Marina Rajčić: Kad se vrate povrijeđene igračice, možemo da ispišemo istoriju

„Dobile smo i Norvešku, ništa za nas nije nemoguće. Može mnogo da se očekuje od ove ekipe, jer smo pokazale da možemo da pariramo svima i da pobijedimo svakoga ako svedemo greške na minimum”, naglasila je jedina crnogorska rukometašica koja će imati šansu da četvrti put nastupi na OI

11358 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Prije dvije godine, na Svjetskom prvenstvu u Španiji, rukometašice Crne Gore su osvojile tek 22. mjesto, što im je bio najgori plasman na velikim takmičenjima.

Činilo se da su „lavice” u padu, ali na posljednja dva šampionata su pokazale da su i dalje elita i da imaju potencijal da još godinama budu u vrhu.

Nakon evropske bronze, osvojene pobjedom nakon produžetaka nad aktuelnim olimpijskim (od juče i svjetskim) šampionom Francuskom, izabranice Bojane Popović su prigrabile 7. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj.

Znajući da u timu, u odnosu na EHF Euro, nije bilo Đurđine Jauković, Milene Raičević, Jovanke Radičević i Eme Alivodić, a da se na četvrtoj utakmici povrijedila Marta Batinović, jasno je kakav je uspjeh napravljen.

Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore, Maja Savić
foto: Luka Zeković

„Bilo je prelijepo. Baš srećne smo se vratile, jer smo dale maksimum. Imale smo mnogo dobre utakmice i provjere da vidimo šta i koliko možemo. Mora da se poradi na nekim minimalnim stvarima, ali sam ponosna kako smo sve ovo izgurale. Desio nam se peh sa Martom, ali smo mi ostale zdrave završile prvenstvo, što nam je bilo najbitnije”, istakla je Marina Rajčić.

Crna Gora će četvrti put vizu za Olimpijske igre tražiti kroz kvalifikacije. a rivali će biti Njemačka, Slovenija i Paragvaj. Čini se lakši nego 2012. (Francuska, Rumunija, Japan), 2016. (Rumunija, Danska, Urugvaj) i 2021. godine (Norveška i Rumunija).

„Dobile smo i Norvešku, ništa za nas nije nemoguće. Može mnogo da se očekuje od ove ekipe, jer smo pokazale da možemo da pariramo svima i da pobijedimo svakoga ako svedemo greške na minimum. Ovo je za veći dio igračica bilo prvo prvenstvo na kojem imaju vodeće uloge i gdje su morale da iznesu veći teret, ali su jedva čekale tu priliku i mislim da su se sjajno iskoristile”, naglasila je jedina crnogorska rukometašica koja će imati šansu da četvrti put nastupi na OI.

Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore
foto: Luka Zeković

Rajčićeva je na velikim takmičenjima debitovala 2010. kao 17-godišnjakinja i bila aktivna učesnica svih velikih rezultata. Sada je najstarija u nacionalnom timu sa 30 godina i vjeruje da i ova generacija može da priredi uspjehe za pamćenje.

„Već smo dostigle visok nivo, s obzirom na to da smo sve mečeve gubile dva-tri razlike. Dešavalo nam se prije da i sa najboljom ekipom izgubimo 10-15 razlike. Prošle godine smo od Holandije izgubile čak 17, sada smo to svele na dva-tri srećna gola, nekoliko greškica, umor kojim se utakmica prelomi. Jedva čekamo da nam se vrate povrijeđene igračice, smatram da sa njima možemo da ispišemo istoriju”, poručila je Rajčićeva.

Bonus video: