Da Crna Gora opet živi za rukomet

Rukometaši Crne Gore doputovali u Minhen, gdje će sjutra (20.30 časova) u 1. kolu grupe C igrati sa Mađarskom

13040 pregleda 124 reakcija 10 komentar(a)
Najvažnije je rasteretiti igrače od bilo kakvog pritiska: Šola, Foto: Kolektiff Images/RSCG
Najvažnije je rasteretiti igrače od bilo kakvog pritiska: Šola, Foto: Kolektiff Images/RSCG

Prije dvije godine, Crna Gora je nekoliko sedmica živjela za rukomet. Ali ne za ženski, kao po običaju, već za muški, jer su “lavovi” u Debrecinu i Budimpešti pomjerali granice i sa tri pobjede stigli do najboljeg plasmana na evropskim prvenstvima - 11. mjesta.

Tada su redom padale Sjeverna Makedonija, Slovenija i Hrvatska, u jednom trenutku je djelovalo čak i da je polufinale dostižno, ali je izmorena ekipa “izdušila”. Selekcija koju je u međuvremenu preuzeo Vlado Šola i sada želi da se domogne glavne faze, a za dva mjesta u Kelnu boriće se sa Mađarskom, Islandom i Srbijom u minhenskom “Olimpijahaleu”.

- Gledali smo mi njih, a oni nas. Ali, to su bile pripremne utakmice, dosta je bilo ispipavanja, štimovanja... Nešto se i skriva na pripremnim utakmicama, ne želi da se oda, ali ne može preko 10 odsto da se sakrije - istakao je Šola pred sjutrašnji meč sa Mađarskom (20.30 časova).

Tim koji vodi Španac Ćema Rodriges nije svjetska klasa, ali je favorit. “Lavovi” se nadaju da mogu da se osvete za poraz u jedinom duelu, takođe na otvaranju EP u Gdanjsku (32:27).

- Mađari igraju plitku zonu 6:0, što bi trebalo da nam odgovara. Ali, možda se protiv nas odluče za nešto drugo. Najsimptomatičnija im je igra preko pivota, sa dosta ukrštanja. Probaćemo da nametnemo svoj stil igre, vidjećemo čiji će prevladati.

Vlado Šola, Rukometna reprezentacija Crne Gore
foto: Stefan Ivanović/RSCG

Hrvatski stručnjak ne želi da ekipu opterećuje pričom o plasmanu u glavnu fazu, u mislima mu je samo duel sa Mađarima. To je naučio kada je bio golman zlatne generacije “vatrenih”, ali i kasnije kao član stručnih štabova Slavka Goluže i Lina Červara.

- Razmišljati unaprijed je uvijek zamka i dovodi igrače u vrlo težak položaj, može da dođe do frustracije. Želim da zaštitim igrače od trauma koje se događaju na utakmicama, da budemo što slobodniji i odigramo najkvalitetnije upravo protiv Mađara. Radio sam na velikim takmičenjima i imam iskustva u vezi sa tim šta bi trebalo dati igračima. Najvažnije ih je rasteretiti od bilo kakvog pritiska, jer je on najčešći kočničar u onome što neka reprezentacija inače može da učini - naglasio je Šola.

Selektor Crne Gore je ubijedio Vuka Borozana da se vrati u nacionalni tim poslije šest i po godina, čini se da je to pun pogodak.

- Dobili smo jako puno s Borozanom, jer smo imali mnogo problema na “trojci” i “četvorci” u odbrani. Sada imamo dva adekvatna para, koji mogu dobro da se nadopunjavaju, to daje stabilnost odbrani i golmanima, jer je puno lakše da brane kad imaju visoke ljude u sredini. I napadački vrlo iskusno igra, iako nije onaj Borozan od prije šest ili tri-četiri godine. Fizički nije na tom nivou i ne može za mjesec da dođe u idealno stanje - naglasio je Šola, napomenuvši da su njegova ukrštanja sjajna i da otvara jako puno prostora za saigrače.

Mirko Radović je zbog povrede lista propustio “Croatia cup” u Poreču, ali bi trebalo da zauzme mjesto kraj desne aut-linije.

- Mađarska ima širok sastav, vrhunske igrače. Ima ulogu blagog favorita, ali to ne bi trebalo da znači ništa na terenu. Najvažnije je da poslije prvog meča ostanemo na zemlji. Šta god da se desi - pobjeda, remi ili poraz, važno je da se što prije resetujemo i okrenemo sljedećoj utakmici - istakao je 33-godišnji Cetinjanin.

Radović
Radovićfoto: IHF

Ukoliko bi ponovili uspjeh sa prošlog EP, “lavovi” bi imali šansu da igraju i kvalifikacije za Olimpijske igre.

- Biće teško da se ponovi rezultat iz Mađarske, ali smo tako i tada mislili, pa smo izašli na teren i napravili nešto magično. Neka selektor priča o ciljevima, a mi ćemo dati sve od sebe da ispunimo njegove taktičke zamisli - zaključio je kapiten Crne Gore.

Bonus video: