Mundijal kroz brojke: Marta blista na golu, Matea u napadu, Mugoša ne griješi sa penala, lavice imaju najbolju odbranu

Statistika nakon prve faze Svjetskog prvenstva za rukometašice

11364 pregleda 5 komentar(a)
Neuhvatljiva u napadu: Matea Pletikosić, Foto: IHF
Neuhvatljiva u napadu: Matea Pletikosić, Foto: IHF

Švedski Helsinborg i norveški Stavanger sa prvom fazom oprostili su se od Svjetskog prvenstva, a već danas i sjutra u Frederikshavnu, Trondhajmu, Geteborgu i Herningu kreću bitke u drugoj rundi.

Rukometašice Crne Gore nakon perfektne prve faze, novu otvaraju sjutra (četvrtak, 15.30h) protiv Hrvatske u Geteborgu, a koliko dobro su odradile premijerna tri meča govori i statistika.

"Lavice" su na tri utakmice, uz Dansku, primile najmanje golova (55), s tim da treba naglasiti i da osim Mađarske nisu imale teškog rivala u grupi A (Kamerun i Paragvaj), dok su Skandinavke, ipak, prošle kroz težu grupu sa Srbijom, Rumunijom i autsajedrom Čileom.

Najefikasnija selekcija nakon prve runde je Norveška, koja je mreže rivala (Austrija, Južna Koreja i Grenland) tresla 121 put, a u vrhu je sa 90 pogodaka i Crna Gora.

Ukupno je na 48 mečeva prve faze postignuto 2.614 golova ili 54 po utakmici.

Tatjana Brnović osim što trese mreže komanduje i odbranom 'lavica'
Tatjana Brnović osim što trese mreže komanduje i odbranom "lavica"foto: IHF

I individualno Crnogorke su u vrhu, pa je tako Marta Batinović najbolja golmanka u dosadašnjem dijelu Mundijala.

Djevojka sa brojem 43 "lavica" upisala je najviše odbrana na šampionatu - 37, čak devet više od sljedeće dvije najbolje Elin Torstejnsdotir (Island) i Petre Kudlačkove (Češka). Treba svakako napomenuti da je naša golmanka protiv Kameruna i Paragvaja branila samo po poluvrijeme.

Batinović
Batinovićfoto: IHF

Ujedno, Marta ima i najbolji procenat odbrana golmanki koje su nastupile na sva tri meča prve faze - 55 odsto.

Kada je u pitanju napad, najviše golova nakon tri runde postigla je djevojka koja će u subotu biti rivalka Crne Gore - Senegalka Sukeina Sanja (22). I tu "lavice" imaju svoju predstavnicu, pošto je Dijana Mugoša sa 20 pogodaka na drugom mjestu liste strijelaca.

Mugoša
Mugošafoto: Stefan Ivanović/RSCG

Naše lijevo krilo sedam od 20 golova postiglo je sa sedmerca, gdje ima perfektan učinak - sedam od sedam.

U ofanzivi se sve, ipak, "vrti" oko Matee Pletikosić - naš srednji bek zauzima drugo mjestu po broju asistencija na turniru (19), kao i kombinovano po broju asistencija i golova (19+9). Ispred nje u obje statističke kolone nalazi se samo Jovana Jovović iz Srbije.

Na kraju, mečeve prve faze Svjetskog prvenstva u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj ukupno je gledalo 131.645 gledalaca ili 2.743 po utakmici.

Bonus video: