Preokret za sva vremena

Rukometašice Crne Gore nestvarnom igrom u 2. poluvremenu savladale Mađarsku 24:18 i napravile ogroman korak ka četvrtfinalu 26. Svjetskog prvenstva

48948 pregleda 69 reakcija 28 komentar(a)
Fenomenalno izdanje u 2. poluvremenu: Matea Pletikosić, Foto: IHF
Fenomenalno izdanje u 2. poluvremenu: Matea Pletikosić, Foto: IHF

Posljednjih godina kult odbrane rukometašica Crne Gore je počeo malo da blijedi, više je se ni rivali nisu plašili kao nekada, ali se „pojavila" kada je bilo najvažnije - fenomenalna Marta Batinović i bedem pred njenim golom podsjetili su na nezaboravnu 2012. godinu i „progutali" Mađarsku u obračunu za 1. mjesto u grupi B.

„Lavice" su slavile 24:18 i jednom nogom zakoračile u četvrtfinale 26. Svjetskog prvenstva.

Ako u četvrtak savladaju drugoplasiranu ekipu grupe A, a to će najvjerovatnije biti Hrvatska (osim ako sjutra veče ne priredi senzaciju protiv Švedske), biće praktično sigurne učesnice završnice u „Jiske bank boksenu" u Herningu.

A sa igrom iz 2. poluvremena ni nova senzacionalna medalja više ne djeluje kao nemoguća misija, bez obzira na činjenicu da nema četiri veoma bitne igračice iz selekcije koja je prošle godine osvojila evropsku bronzu...

Tim Bojane Popović je dobro počeo meč, poveo 3:1, ali su tada uslijedile muke u napadu.

Blanka Bode-Biro je bila raspoložena, pa je Crna Gora za 22 i po minuta postigla samo četiri gola, zbog čega je na poluvremenu gubila 10:7.

Bilo je, međutim, jasno da fali samo malo lucidnosti u napadu da se uhvati priključak, a on je stigao brže nego što su vjerovatno i Popovićeva i njene izabranice smjele i da pomisle na velikom odmoru.

Batinovićeva je branila zicere, a Matea Pletikosić i Tatjana Brnović do ludila dovodile odbranu rivala igrom dva na dva.

Mađarice su bile bez gola 13 minuta, a „lavice" serijom 6:0 preokrenule na 14:11 i najavile veliku pobjedu.

Protivnice su nekoliko puta prišle na minus dva, ali je Ivona Pavićević u 51. minutu prvi put donijela četiri razlike (18:14) i natjerala Vladimira Golovina da potroši i treći, posljednji tajm-aut.

Nije pomoglo - Mađarice su po ko zna koji put dokazale da im nedostaje karakter, da ne mogu da nađu rješenje za agresivne odbrane, mada bi se na ovakav bedem večeras „nasukale" i mnogo jače selekcije.

Itana Grbić je dva puta majstorijama donosila plus pet, potom i Pletikosićeva, da bi sve bilo gotovo u 57. minutu, kada je Dijana Mugoša stavila tačku na svoju izvanrednu utakmicu osmim golom za 23:17, i to sa sebi neprirodne pozicije desnog krila.

Bilo je i 24:17, a konačnih plus šest mogu da budu jako bitni ako se slučajno napravi krug sa Švedskom i Mađarskom, u kojem bi odlučivala gol-razlika, mada je teško očekivati da „lavice" u Geteborgu mogu da ispuste ovakav kapital.

U četvrtak ih čeka drugoplasirana grupe A (vjerovatno Hrvatska), potom u subotu trećeplasirana (gotovo sigurno Senegal, koji je veliki favorit protiv Kine), a u ponedjeljak bitka za 1. mjesto (već viđena sa Švedskom) pred selidbu u Herning.

A tamo je sve moguće, ko god bude rival - Danska, Njemačka, Rumunija, Poljska...

CRNA GORA - MAĐARSKA 24:18 (7:10)

Helsingborg - "Helsingborg arena". Gledalaca: 1.056. Sudije: Hansen i Madsen (Danska). Sedmerci: Crna Gora 5 (5), Mađarska 1 (1). Isključenja: Crna Gora 8, Mađarska 8 minuta.

Crna Gora: Rajčić, BATINOVIĆ (16 odbrana), Pletikosić 4, Godeč, MUGOŠA 8 (5), Nad. Ćorović, Popović, IVANOVIĆ, Malović, Nat. Ćorović, BRNOVIĆ 7, BULATOVIĆ, Klikovac, DESPOTOVIĆ, Pavićević 1, GRBIĆ 3.

Mađarska: BODE-BIRO (12 odbrana), Semerej, Fizi-Tovizi, SELEŠI-ŠACL 1, Debreceni-Klivinji, Marton, Tepfner, Pap 3, Pastor 1, VAMOŠ 3, KLUJBER 2 (1), Juhas 2, BORDAŠ, KUCORA 1, ĐERI-LUKAČ 3, Šimon 2.

Bonus video: