Vrijeme je za lavove: Mađarska prva prepreka ka hramu rukometa u Kelnu

Crnogorski rukometaši počinju avanturu na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj - prvi rival je Mađarska, večeras u Minhenu u 20.30

22970 pregleda 19 komentar(a)
Mogu li lavovi da ponove Mađarsku 2022?, Foto: IHF
Mogu li lavovi da ponove Mađarsku 2022?, Foto: IHF

Vrijeme je "lavove" - pomalo simbolično u Minhenu, gradu kojem je lav zaštitni znak.

Olimpijska hala u glavnom gradu Bavarske je spremna - rukometaši Crne Gore večeras (20.30) protiv Mađarske počinju svoj sedmi nastup na šampionatu Starog kontinenta.

Prije dvije godine naša reprezentacija je upravo u Mađarskoj napravila najveći uspjeh na velikim takmičenjima (11. mjesto), sada protiv selekcije iz te zemlje želi da krene u sličan pohod - ka hramu rukometa "Lankses areni" u Kelnu i glavnoj rundi Eura.

Težak meč na startu, ali takvi će biti i svi u grupi C.

- Igrao sam u Mađarskoj dvije godine, kao i sa većinom njihovih igrača. Radi se o ozbiljnoj reprezentaciji, a pošto sam bio tamo dobro znam koliko se tamo ozbiljno pristupa reprezentaciji - poručio je Vuko Borozan, povratnik u naš nacionalni tim.

Borozan
Borozanfoto: Kolektiff Images/RSCG

U Mađarskoj je igrao i jedan od naših najboljih igrača, Miloš Vujović.

- Mađarska ima blagu ulogu favorita, jer se radi o naciji koja mnogo ulaže u svoju reprezentaciju i klubove, a imaju i dosta dobrih i kvalitetnih igrača - istakao je Vujović.

Sastav Crne Gore

Golmani: Nebojša Simić i Nikola Matović. Krila: Miloš Vujović, Aleksandar Bakić, Mirko Radović i Luka Radović. Pivoti: Vuk Lazović i Nemanja Grbović. Bekovi: Radojica Čepić, Božo Anđelić, Vasilije Kaluđerović, Miloš Božović, Arsenije Dragašević, Vuko Borozan, Branko Vujović, Stefan Čavor i Risto Vujačić.

Međutim, u jedno su sigurni i lijevi bek i lijevo krilo Crne Gore:

- Biće teško, ali imamo i mi naše adute. Pripremali smo se za taj prvi meč - po mišljenju svih nas najbitniji na ovom šampionatu - dodao je Borozan, dok je Vujović naglasio:

- Radi se o Evropskom prvenstvu, igra se 60 minuta i svi ćemo pružiti maksimum, a koliko će ko dati u tom trenutku više ne zavisi ni od budžeta ni ulaganja - utakmica je tu da pokažemo ko više želi tu pobjedu.

Vujović
Vujovićfoto: RSCG (Facebook)

Selektor Mađara Ćema Rodriges ima mnogo aduta, a koji bi bili Crne Gore?

- Glavni su zajedništvo i atmosfera unutar ekipe - smatra Borozan.

- Pojedinačno bih prije svega istakao Nebojšu Simića, koji je svjetski golman i koji će imati i našu pomoć u odbrani. A, tu je Vuk Lazović glavni igrač koji može da nam pomogne da svi budemo bolji, kao i da Simić bude još bolji. Ako to sve sastavimo kako treba, uz dobar napad, polukontru i naravno sa Brankom Vujovićem i Nemanjom Grbovićem, smatram da imamo dosta aduta za pobjedu.

Gdje “lavovi” vide svoju šansu, objasnio je Miloš Vujović.

- Gledali smo video analize, dobro smo se pripremili i smatram da će meč biti težak. Međutim, nadam se da ukoliko uđemo u egal sa njima u posljednjih deset minuta mislim da ćemo to izgurati na naš vrlo jak karakter i na kraju pobijediti - smatra lijevo krilo njemačkog Gumerzbaha.

Rivali Crne Gore u Minhenu biće još Island i Srbija, Keln i narednu fazu izboriće dvije najbolje selekcije, ali trenutno je u mislima momaka Vlada Šole samo Mađarska.

- Nije zahvalno obećavati narodu da ćemo pobijediti, ali vjerujem u svoje saigrače, znamo koliko nam je važna ova utakmica i ovo prvenstvo. Želimo da sa tom energijom uđemo u meč - jasan je Vujović.

Crna Gora je u Njemačku stigla sa najboljim što trenutno ima, pa ne čudi što se u našoj zemlji ponovo mašta o sličnom rezultatu kao prije dvije godine kada su “lavovi” bili 11. na kontinentu.

- Ni pred to Evropsko prvenstvo nije sve djelovalo savršeno, bila je korona, dosta igrača nam je falilo, ali tada nas je krasilo zajedništvo, disali smo svi kao jedan... - prisjetio se Vujović.

A, sada?

- Nezahvalno je sada da prognoziram, ali smatram da smo mnogo dobili povratkom Grbovića. Tu je i Borozan sa kojim ćemo puno dobiti u odbrani. Nadam se da ćemo pokazati da vrijedimo i da smo zasluženo ovdje - zaključio je Vujović.

"Lavovi" na EP

Petak

Mađarska - Crna Gora (20.30)

Nedjelja

Crna Gora - Island (18)

Utorak

Srbija - Crna Gora (18)

Bonus video: