Januar je mjesec rukometa: Fudbalski stadion, šest gradova, krcate tribine i 24 želje

Utakmicama Francuska - Sjeverna Makedonija i Njemačka - Švajcarska pred više od 50.000 ljudi danas u Diseldorfu počinje Evropsko prvenstvo. Dio spektakla biće i rukometaši Crne Gore, koji će prvu fazu igrati u Minhenu

20398 pregleda 4 komentar(a)
Sve je spremno za spektakl: Fudbalski stadion u Diseldorfu biće domaćin prva dva meča, Foto: EHF Euro
Sve je spremno za spektakl: Fudbalski stadion u Diseldorfu biće domaćin prva dva meča, Foto: EHF Euro

Šest gradova, velika sportska nacija kao domaćin, 24 najbolje reprezentacije na kontinentu i 18 dana vrhunskog rukometa...

Njemačka je spremna za spektakl - danas u Diseldorfu počinje 16. Evropsko prvenstvo.

A, domaćini su se potrudili da ovaj šampionat već prvog dana uđe u istoriju, pošto će se prve dvije utakmice Francuska - Sjeverna Makedonija i Njemačka - Švajcarska igrati na fudbalskom stadionu "Merkur Špil arena".

Očekuje se da će se na tribinima doma Fortune iz Diseldorfa naći 53.000 navijača što će biti novi svjetski rekord kada je u pitanju posjeta jednoj rukometnoj utakmici.

Osim prijestonice Sjeverne Rajne-Vestaflije rukomet će se od danas od 28. januara igrati i u Berlinu, Minhenu, Hamburgu, Manhajmu i naravno hramu rukometa Lankses areni u Kelnu.

Dio Euro spektakla, sedmi put u istoriji, biće i rukometaši Crne Gore koji će mečeve grupne faze igrati u čuvenoj "Olimpija hale" u Minhenu, gdje se rukomet igrao i 1972. na Olimpijskim igrama.

Lavovi i stručni štab koji putuju u Minhen
Lavovi i stručni štab koji putuju u Minhenfoto: RSCG

"Lavovi" Evropsko prvenstvo otvaraju u petak (20.30h) protiv Mađarske, a rivali u grupi biće im još Island i Srbija. Dvije najbolje selekcije izboriće put u Keln i glavnu rundu šampionata.

Rukomet je u Njemačkoj jedan od najvoljenijih sportova, pa ne čudi što su praktično ulaznice za mečeve u svim gradovima rasprodate. Tako je i sa Minhenom, jer su za halu koja prima preko 12.000 gledalaca ostale samo najskuplje i najjeftinije ulaznice - po nekoliko u VIP zoni, odnosno za stajanje.

Olimpijska hala u Minhenu
Olimpijska hala u Minhenufoto: Shutterstock

Evropsku krunu će u Njemačkoj braniti rukometaši Švedske, a ta zemlja ujedno je i najuspješnija u istoriji evropskih šampionata pošto je prvak kontinenta bila pet puta.

Tri puta šampion je bila Francuska, po dva Španija, Danska i Njemačka, a jednom Rusija.

Januar je mjesec rukometa - vrijeme je za Evropsko prvenstvo.

Bonus video: