Protiv Hrvatske prva meč-lopta za četvrtfinale

Rukometašice Crne Gore doputovale u Geteborg, a sjutra će u “Skandinavijum areni” protiv Hrvatica tražiti pobjedu, kojom bi napravile ključni korak ka četvrtfinalu 26. Svjetskog prvenstva

27667 pregleda 126 reakcija 5 komentar(a)
Pravo tek slijedi: slavlje rukometašica Crne Gore nakon pobjede nad Mađarskom, Foto: Jure Eržen / kolektiff
Pravo tek slijedi: slavlje rukometašica Crne Gore nakon pobjede nad Mađarskom, Foto: Jure Eržen / kolektiff

Kada je 6. jula obavljen žrijeb za prvo prvenstvo svijeta čiji su domaćini tri države (Danska, Norveška i Švedska), rukometašice Crne Gore su bile svjesne da ih najteži i najvažniji zadatak u prvoj fazi čeka na zatvaranju grupe B, protiv Mađarske.

Znajući da je od protivnika u glavnoj rundi samo Švedska dio elite, “lavicama” je bilo jasno da bi pobjeda nad Mađaricama mogla da im širom otvori vrata četvrtfinala, jer su objektivno kvalitetnije od Hrvatske i Senegala.

Na oproštaju od “Helsingborg arene”, tim Bojane Popović je promašio mnogo zicera i na velikom odmoru gubio 10:7. Ali, promjena taktike i ulazak dvije desnoruke igračice umjesto dvije ljevoruke (Matea Pletikosić i Ivona Pavićević zamijenile Tanju Ivanović i Ninu Bulatović) napravio je dar-mar u odbrani protivnica - Pletikosićeva je u tandemu sa Tatjanom Brnović bila nerješima enigma za Blanku Bode-Biro i saigračice, Itana Grbić je dala nekoliko veoma važnih golova, Dijana Mugoša bila izuzetno koncentrisana i hrabra kada je šutirala sedmerca i sa desnog krila, a odbrana perfektna.

I, poslije jednog od najboljih poluvremena u istoriji crnogorske reprezentacije, upisana je velika pobjeda (24:18), kojom je napravljen veliki korak ka samoj završnici šampionata.

- Nismo odmah zaspale, ali smo dobro spavale poslije pobjede - uz osmijeh je rekla Brnovićeva.

Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore
foto: IHF

Jedna od najboljih pivotkinja svijeta naglašava da na poluvremenu nije bilo velikih riječi.

- Ništa se specijalno nije desilo. Zadržale smo vjeru u sebe i nastavile kako smo krenule. Imale smo veoma čvrstu odbranu, a samo smo neke situacije slabije realizovale u 1. poluvremenu. U nastavak smo ušle dodatno motivisane i koncentrisane, tako da smo i na tom posljednjem stepeniku - realizaciji šansi - bile bolje.

Pobjeda nad timom koji je bio izraziti favorit na kladionicama, kao i u ocjenama stručnjaka, podigla je samopouzdanje podmlađenim “lavicama”

- Ovo nam mnogo znači. Pokazale smo da možemo i da ćemo, bez obzira na to ko je u sastavu, uvijek dati sve od sebe i boriti se. Koliko god nekad izgledalo da nam je teže, imamo kvalitet.

Sada kada su blizu četvrtfinala, vjerovatno će i rivali drugačije pristupati mečevima sa Crnom Gorom, svjesni da i ova generacija ima kvalitet.

- Ne znam kako će nas protivnici od sada gledati, ali zadržavamo naš stil. Fokusirane smo samo na sljedeću utakmicu, nadamo se i vjerujemo u sebe, a idemo korak po korak. Mislim da imamo još dosta rezervi, najbolje utakmice su tek pred nama - poručila je Brnovićeva.

Mugoša, koja je u samom vrhu liste strijelaca sa 20 golova poslije tri kola, presrećna je dosadašnjim izdanjima Crne Gore u Švedskoj, pogotovo protiv Mađarske.

- Pozitivna energija je u nama i nadam se da će tako da se nastavi, da će više noći biti kao što je bila ona protiv Mađarske. Ono što nismo iskoristile u 1. poluvremenu, u drugom smo realizovale. Marta je bila fenomenalna, kao i odbrana i napad. Sve nam je išlo, osjetile smo ih i znale smo da je utakmica naša. Mnogo nam znači ova pobjeda, pogotovo za samopouzdanje, jer smo vidjele šta možemo. Vjerovale smo u ovo, svaka od nas vjeruje jedna u drugu. To se vidi, dovoljno je samo da se pogledamo u oči - istakla je 28-godišnja Podgoričanka.

“Lavice” su juče napustile Helsingborg i vozom dva i po sata putovale do Geteborga, gdje će sjutra na startu grupe 1 glavne faze igrati sa Hrvatskom. Tim Ivice Obrvana je na startu šampionata neprijatno iznenadio remijem sa Senegalom (22:22), potom savladao nejaku Kinu (39:13), a sinoć izgubio od Švedske (22:17). Pobjeda bi Crnoj Gori širom otvorila vrata četvrtfinala.

Mugoša
Mugošafoto: Stefan Ivanović/RSCG

- Kao i do sada, idemo utakmicu po utakmicu. Ne zalijećemo se, držimo fokus na sebi, najbitnije je da se za svaki meč pripremimo i damo maksimum, kako bi i sljedeće utakmice bile kao prethodne. Bitno je da u pravom momentu svaka od nas pokaže šta može.

Lijevo krilo rumunske Univerzitetee iz Krajove ne želi ni da se opterećuje protivnicama.

- Fokusiramo se na nas da iz dana u dan, iz utakmice u utakmice, budemo bolje i da pobjeđujemo. Rivali neka igraju kako god hoće - samouvjerena je Mugoša, koja je zbog teške povrede koljena propustila prošlogodišnje Evropsko prvenstvo, na kojem je Crna Gora osvojila bronzu.

Švedska na vrhu uz “lavice”

U grupu 1 četiri boda, kao i Crna Gora, prenosi Švedska, koja je sinoć savladala Hrvatsku 22:17.

Crna Gora će prvi meč u sjutra u Geteborgu igrati sa Hrvatskom (vjerovatno u 18 časova), a u slučaju pobjede bi bila jednom nogom u četvrtfinalu. I teoretski bi mogla da ga obezbijedi u subotu, ako Švedska savlada Mađarsku, bez obzira na ishod meča tima Bojane Popović sa Senegalom.

“Lavice” će u ponedjeljak sa Švedskom najvjerovatnije igrati za 1. mjesto u grupi, koje bi moglo da znači da će u četvrtfinalu biti izbjegnuta domaća Danska.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: