Posljednji dan grupne faze: Kalkulacije nikad nisu donijele sreću

Rukometašice Crne Gore večeras (20.30) protiv Švedske igraju za 1. mjesto u grupi 1. U četvrtfinale bi mogle i sat ranije, ako Mađarska savlada Hrvatsku, ali o tome ne žele da razmišljaju

5102 pregleda 5 komentar(a)
Neka protiv Švedske bude kao u Japanu 2019 : Itana Grbić, Foto: IHF
Neka protiv Švedske bude kao u Japanu 2019 : Itana Grbić, Foto: IHF

Deset puta na velikim takmičenjima, rukometašice Crne Gore su se sudarale sa domaćinima. Sve je krenulo još na debiju, Evropskom prvenstvu 2010. godine, kada su Bojana Popović i drugarice u prepunom “Jiske bank boksenu” u Herningu pokvarile dansku feštu i slavile 30:29.

Protiv organizatora najvećih takmičenja imaju skor 5:5, a večeras (20.30) tim koji sada Popovićeva vodi kao selektorka mogao bi da popravi taj saldo u duelu sa Švedskom, kada će se rješavati pitanje osvajača 1. mjesta u grupi 1 na 26. Svjetskom prvenstvu. Selekcija “tri krune” je već u četvrtfinalu, a “lavice” će sat prije početka meča znati na čemu su - ako Mađarska savlada Hrvatsku, Crna Gora će ugrabiti posljednje mjesto u nokaut fazi, u suprotnom će joj biti neophodan trijumf nad timom Tomasa Aksnera, koji će bodriti oko 10.000 navijača u “Skandinavijum areni” u Geteborgu.

- Kad god smo se okretale kalkulacijama, nikada nije bilo dobro po nas. Spremamo se za Švedsku, kao za sve rivale do sada, a ono što će se dešavati prije saznaćemo pred našu utakmicu. Ukoliko budemo pratile sve te stvari, puno ćemo se potrošiti, zato se bavimo samo sobom i Švedskom - upozorila je Popovićeva.

Švedska do sada ima perfektan skor, ali nije ekipa od koje bi trebalo strepjeti.

- Igrala je neke utakmice malo opuštenije, a u 2. poluvremenu protiv Mađarske je pokazala visok nivo igre u odbrani, sa odličnim golmankama. Očekuje nas fizički teška utakmica, jer igraju 6-0 sa dubokim izlascima i dosta prekida, ali smo vidjele da imaju dosta grešaka. To ćemo probati da iskoristimo.

Crna Gora je protiv Mađarske igrala gotovo perfektnu odbranu, to joj je potrebno i večeras.

- Ključno je da se igra dobra odbrana. Ne smijemo da dozvolimo da nas rašire, da postižu lake golove. Iz odbrane moramo da imamo tranziciju koja će nam olakšati posao, da ne napadamo stalno šest na šest. Bitno je da igramo taktički dobar, dugačak napad, do sigurnih šansi, da im ne dozvoljavamo da se lakim golovima odvoje ili da se osjećaju dobro u svojoj koži. Dakle, da ih šahovskom igrom natjeramo da budu nestrpljive i da se nerviraju. Vole da trče puno, to je skandinavski sistem, ali ako im se oduzme taj tempo, lopta će biti na našoj strani - poručila je selektorka.

Ivona Pavićević
Ivona Pavićevićfoto: IHF

U igri Crne Gore se mnogo vrti oko Itane Grbić. Ovo joj je prvo veliko takmičenje na kojem je nezamjenljiva, a treći je strijelac (18 golova) i drugi asistent ekipe (19).

- Sigurno nas čeka najteži posao od starta, protiv domaćina i glavnog favorita za osvajanje medalje. Dosta zavisi i od nas, ali ako bi Mađarska odradila posao prije naše utakmice, bilo bi nam malo lakše - priznala je 27-godišnja Podgoričanka.

“Lavice” imaju pozitivan skor protiv Švedske na velikim takmičenjima, jer su je četiri puta savladale - na evropskim šampionatima 2014. u Zagrebu (30:29), 2018. u Nantu (30:28) i 2020. u Herningu (31:25), kao i na Svjetskom prvenstvu 2019. u Japanu (26:23). Jedini poraz je, ipak, bio bolan - 2014. u Budimpešti, u obračunu sa bronzu na EHF Euru (25:23).

Ovo je, ipak, neka nova generacija Crne Gore, koja pokušava da piše nove stranice istorije.

- Ponosna sam na sve što smo do sada uradile. Žao mi je zbog meča sa Hrvatskom, ali iz takvih utakmica najviše učimo, iz grešaka, jer o dobrim stvarima ne pričamo puno. Trebalo bi da izađemo i odigramo kao svaku utakmicu do sada - hrabro, s odbranom koja nas krasi tokom čitavog prvenstva, damo maksimum i da vidimo dokle će nas to dovesti - naglasila je Grbićeva.

Ivona Pavićević poručuje da o usluzi Mađarske ne smije da se razmišlja.

- Fokus je samo na Švedskoj, da se što bolje pripremimo. To je odlična, vrlo zahtjevna reprezentacija i sigurno je da nas očekuje veoma težak meč. Ima slabih tačaka, pripremamo se za to i vjerujem da ćemo zajedno sa stručnim štabom odraditi posao na pravi način.

Bonus video: