Čudne kalkulacije - ako pobijedi Hrvatska, ni poraz ne bi bio loš

Ukoliko bi završile kao trećeplasirane u grupi 1, rukometašice Crne Gore bi se za dva mjesta na Olimpijskim igrama borile sa jednom evropskom selekcijom, Japanom i Kamerunom

22188 pregleda 87 reakcija 20 komentar(a)
Moguć novi duel u aprilu: Ivona Pavićević na utakmici s Kamerunom, Foto: IHF
Moguć novi duel u aprilu: Ivona Pavićević na utakmici s Kamerunom, Foto: IHF

Osim što će se večeras odrediti posljednji učesnik četvrtfinala Svjetskog prvenstva, riješiće se i dilema koje selekcije će igrati u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

U slučaju pobjede nad Hrvatskom, Mađarska bi poslala Crnu Goru među osam najboljih na SP. Time bi Mađarice osvojile 9. ili 10. mjesto (zavisno da li bi Brazil, koji već ima vizu za Pariz, bio ispred njih), a ono vodi u olimpijske kvalifikacije.

I ne samo to - donosi i učešće na najlakšem turniru, sa jednom evropskom selekcijom, Japanom i Kamerunom.

Ukoliko trijumfuje Hrvatska, Crnoj Gori će za četvrtfinale biti potreban trijumf, tj. bod ako se i duel komšinica i Mađarske završi remijem.

Ali, i da završe iza Hrvatica, izabranice Bojane Popović ne bi smjele da tuguju, jer bi bile 9. ili 10. na Svjetskom prvenstvu, što bi im donijelo učešće na najlakšem turniru.

Ako prođu u četvrtfinale, a ne stignu makar do polufinala, za dva mjesta na Olimpijskim igrama bi se borile sa dvije reprezentacije iz Evrope, te Argentinom ili Paragvajem.

Najveći dobitnik svih ovih kalkulacija je Španija, koja je jučerašnjim porazom od Holandije (29:21) nastup u grupi 4 završila na 4. mjestu. Ali, sigurno će u olimpijske kvalifikacije kao devetoplasirana sa Evropskog prvenstva.

Naime, dvije najbolje selekcije sa EHF Eura, koje preko šampionata svijeta ne izbore učešće na kvalifikacionim turnirima, boriće se u aprilu za odlazak u Pariz.

Trenutno su to Crna Gora i osvajač 8. mjesta na EP, Slovenija Dragana Adžića, ali je jasno da će „lavice” to pravo steći preko Svjetskog prvenstva - ili ulaskom u četvrtfinale ili kao 9. ili 10. na šampionatu.

Trenutno imaju najbolju gol-razliku od ekipa koje mogu da završe kao trećeplasirane - sada su na plus 27, Brazil je završio na +22, Slovenija na -2, a u međusobni obračun za 3. poziciju u grupi 3 Rumunija ulazi sa minus pet, a Poljska sa - 17.

A Brazilke već imaju mjesto u Parizu kao šampionke Panameričkih igara...

Bonus video: