Miloš Vujović za "Vijesti" uoči Evropskog prvenstva: Mađarska i Srbija su naše šanse

Najbolje lijevo krilo prošlog Evropskog prvenstva priča o predstojećem šampionatu Starog kontinenta, epizodi u Fuhseu, radu sa slavnim Islanđaninom Sigurđsonom u Gumerzbahu...

22805 pregleda 59 reakcija 17 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kada je nakon epizoda u Lovćenu, Ulcinju i Budvanskoj rivijeri kao 20-godišnjak otišao u redove mađarskog drugoligaša Pečuja, Miloš Vujović je imao jasan cilj pred sobom - da se domogne Bundeslige. Za krila sa ovih prostora to je obično nemoguća misija, jer klubovi širom Evrope mjesta u timu za strance najčešće koriste za bekove, potom za golmane i pivote, a tek na kraju za momke koji igraju u uglu.

Eksplozivni Cetinjanin, međutim, nijednog trenutka nije gubio nadu. U Pečuju je prosječno postizao 9,6 golova po meču i odmah dobio poziv Tatabanje, u kojoj je za pet godina ostavio neizbrisiv trag i bio najbolji strijelac mađarskog šampionata u sezoni 2018/2019. I poziv je stigao - u ljeto 2020. je postao stanovnik Berlina, tri godine igrao za Fuhse, sa kojim je u maju osvojio EHF Evropsku ligu, a od ove sezone je u Gumerzbahu, gdje mu je trener jedno od najboljih krila svih vremena Guđjon Valur Sigurđson.

Član idealne postave Evropskog prvenstva je bio i u izboru za sportiste godine Crnogorskog olimpijskog komiteta, a u novogodišnjem intervjuu za “Vijesti” priča o predstojećem šampionatu Starog kontinenta, epizodi u Fuhseu, radu sa slavnim Islanđaninom...

Crna Gora je prije dvije godine bila 11. u Evropi, a i sada će pokušati da se domogne glavne faze, iako će se od 12. do 16. januara za dva mjesta boriti u veoma teškoj grupi C u Minhenu sa Mađarskom, Islandom i Srbijom. “Lavovi” su bili u posljednjem šeširu, jer su na zatvaranju kvalifikacija u “Morači” doživjeli neočekivan poraz od BiH, pa su na prvenstvo otišli kao jedna od najboljih trećeplasiranih selekcija.

Miloš Vujović
foto: RSCG/Stefan Ivanović

- Kako smo završili kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, mislim da smo izvukli dosta dobru, ujednačenu grupu. Ali, nismo u situaciji da obećavamo da možemo da napravimo ponovo spektakl kao što je bilo na prošlom šampionatu. Na startu igramo sa ozbiljnom ekipom kao što je Mađarska. Svi znamo koliko ta zemlja ulaže u rukomet, a prva utakmica će nam biti jako važna, jer možemo da se nadamo da ćemo odigrati dobro. Sve zavisi od nas, kako ćemo se pripremiti i kako ćemo dočekati početak šampionata - ističe Vujović.

Dobro poznaješ Mađare, u toj zemlji si proveo šest godina. Šta može da bude adut Crne Gore protiv njih?

- Upoznao sam sve njihove reprezentativce, igrao s njima u klubu ili protiv njih. Baš zbog tog osjećaja kažem da, ukoliko budemo pravi i ispoštujemo sve taktičke zamisli našeg selektora, možemo da odigramo dosta dobar rukomet protiv njih. Ako uđemo u ravnopravnu završnicu i izdržimo njihov prvi pritisak, možemo do pobjede. Oni znaju da dosta popuste u finišu, to nije ekipa s prejakim karakterom, dok ga mi imamo i u neizvjesnim završnicama znamo da izguramo meč na najbolji mogući način.

Drugi rival u Minhenu je Island, od kojeg ste na prošlom EHF Euru izgubili 34:24. Da li bi šansu trebalo tražiti protiv Mađara i na zatvaranju grupe u derbiju protiv Srbije?

- Island nam tradicionalno ne leži, znamo kako je bilo na prošlom prvenstvu. Odlična reprezentacija, momci igraju vrhunski rukomet, njihovi glavni igrači su u Bundesligi i osvajaju je sa Magdeburgom. Iskreno, jako male šanse imamo. Mislim da bi trebalo više da se baziramo na Mađarsku i Srbiju. Sa Srbijom je derbi, biće to sigurno dobra utakmica sa puno motiva i želje da se pobijedi. Prije četiri godine smo trijumfovali, bilo bi lijepo da to ponovimo, ali je Srbija nakon dolaska selektora Đerone postala puno bolji tim nego što je bila u tom momentu. Uzgred, zbog poraza u Gracu će sigurno imati motiv više da promijene taj međusobni skor.

Smatraš li da je jedan od aduta Crne Gore što je ova ekipa dugo na okupu i trebalo bi, makar po godinama igrača, da je u zenitu forme?

- Dio ekipe je dugo na okupu, a ima i dosta mlađih igrača koji su se priključili i koriste priliku na najbolji mogući način. Ali, nakon posljednjeg Svjetskog prvenstva moram da priznam da je ekipa u padu. Normalno je nakon promjene selektora da se dešavaju oscilacije, ali one moraju da nestanu. Prvenstvo kao što je Evropsko ne prašta nikakve oscilacije, niti greške. Kad se pojaviš tamo i kreneš da igraš, jednostavno moraš da budeš na vrhuncu i budeš spreman, kako fizički tako i taktički. Nadam se da ćemo izvući maksimum tokom priprema i dočekati Evropsko prvenstvo na najbolji mogući način, a najbitnije je da ostanemo zdravi.

Selektor Vlado Šola nije imao puno vremena za svoje taktičke zamisli pred dvomeč sa Slovenijom u martu i duele sa Kosovom i BiH u aprilu. Sada ima mnogo više prostora za rad, pogotovo što je pauza u Bundesligi došla znatno ranije nego prethodnih godina. Koliko to može da vam znači?

- I nakon prvog poraza sam rekao da je selektor došao u trenutku kada je ekipa počela da posustaje, da imamo nekih problema. Nije bilo jednostavno za tako kratak period promijeniti ili iskorijeniti probleme koje smo imali. Sad je situacija drugačija, imamo puno više vremena nego prije. Moramo da se pripremimo da se na Evropskom prvenstvu pokažemo u najboljem svjetlu.

Branko Vujović, Miloš Vujović
foto: IHF

Još postoji šansa da igrate kvalifikacije za Olimpijske igre, ali je potrebno da budete makar među 10 najboljih na Evropskom prvenstvu. Vjeruješ li da je to dostižno?

- Uvijek želim da dostignem maksimum, nadam se i da ostali dijele moje mišljenje. Iako u prethodnom periodu nismo bili na najvišem nivou, vjerujem da će na Evropskom prvenstvu sve biti sasvim drugačije. Svi želimo da se dokažemo, da igramo za svoju državu najbolje što možemo. Nezahvalno je bilo šta predviđati ili dati sud prije nego što prvenstvo počne, jer se sve mijenja tokom šampionata. Mnogi dobiju veliku motivaciju, želju i snagu, a siguran sam da će ova ekipa dati maksimum i da ćemo vjerovati u sebe. A šta ćemo postići i dokle ćemo stići stvarno ne mogu da ocijenim.

Na prošlom Evropskom prvenstvu si proglašen za najbolje lijevo krilo. Koliko je teško to opravdati?

- Sigurno mi to donosi teret, zato što puno je lakše osvajati nešto nego braniti. Od mene se očekuje da ću odigrati na visokom nivou, da ću opravdati tu nagradu koju sam zaslužio na prošlom Evropskom prvenstvu. Crna Gora uvijek očekuje od mene maksimum, a svjestan sam svoje situacije i položaja u reprezentaciji. Daću sve od sebe da odigramo kako mogu - zaključio je Vujović.

Nadam se da će Vuko Borozan pokazati da je veliko pojačanje

Poslije šest i po godina, u reprezentaciji je ponovo Vuko Borozan. Svojevremeno jedan od najboljih bekova svijeta je prethodnih godina “lutao”, ali je u dresu Lovćena u EHF Evropskoj ligi na momente pokazivao zašto je sa Vardarom bio šampion Evrope. Neposredno pred dolazak na pripreme za Evropsko prvenstvo se rastao sa Cetinjanima, pa šampionat u Njemačkoj može da mu bude odskočna daska.

Vuko Borozan
Vuko Borozanfoto: Stefan Ivanović

- Posljednjih dana se puno pričalo o njegovom dolasku, jako je veliki period koliko nije bio u reprezentaciji. Svaki igrač nakon toliko godina se dosta promijeni. Trenutno nema klub, a znamo njegovu prošlost. Dok je igrao za reprezentaciju, bio je zaista vrhunski igrač. Nadam se da je nakon toliko godina sazrio i da će opravdati epitet velikog pojačanja. Naravno, priključili su se i Stevan Vujović i Božo Anđelić i očekuje se da pomognu timu. Na njima je da iskoriste priliku i poziv selektora - istakao je Vujović.

Osvajanje Evropske lige lijep momenat, Gumezbah želi da se vrati u vrh

Osvojio si EHF Evropsku ligu u dresu Fuhsea, bio osmi strijelac tog takmičenja sa 76 golova, ali si napustio klub iz Berlina i otišao u Gumerzbah kod Guđjona Valur Sigurđsona. Kako bi ocijenio godinu?

- Ugovor u Berlinu sam završio osvajanjem Evropske lige, to je baš lijep momenat u karijeri. Bilo je lijepo dok je trajalo, zadovoljan sam i srećan sam što sam igrao u tako velikom klubu. Ali, život ide dalje, stigle su nove ambicije i snovi. Mislim da je prelazak u Gumerzbah odličan potez, jer je to klub sa velikom tradicijom i istorijom, a trener je šlag na torti.

Miloš Vujović, Fuhse Berlin
foto: EHF

Koliko možeš da naučiš od Sigurđsona, je li zahtjevno raditi sa njim?

- Mogu mnogo da naučim, jer je osvajao puno medalja i imao mnogo uspjeha. Iskreno, zahtjevno je biti njegov igrač, pogotovo na lijevom krilu, zato što on najbolje može da osjeti svaki naš momenat tokom utakmice i treninga. Nije lako ispuniti njegova očekivanja, jer u svemu traži maksimum, u svakoj vježbi, a ne utakmici. Ima nevjerovatan karakter, nakon toliko godina je gladan uspjeha. Zaista mogu puno toga da naučim, kako na terenu što se tiče rukometa, tako i u viđenju života i ponašanju van terena. On je kompletna osoba, čovjek za primjer.

Gumerzbah je veliki klub, koji je od 1967. do 1983. pet puta bio šampion Evrope, ali odavno nije na tom nivou. Postoje li ambicije da se vrati u vrh?

- Još nismo zadovoljni, jer smo 7. na tabeli Bundeslige, a plan je da budemo u Top 5 kako bismo osigurali ulazak u Ligu Evrope. Sada smo doveli desnog beka iz Flenzburga, jer smo imali problema sa povredama mlađih igrača. U jednom momentu nismo imali četiri igrača iz startne postave, tako da moramo da budemo zadovoljni ovom pozicijom. Klub dovođenjem igrača pokazuje da želi da se vrati među elitu i fokusiran je maksimalno na to.

4.

put igraće Miloš Vujović na evropskim prvenstvima, a nastupio je i na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj i Švedskoj u januaru 2023. godine. EHF Euro 2020 je propustio zbog povrede

8

velikih takmičenja je odigrala Crna Gora, a najveći uspjeh je ostvarila u januaru 2022. kada je bila 11. na šampionatu Starog kontinenta

Bonus video: