seniorskoj reprezentaciji sada su Petra Fizi-Tovizi, Greta Marton, Katrin Klujber, Noemi Pastor i Petra Vamoš...

- Mađarska ima dužu klupu, veću rotaciju, sve igračice koje su pozvane su nosioci u svojim klubovima. Igraju baš važne ulogu, u tome vidim njihovu prednost, jer su njihovi bekovi više u igračkom ritmu nego naši.

Fokus je na bekovima rivala, prije svih Klujber, a opasna su i krila Đera Nadin Seleši-Šacl i Viktorija Đeri-Lukač.

- Meč jeste veoma bitan, ali turnir ne zavisi samo od ove utakmice. Ne bi trebalo vršiti dodatan pritisak. Znače i nama i njima ovi bodovi, ali našoj ekipi, u kojoj neke igračice nemaju iskustvo sa velikih takmičenja, dodatni pritisak nije potreban - naglasila je selektorka.

Od odbrane sve kreće i neophodno je da ona bude na nivou, jer napad nije raznovrstan kao ranije. Crna Gora se mučila dosta na prva dva meča, sada je vrijeme da pokaže da li ima kvalitet za velika djela u ovom sastavu.

- Ključna je odbrana, zajedno sa golmankama. Velike utakmice prelome golmani, a broj odbrana zavisi od stabilnosti i kvaliteta u defanzivi. Mora da se igra agresivno, sa dosta prekida, da im ne dozvolimo da se ne raspucaju. Naravno, i stabilan, kvalitetan, napad, bez puno tehničkih grešaka, sprečava lake golove - zaključila je Popovićeva.

Bobana Klikovac dobro poznaje Mađarice, jer je tri sezone igrala u njihovoj ligi. I ubijeđena je u pobjedu.

- Definitivno smo favoritkinje. Vjerujem u pobjedu, jer se osjećamo sigurno. Vjerujem da će Bojana i Maja da nas odlično dobro pripreme. Zbog toga sam ubijeđena u dobar rezultat - poručila je pivotkinja rumunske Korone.

Rukometašice Crne Gore, Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore
foto: IHF

Djevojka koja je prvi put u reprezentaciji nakon marta 2021. i kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju je na prva dva meča pokazala da zaslužuje šansu. Protiv Mađarske ima i dodatni motiv, jer pobjeda otvara vrata četvrtfinala.

- Ovo je najvažniji meč od početka prvenstva, jer se borimo da prenesemo maksimalan broj bodova u sljedeću fazu. To će nas motivisati da uđemo fokusiranije nego na prethodne dvije utakmice. Odgovara nam i evropski stil rukometa i zbog toga sam uvjerena da ćemo neke stvari moći bolje da pokažemo - naglasila je 28-godišnja rukometašica.

Rajčić
Rajčićfoto: IHF

I kapitenka Marina Rajčić je sezonu provela u Mađarskoj i zna šta može da očekuje.

- Mađarska sada izgleda bolje nego prije nekoliko godina. Ali, sve zavisi od toga koliko ćemo im dozvoliti da igraju jako. Neophodno je da fokus bude na najvišem nivou, kako bismo privele utakmicu kraju kako nam odgovara - istakla je 30-godišnja golmanka.

Bonus video: