Hrvatska ostala bauk, put do četvrtfinala zakomplikovan

Rukometašice Crne Gore doživjele prvi poraz na 26. Svjetskom prvenstvu i zakomplikovale put do četvrtfinala. Moguće je, ipak, da bude dovoljna samo pobjeda nad Senegalom, a ukoliko se ostali rezultati ne poklope, biće neophodan i trijumf nad Švedskom

21815 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Bjorn Larsson/TT News Agency via AP
Foto: Bjorn Larsson/TT News Agency via AP

Od 2010. godine, kada je na debiju na najvećoj sceni savladala Rusiju, Španiju i Dansku, Crna Gora je rušila sve velikane evropskog rukometa, selekcije koje su u XXI vijeku osvajale medalje na velikim takmičenjima - i velesile Norvešku i Francusku, ali i Holandiju, Njemačku, Rumuniju, Švedsku, Mađarsku i Srbiju...

Sve sem reprezentaciju protiv koje je baš te 2010. na Evropskom prvenstvu u Danskoj i Švedskoj i počelo prokletstvo - Hrvatsku. Treći put na velikim takmičenjima, "lavice" su poražene od selekcije iz komšiluka, a da stvar bude bolnija, i treći put minimalnom razlikom - nakon duela na zatvaranju grupe u Orhusu (29:28) i u 4. kolu Olimpijskih igara u Londonu (27:26), sada su u Geteborgu na otvaranju glavne faze 26. Svjetskog prvenstva izgubile 26:25.

Zanimljivo, istovjetnim rezultatom kao 10 dana ranije na turniru "Croatia cup" u Novigradu...

Ovim porazom, tim Bojane Popović je propustio prvu šansu da praktično obezbijedi plasman u četvrtfinale.

Ali, još sve drži u svojim rukama - ukoliko u subotu savlada Senegal, mogao bi da bude u Herningu i prije posljednjeg meča sa Švedskom, ako domaće nadvise Mađarsku, a ta selekcija u ponedjeljak porazi Hrvatsku.

Ako se ti rezultati ne poklope, "lavicama" će biti neophodna i pobjeda nad jednim od tri domaćina šampionata...

Više od poraza, sve kojima je crnogorska reprezentacija pri srcu zaboljela je teška povreda Marte Batinović u 18. minutu.

U želji da pomogne saigračicama da što prije izvedu loptu, 33-godišnjakinja je krenula da izlazi iz golmanskog prostora, ali se okliznula i uz krik se sručila na pod. Izraz i njenog, ali i lica fizioterapeuta Andrije Damjanovića, jasno su govorili da je najbolja golmanka prve faze šampionata doživjela tešku povredu. Slutnje su se obistinile...

Na startu meča, obje ekipe su se mučile u napadu, Batinovićeva je vezala dvije odbrane, na drugoj strani uzvraćala Tea Pijević, da bi Hrvatska prva "otčepila" i povela 4:1 u 7. minutu.

Ulaskom Matee Pletikosić, djevojke u crnim dresovima su počele da igraju bolje i baš njenim pogotkom sa igračicom više stigle do izjednačenje u 13. minutu (6:6). Hrvatska je povela 8:6, tada se povrijedila Batinovićeva, da bi Crna Gora u finišu poluvremena igrala bolje i pred veliki odmor poravnala na 13:13.

Poslije nepuna dva minuta nastavka, Tatjana Brnović je dala prvi gol i izjednačila na 14:14, ali se mreža Lucije Bešen nije tresla gotovo 10 minuta, pa su "kraljice šoka" otišle na plus pet (19:14).

U tom periodu, "lavice" su puno puta pogađale okvir gola, a Popovićeva je povukla posljednji adut - na terenu je ostavila samo dva beka (Pletikosićevu i Itanu Grbić), a uz Brnovićevu stavila još jednu pivotkinju (prvo Ivanu Godeč, pa Bobanu Klikovac).

Upravo je Klikovac u 53. minutu konačno smanjila na dva razlike (23:21), a na dva minuta i sedam sekundi do kraja iz kontre, nakon odbrane i sjajnog pasa Marine Rajčić, pogodila za 26:25.

Rajčićeva je odbranila još jedan šut, ovog puta Dejani Milosavljević, ali Crna Gora nije mogla do remija.

Napad, koji je prekinut tajm-autom selektorke, trajao je preko minut, a završen je 18 sekundi prije kraja šutem Grbićeve pored stative. Šteta, jer je prevarila Teu Pijević, poslala je u pogrešnu stranu, ali je bila neprecizna za 20-ak centimetara.

Do tog šuta, međutim, nije ni trebalo da dođe, jer su šest sekundi ranije španske sudije Havijer Alvares i Đon Bustamante previdjele udarac koji je srednji bek Krima dobio u lice od Ćamile Mičijević.

Da je dosuđeno isključenje jednoj od najviših rukometašica svijeta, Crna Gora bi dobila novi napad i imala 24 sekunde za remi, kojom bi otpisala Hrvatsku iz svih kombinacija za četvrtfinale...

CRNA GORA - HRVATSKA 25:26 (13:13)

Geteborg - "Skandinavijum arena". Gledalaca: 1.089. Sudije: Alvares i Bustamante (Španija). Sedmerci: Crna Gora 5 (3), Hrvatska 5 (5). Isključenja: Crna Gora 8, Hrvatska 8 minuta. Crveni karton: Popović (Crna Gora) u 46. minutu (3X2 minuta).

Crna Gora: Rajčić (devet odbrana), BATINOVIĆ (tri odbrane), Pletikosić 3 (1), Godeč 1, Mugoša 3 (1), Nad. Ćorović, Popović, IVANOVIĆ, Malović, Nat. Ćorović, BRNOVIĆ 3, BULATOVIĆ 1, Klikovac 2, DESPOTOVIĆ 4 (1), PAVIĆEVIĆ 3, GRBIĆ 5.

Hrvatska: Bešen (četiri odbrane i sedmerac), PIJEVIĆ (pet odbrana), ZADRAVEC 3, P. Posavec 1, Šenvald, S. Posavec 1, MIČIJEVIĆ 3, MILOSAVLJEVIĆ 5 (2), Kalaus, JEŽIĆ 4, Burić, Brkić, ŠIMARA 1, Barišić 2, BLAŽEVIĆ 6 (3), Prkačin.

Bonus video: