Karakterom „lome” Mađare, Simić poručuje: Prva utakmica najvažnija

Rukometaši Crne Gore sjutra putuju u Minhen, gdje u petak do 20.30 časova protiv Mađarske igraju prvi meč grupe C na Evropskom prvenstvu

14789 pregleda 84 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Stefan Ivanović/Matchlens
Foto: Stefan Ivanović/Matchlens

Istorija rukometa biće ispisana sjutra na fudbalskom stadionu "Merkur Špil arena" u Diseldorfu, koji je pripremljen specijalno za otvaranje Evropskog prvenstva.

Za utakmice Francuska - Sjeverna Makedonija i Njemačka - Švajcarska "planulo" je preko 53.000 ulaznica, čime će biti oboren svjetski rekord.

Dio spektakla biće i Crna Gora, koja će utakmice grupe C igrati u Olimpijskoj dvorani u Minhenu.

I ona je praktično rasprodata, jer su za halu koja prima preko 12.000 gledalaca ostale samo najskuplje i najjeftinije ulaznice - po nekoliko u VIP zoni, odnosno za stajanje.

„Lavovi” sjutra putuju u prestonicu Bavarske, a prvu, možda i najvažniju utakmicu u grupi C igraće u petak u 20.30 časova protiv Mađarske.

Vlado Šola je dan pred put odredio spisak od 17 putnika, a posljednji je otpao Haris Suljević, golman šampiona BiH Izviđača.

Jedan od glavnih aduta „lavova” biće Nebojša Simić.

„Nismo u poziciji da bilo kome prijetimo ili postavljamo visoke ciljeve, ali znam da nikome nije svejedno kad igra protiv Crne Gore. Izgradili smo reputaciju da smo jako borbeni, da možemo da iznenadimo i najjače reprezentacije, tako da će sve tri selekcije iz grupe u duel sa nama ući uz dozu bojazni i respekta”, istakao je 30-godišnji Baranin.

Golman njemačkog Melzungena poručuje da je prva utakmica najbitnija.

„Ako ne ostvarimo pozitivan rezultat, šanse da se prođe u glavnu fazu biće jako male. Ušli bismo u kalkulacije, što nikada nije dobro. Svako voli da drži sudbinu u svojim rukama. Mađari su kvalitetna reprezentacija, ali imaju uspone i padove. Kada su organizovali prvenstvo u Budimpešti ispali su iz grupe pred 20.000 navijača”, podsjetio je Simić.

Mađari ne spadaju u red rukometnih velesila, iako je budžet tamošnjeg Saveza preko 20 miliona eura. Na evropskim prvenstvima najbolji rezultat su ostvarili 1998. godine, kada su bili šesti, od tada nikada nisu bili bolje plasirani od 8. mjesta.

„To je ekipa koja može da ima jako loš dan, što bi mogla da bude naša šansa. Ipak, Mađari ulažu enormne svote novca u rukomet, imaju dva vrhunska kluba koja konkurišu za titulu u Ligi šampiona. Država stoji iza lige i klubova, infrastruktura je na njihovoj strani, ali imaju mnogo oscilacija”.

Simić smatra da će prednost „lavova” u petak biti karakter.

„U grupi smo sa Srbijom i Islandom, koje takođe odlikuju borbenost i srčanost, Mađari nas na to sigurno ne mogu pobijediti. Ali, imaju dubok kadar i neke igrače koji su u jako dobroj formi. Srednji bek Fazekaš mi je bio nepoznanica, jer igra u poljskoj Visli, a Vespremu je dao osam golova u Ligi šampiona. Predostrožnost je neophodna, jer nikad ne znaš šta su mlađi, 'gladni' igrači spremni da urade”, zaključio je „ministar odbrane”.

Vuko je jako pametan, njegov povratak veliki plus za nas

Povratak Vuka Borozana je veoma značajan za napad Crne Gore, ali pogotovo za odbranu. U paru sa Vukom Lazovićem pokriva pozicije „trojke” i „četvorke”, a njegovo prisustvo će mnogo značiti Nebojši Simiću.

„Dosta mi je pomogao na turniru u Hrvatskoj. Velika je olakšica imati ga u odbrani. Jako je pametan, dobro pokriva blok, zna kad da izađe, da zagradi pivota. Krupan je, zatvara veliki prostor, ali igra jako pametno i pravi male kretnje. Ne pravi nepotrebne pokrete, sigurno je veliki plus za nas”, naglasio je Simić.

Bonus video: