Vrijeme je da se riješi rebus zvani Hrvatska

Rukometašice Crne Gore danas (15.30) protiv selekcije koju nikada nisu savladali na velikim takmičenjima traže pobjedu kojom bi praktično obezbijedile plasman u četvrtfinale 26. Svjetskog prvenstva

26197 pregleda 108 reakcija 19 komentar(a)
Veliki adut "lavica": Tatjana Brnović tokom meča sa Mađarskom, Foto: IHF
Veliki adut "lavica": Tatjana Brnović tokom meča sa Mađarskom, Foto: IHF

Dvorana “Skandinavijum” u Geteborgu biće domaćin devet utakmica grupe 1, a već nakon prve mogao bi praktično da bude poznat prvi četvrtfinalista 26. Svjetskog prvenstva za rukometašice - ukoliko Crna Gora konačno riješi rebus zvani Hrvatska na velikim takmičenjima, biće na “milimetar” od nokaut faze i selidbe u hram danskog rukometa “Jiske bank boksen” u Herningu.

“Lavice” su u glavnu fazu ušle sa maksimalna četiri boda, koliko ima i Švedska, Mađarska je prenijela dva, Hrvatska i Senegal po jedan, a Kamerun nijedan. Matematika je jasna - tim Bojane Popović bi pobjedom na današnjem meču (početak u 15.30) iz igre izbacio ekipu koja od senzacionalne bronze na EHF Euru 2020. ima nadimak “kraljice šoka”, Senegal i Kamerun objektivno ne mogu da zaprijete evropskim selekcijama, pa bi Crna Gora mogla da ostane bez nokaut faze samo ako se stvori krug tri selekcije sa osam bodova. Da bi se to dogodilo, Švedska bi morala da izgubi od Mađarske, a onda na zatvaranju grupe 1 ubjedljivo porazi Marinu Rajčić i drugarice, jer bi onda odlučivala međusobna gol-razlika (Crna Gora sada ima plus šest).

- Svaki nam je meč generacije, jer se ona sad stvara. Kada smo krenule, rekle smo da idemo korak po korak, da završavamo utakmicu po utakmicu. Hrvatska je na redu, dobro je što smo s njom odigrale trening utakmicu prije 10 dana i imamo iskustvo igranja sa njom, to nam mnogo znači - rekla je Popovićeva.

Njen tim je 27. novembra, neposredno pred put u Švedsku, izgubio od Hrvatske na turniru “Croatia cup” 27:26, što je bio šesti poraz na isto toliko prijateljskih utakmica sa tom selekcijom. Odigrano je i šest zvaničnih utakmica, a prve su bile bolne - u baražu za EHF Euro 2008, Crna Gora je u “Morači” trijumfovala 40:35, uz 16 golova upravo Popovićeve, ali je u revanšu u Kutini izgubila 31:23.

13.

put igraće Crna Gora protiv Hrvatske, a do sada je upisala samo dvije pobjede i 10 poraza. Na velikim takmičenjima je izgubila oba meča - u grupnoj fazi na EP 2010 (29:28) i na OI u Londonu (27:26)

Dvije godine kasnije, Hrvatska je na zatvaranju grupne faze šampionata Evrope u Danskoj i Norveškoj slavila 29:28, a u grupi na Olimpijskim igrama u Londonu 27:26. U martu 2016, u kvalifikacijama za šampionat Starog kontinenta u Švedskoj, pobijedile su domaće - u Splitu je bilo 23:22, u barskoj “Topolici” 31:29.

Crna Gora, dakle, ima izuzetno loš skor sa Hrvatskom, ali se čini da sada ima sve što je potrebno da upiše prvu pobjedu nad komšinicama na velikim takmičenjima. Uostalom, ne bi se ni trebalo bojati od ekipe koja je uzela samo bod protiv Senegala, a bila nemoćna u duelu sa Švedskom.

- Hrvatska škola rukometa je sjajna, one su uvijek dobro tehnički obučene, tako da moramo ponovo da odigramo odbrambeno jako. To je šansa da imamo i stabilniji napad, jer uvijek odbrana da vjetar u leđa i sigurnost, tada imamo pravo za neki promašen šut ili tehničku grešku. Moramo vrhunski da analiziramo njihov napad, kao što smo uradili sa mađarskim, i da ne dozvolimo da lagodno dišu i dobro se osjećaju - naglasila je selektorka.

Sada se uloge mijenjaju, jer “lavice” više ne mogu da računaju na rasterećenost. Pritisak će rasti kako se utakmica bude bližila, s obzirom na to da je četvrtfinale jako blizu.

- Mađarska je bila veliki favorit po meni i po svima, prvo je tu nastao veliki pritisak, jer je bez ta dva boda bilo teško očekivati da će stvari lako da se odvijaju. Djevojke su taj trening pritiska dobro položile. Hrvatska je blagi favorit, gledajući kako su ranije završavane utakmice protiv nje, ali je bitno da od starta razmišljamo samo o onome što nas čeka, damo sve što možemo i fokusiramo se na ono što najbolje radimo. Nadam se da ćemo slaviti i završiti veliki posao - istakla je Popovićeva.

Bojana Popović
foto: Boris Pejović

Hrvatice su grupnu fazu završile dan nakon Crne Gore, i to porazom od Švedske 22:17. Njima je ovo posljednja šansa, jer samo pobjedama nad sva tri tima iz grupe B mogu da se domognu četvrtfinala i izbore kvalifikacije za Olimpijske igre. Pitanje je, međutim, da li imaju kvalitet za to, jer samo mlade Mia Brkić (Mec) i Klara Birtić (Bitighajm) nastupaju u Ligi šampiona, ali imaju malu minutažu.

- Imamo dosta materijala sa ove tri utakmice, zaključno sa onom protiv Švedske. Imamo i dan više odmora, to je odlično da djevojke koje su iznijele veliki teret protiv Mađarske mogu da se oporave.

Selektorka smatra da Crna Gora još nije pokazala pravo lice, da će tek da raste.

- Uvijek postoje rezerve, još se nije sklopilo da sve budu iznad 50 odsto mogućnosti i budu perfektne. Nije jednostavno da se to desi, ali sigurno da može. Bilo je malo prostora za pripreme, neke nisu dugo igrale, a nekima je potrebno da prođu nekoliko utakmica kroz zajedničke situacije da bi očima stvorile konekciju i da bi tajming bio pravi. Svaki meč donosi novu sigurnost i nadam se da će sve da polako dižu svoj nivo. Napadački će sve više početi da se osjećaju i biće tečnija igra nego što je bila - zaključila je Bojana Popović.

Meč s Mađarskom putokaz

U odnosu na prošlogodišnje Evropsko prvenstvo, Crna Gora je ostala bez tri veoma važne odbrambene igračice - Đurđine Jauković, Milene Raičević i Eme Alivodić. Tražila su se nova rješenja, za sada je Andrijana Popović pokazala da na nju može da se računa na poziciji halfa.

- Utakmica protiv Mađarske je bila fenomenalna, ali su sjajni i atmosfera u ekipi, energija i borbenost. Prenijele smo maksimalna četiri boda, što je plus za nastavak prvenstva - rekla je 21-godišnja Nikšićanka.

Protiv Hrvatske je šansa da se ekipa približi četvrtfinalu.

- Sigurno neće biti laka utakmica. Već smo osjetile kako igra Hrvatska na pripremama, to je plus za nas, jer sada znamo kako bi trebalo da se spremimo. Imale smo dva dana odmora da se odmorimo i spremimo za sve što nas čeka. Moramo da zadržimo energiju i borbenost sa posljednje utakmice - istakla je Popovićeva.

Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore
foto: IHF

Njena godinu starija saigračica iz Budućnost Bemaxa, Ivana Godeč, nada se da će se ponoviti izdanje iz duela sa Mađarskom.

- Odbrana je bila fenomenalna, Marta na golu fantastična i nadam se da ćemo ponoviti to izdanje. Taj osjećaj je još prisutan, nadam se da ćemo sve to zadržati.

Od igračica Hrvatske posebno izdvaja Teu Pijević.

- Golmanka im je pola ekipe. Analizirale smo ih, puno nam znači što smo igrale sa njima na turniru u Novigradu. Osjetile smo ih i znamo šta da očekujemo od njih. Nema pritiska, ali smo svjesne kakva nam se šansa otvorila. Idemo korak po korak i nadamo se najboljem. Ključ je da ostane dobra odbrana, a bilo bi dobro da popravimo napad sa igračicom više - poručila je Godeč.

“Crna Gora igra prljavo”

Ivica Obrvan je krajem oktobra na klupi Hrvatske naslijedio Nenada Šoštarića, koji je osvojio senzacionalnu bronzu na EHF Euru, a sada odlično vodi Zagreb u Ligi šampiona.

Njegov mlađi kolega nije sjajno počeo odiseju na klupi “kraljica šoka”, a pred meč sa Crnom Gorom mu je zasmetala promjena termina - sa 18 na 15.30 časova.

Obrvan
Obrvanfoto: Printscreen YouTube

- Došlo je do promjene termina, što je nelogično, jer je Crna Gora tri dana bez utakmice, a mi dan i po. Rival igra sličnu odbranu kao mi, ali grubo. Izdominirao je Mađarice agresivnom, grubom odbranom. Čeka nas zahtjevna utakmica, moramo napadački bolje da reagujemo mnego protiv Švedske - rekao je Obrvam i dodao da se boji da neće uspjeti da energetski pripremi igračice za današnji duel.

I Dejana Milosavljević smatra da “lavice” igraju “prljavo”.

- Biće teška utakmica s čvrstim odbranama, ali nadam se da ćemo pobijediti. Crnogorske imaju, da tako kažem, malo prljavu borbu, ali to je njihov stil koji ne možeš da promijeniš - istakao je srednji bek rumunske Univerzitatee iz Krajove, u kojoj je saigračica sa Dijanom Mugošom (bile i u Podravki) i Đurđinom Malović.

Bonus video: