Mađarska spektakularnim preokretom srušila Hrvatsku, Crna Gora u četvrtfinalu!

Hrvatska šest minuta prije kraja povela 22.18, ali je Mađarska serijom 5:0 stigla do pobjede i vize za olimpijske kvalifikacije, te poslala "lavice" u nokaut fazu

32245 pregleda 36 reakcija 18 komentar(a)
Foto: Adam Ihse/TT News Agency via AP
Foto: Adam Ihse/TT News Agency via AP

Nestvarnim preokretom u finišu, rukometašice Mađarske su savladale Hrvatsku 23:22, izborile kvalifikacije za Olimpijske igre i ono što je mnogo važnije - poslale Crnu Goru u četvrtfinale 26. Svjetskog prvenstva!

Činilo se da od željenog scenarija neće biti ništa, da će „lavice” na utakmici koja počinje u 20.30 časova morati da pobijede Švedsku da bi se domogle nokaut faze, jer je tim Ivice Obrvana stalno vodio.

Tea Pijević je bila fenomenalna između stativa, pa je prednost „kraljica šoka” stalno rasla. Kada je poslije 10 minuta u 2. poluvremenu bilo 17:11, činilo se da od pobjede Mađarske, koju su čekale izabranice Bojane Popović, nema ništa.

Izabranice Vladimira Golovina su serijom 4:0 prišle na 19:17, imale i napad za minus jedan na 11 minuta do kraja, ali su pogriješile.

Hrvatska je šest minuta i 10 sekundi prije kraja vodila 22:18, ali su Mađarice napravile spektakularnu seriju 5:0 za veliko slavlje u svom, ali i taboru Crne Gore.

Ana Albek je smanjila, potom je Katrin Klujber dala tri vezana gola za izjednačenje (prva dva iz sedmerca, treći nakon što je ugrabila loptu nakon što nije realizovala penal), da bi preokret potpisala Kinga Debreceni-Klivinji na 63 sekunde do kraja.

Hrvatska je imala veliku šansu za remi, kojim bi osvojila makar 3. mjesto u grupi 1 i vizu za olimpijske kvalifikacije, ali je Blanka Bode-Biro odbranila sedmerac Dejani Milosavljević.

Mađarice su nakon tajm-auta potrošile 37 sekundi, ostavile protivnicama samo tri, ali tim Ivice Obrvana nije uspio da napravi akciju za cepelin...

Mađarska je ovom pobjedom osigurala 10. mjesto na Svjetskom prvenstvu, samim tim i posljednju vizu za kvalifikacije za Olimpijske igre. U aprilu će se za dva mjesta u Gradu svjetlosti boriti na turniru na kojem će nastupiti Japan, Kamerun i najbolja selekcijom sa Svjetskog prvenstva, koja već nema obezbijeđen plasman u Pariz.

To su, zasada, Francuska, Norveška, Brazil, Angola i Južna Koreja. U četvrtfinalu su Francuska i Norveška, a u slučaju da ona osvoji titulu, u Pariz bi direktno išla Danska kao vicešampion Evrope.

Crna Gora će, s druge strane, za mjesto u Parizu igrati sa jednom selekcijom iz četvrtfinala SP, samo se ne zna još na kojem turniru - sa Argentinom i Španijom, ili sa Slovenijom i Paragvajem.

Moguće je da tim Bojane Popović i direktno ode u Pariz, ali mora da bude makar bronzani, pod uslovom da u finalu Francuska savlada Norvešku.

Bonus video: