„Lavice”, svaka čast

Rukometašice Crne Gore pružile fenomenalan otpor Danskoj, ali nisu mogle i protiv jednog od favorita za zlato i protiv sudija - u četvrtfinalu 26. Svjetskog prvenstva poražene 26:24. Sa Holandijom u petak (14.30) prvi meč za plasman od 5. do 8. mjesta

34983 pregleda 123 reakcija 66 komentar(a)
Izraz lica govori sve: Jelena Despotović u nevjerici nakon poraza od Danske, Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix via AP
Izraz lica govori sve: Jelena Despotović u nevjerici nakon poraza od Danske, Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix via AP

Kada su se kompletirali parovi četvrtfinala 26. Svjetskog prvenstva, procijenjeno je da je Danska već prošla, lokalni mediji su već pitali Jespera Jensena kako će sa Norveškom u polufinalu...

Ispostavilo se, međutim, da je najlakše četvrtfinale ispalo najkomplikovanije, jer je Crna Gora pružila fenomenalan otpor velikanu svjetskog rukometa i da nije bilo „specijalaca” iz Alžira u sudijskoj opremi, možda bi ona u petak izašla na megdan Norveškoj.

Nažalost, nije se moglo protiv domaćina, arbitara i preko 11 hiljada navijača, pa će tim Bojane Popović za dva dana protiv Holandije (14.30 časova) početi borbu za plasman od 5. do 8. mjesta. Samo je pitanje kako naći motiv za to poslije svega...

„Lavice” su se na početku mučile u odbrani, Danska je iskoristila prva četiri napada i povela 4:2, ali kako je vrijeme odmicalo domaće su sve teže nalazile rupe, a i Marina Rajčić je bila vrlo raspoložena. Zahvaljujući njoj, raspucanoj Itani Grbić, nesalomivoj Tatjani Brnović i krilima, Crna Gora je u 9. minutu prvi put povela (5:4).

Dankinje su iskoristile isključenje Brnovićeve da preokrenu na 8:7, a Jesper Jensen je u 23. minutu uzeo tajm-aut pri rezultatu 9:9. Nakon predaha, njegove izabranice su zaigrale bolje u odbrani, razbranila se i najbolja rukometašica svijeta 2021. godine, Sandra Toft, pa je brzo bilo 12:9.

Imale su domaće i dva napada za plus četiri, ali je Brnovićeva prekinula sedmominutni post, a potom su djevojke u zelenim dresovima naivno otišle na veliki odmor sa minus tri, umjesto sa minimalnom razlikom - Jelena Despotović je u posljednjem napadu prerano šutnula sa 10 metara, a Katrine Hejndal iz kontre pogodila za 13:10.

Bilo je primjetno da će sudije biti naklonjene domaćima, nisu htjele da vide kao Brnovićeva dobija „batine”, ali je prva prava najava onoga što će se dešavati bila u 32. minutu.

Matea Pletikosić je gurnuta sa leđa i umjesto sedmerca i isključenja, arbitri iz Alžira Belhiri i Hamidi su dali žuti karton Bojani Popović. Ubrzo su ispravno dosuđeni sedmerac i dva minuta za Dijanu Mugošu, pa je Ane-Mete Hansen povisila na 15:10. Umjesto da gube 14:11 i imaju igračicu više, „lavice” su imale minus pet i brojčani nedostatak.

Danska je pojačala tempo i u 39. minutu stigla do rekordnih plus sedam (20:13), a ista razlika je bila i 20 minuta prije kraja (21:14). Činilo se da povratka nema, ali su djevojke u zelenim dresovima zaigrale nestvarno u odbrani i potpuno otupile napad rivala.

Prednost se brzo topila, da bi Nina Bulatović majstorijom iz kontre osam i po minuta prije kraja smanjila na 22:20.

Domaće su prekinule post, povele 24:20, a meč je riješen na početku 58. minuta. Mugoša je iz kontre sjajno pogodila za 25:23, a vjerovatno samo Belhiri i Hamidi od preko 11.000 ljudi u „Jiske bank boksenu” nisu vidjeli da ju je Trine Estergord-Jensen grubo gurnula s leđa pri šutu.

I umjesto isključenja za dansko krilo, na asistenciju delegata Henrika Makinena iz Švedske na klupu je poslata Itana Grbić, i to zbog pretjeranog radovanja?!

To je bio kraj sna, jer IHF nije mogao da dozvoli da Danska doživi košmar i na prvenstvu na kojem traži prvo zlato nakon 19 godina ispadne od „male” Crne Gore.

Očekivanja su time ispunjena - za zlato će se boriti tri domaće reprezentacije, feštu će pokušati da im pokvari Francuska...

DANSKA - CRNA GORA 26:24 (13:10)

Herning - "Jiske bank boksen". Gledalaca: 11.031. Sudije: Belhiri i Hamidi (Alžir). Sedmerci: Danska 7 (6), Crna Gora 5 (3). Isključenja: Danska 2, Crna Gora 12 minuta.

Danska: TOFT (14 odbrana i dva sedmerca), Rejnhart, S. Iversen 2, Elver 1, A-M. HANSEN 5 (1), HEJNDAL 2, Haugsted, A-U. Hansen 2 (2), Jergensen 3, ESTERGORD-JENSEN 2 (1), BURGORD 2, Petersen 1, HEJLUND 1, FRIS 5 (2), R. Iversen, Skaljone.

Crna Gora: RAJČIĆ (10 odbrana i sedmerac), Babović (), PLETIKOSIĆ 1 (1), GODEČ 1, Mugoša 6 (2), Nad. Ćorović, Popović, Ivanović 1, Malović, Nat. Ćorović, BRNOVIĆ 3, BULATOVIĆ 3, Klikovac, DESPOTOVIĆ 3, PAVIĆEVIĆ 1, GRBIĆ 4.

PETAK

ZA PLASMAN OD 5. DO 8. MJESTA

NJEMAČKA - ČEŠKA 11.30

CRNA GORA - HOLANDIJA 14.30

POLUFINALE

DANSKA - NORVEŠKA 17.30

ŠVEDSKA - FRANCUSKA 20.30

Bonus video: