Duel sa Češkom za 7. mjesto - stanica ka olimpijskom snu

Rukometašice Crne Gore danas (10.15) protiv Češke igraju za 7. mjesto na Svjetskom prvenstvu, a oko 14.30 saznaće sa kim će se boriti za Olimpijske igre

13913 pregleda 73 reakcija 1 komentar(a)
Foto: IHF
Foto: IHF

Došlo je vrijeme da se svode računi. Rukometašice Crne Gore u matineu u “Jiske bank boksenu” u Herningu (10.15 časova) boriće se sa Češkom za 7. mjesto na Svjetskom prvenstvu, a oko 14.30, nakon što se završi duel Holandije i Njemačke za 5. poziciju, znaće sa kime će se u aprilu boriti za odlazak na Olimpijske igre u Parizu.

Kostur se već zna - petoplasirana i osmoplasirana selekcija će se za dva mjesta u Gradu svjetlosti boriti sa Španijom i Argentinom, a šestoplasirana i sedmoplasirana sa Slovenijom i Paragvajem. Kalkulisati šta je lakše i koga prije izbjeći, Sloveniju ili Španiju, nema nikakvog smisla, zbog čega “lavice” razmišljaju samo o pobjedi protiv Markete Ježabkove i drugarica.

- Moramo da pokažemo karakter i da izađemo kao pobjednice, prvenstveno zbog nas. Želimo da završimo prvenstvo sa dobrim osjećajem, jer smo dogurali daleko. Trebalo bi da zaboravimo sve što je bilo i da na teren izađemo kao da je finale. Češka je iznenađenje - bori se, daje sve od sebe. Biće teška utakmica, ali do rezultata možemo doći dobrom odbranom. Bitno je da završimo na 7. mjestu i da u kvalifikacijama za Olimpijske igre imamo lakšu grupu - rekla je Matea Pletikosić.

45 asistencija ima Matea Pletikosić i vjerovatno će po tome biti najbolja na SP. Najbliža pratilja joj je Čehinja Marketa Ježabkova sa 37, a upravo ona je prva golgeterka sa 58 pogodaka, 11 više od fenomenalne Norvežanke Heni Rejstad

Najmlađa igračica reprezentacije, Jelena Vukčević, koja je tokom prvenstva proslavila 19. rođendan, smatra da će odbrana biti ključna.

- Ima djevojaka koje su umorne i fizički i psihički, došlo je do pražnjenja. Najbitnije je da ostanemo zdrave i da završimo prvenstvo pobjedom. Mislim da smo favoritkinje, Češka je iznenađenje. Imamo 6:0 odbranu koja je na zavidnom nivou, dovešće nas do željene pobjede. Ako to ispratimo dobrim napadom, onda neće biti problema. Pobjeda bi nam olakšala put do Pariza - kazala je Vukčevićeva.

6:1 vodi Crna Gora u međusobnim mečevima protiv Češke. Jedini duel na velikim takmičenjima, Evropskom prvenstvu 2016. godine, završen je pobjedom "lavica" (28:27). Jedini poraz su doživjele u baražu za Svjetsko prvenstvo 2019. u Mostu (26:24), ali su u revanšu u Nikšiću slavile istom razlikom na utakmici sa manje golova (25:23) i otišle u Japan

Mladi desni bek je lider generacije 2004, igrala je nekoliko šampionata u mlađim kategorijama, ali ovo joj je bilo vatreno krštenje na najvećoj sceni.

- Ogromno iskustvo i prelijep osjećaj. Osjetila sam kako je biti sa seniorskom reprezentacijom na terenu i van njega, da je odlična atmosfera. Sa prvenstva idem sa najljepšim osjećajem - poručila je mlada Podgoričanka.

Bonus video: