Pometnja u finišu i promašen remi

Rukometaši Crne Gore poraženi od Mađarske 26:24 u 1. kolu Evropskog prvenstva u Njemačkoj. Na 28 sekundi do kraja zabuna na tajm-autu Vlada Šole, koji je prepustio Branku Vujoviću odluku šta da se igra. Nikšićanin šutirao i promašio remi

20391 pregleda 61 reakcija 33 komentar(a)
Branko Vujović tuguje nakon poraza od Mađarske, Foto: Reuters/Angelika Warmuth
Branko Vujović tuguje nakon poraza od Mađarske, Foto: Reuters/Angelika Warmuth

Sve što su htjeli pred meč sa Mađarskom, rukometaši Crne Gore su dobili - da u finiš uđu poravnati, kako bi iskoristili karakter koji je uvijek problem rukometašima iz te zemlje.

Mađari su po ko zna koji put (kao i njihove sunarodnice u istom sportu) dokazali da im je srčanost slabija strana, ali je problem što ni „lavovi”, bar otkada je selektor Vlado Šola, ne znaju da riješe neizvjesne utakmice.

Ono što im se dogodilo protiv Slovenije i Bosne i Hercegovine u „Morači”, kao i Hrvatske na „Croatia cupu” u Poreču, Šoli i njegovim izabranicima se ponovilo na jednom od najvažnijih mečeva u posljednjih nekoliko godina.

Mađari su djelovali pogubljeno, samo je Bence Banhidi nalazio rješenja u napadu, i to zahvaljujući nestvarnim gabaritima, što mu je pomoglo da ugura i „lavove” i loptu u mrežu. Ostali su bili totalno van ritma, ali je i među igračima i u stručnom štabu Crne Gore vladala potpuna pometnja u samom finišu.

Pobrojati sve greške u posljednjih 15 minuta je nemoguće, a poražavajući podatak je da je posljednji gol postigao Arsenije Dragašević na tačno šest minuta do kraja, i to svoj šesti iz sedam pokušaja.

Tada ga je Šola izvukao iz igre i na teren prvi put poslao nezagrijanog Miloša Božovića, koji nije mogao da nađe put do mreže tima iz zemlje u kojoj je godinama igrao.

Ni Mađari, međutim, nisu igrali ništa, pa su momci u zelenim dresovima iznova dobijali šanse da poravnaju rezultat.

Sve su ih propustili, uključujući i posljednju nakon prave zabune na klupi - hrvatski stručnjak je na 28 sekundi do kraja uzeo tajm-aut, htio da napadne sa sedam igrača, tj. dva pivota, ali je shvatio da ima samo jednog - Nemanju Grbovića. Zaboravio je da je u 42. minutu treće isključenje dobio Vuk Lazović, a Miodrag Ćorsović nije ni otišao u Minhen.

Šola je zbog toga tražio od Branka Vujovića da odredi posljednju akciju, on je i šutnuo 15 sekundi prije kraja, ali je pogodio Krištofa Palašiča, a Zoran Ilić iz kontre postavio konačnih 26:24...

Nema mnogo vremena za analizu i tugovanje, jer je već u nedjelju (18 časova) duel sa Islandom. Izbora nema, prvi favorit grupe C koji je večeras u posljednjih 100 sekundi napravio seriju 3:0 i „oteo” bod Srbiji (27:27) mora da padne.

U suprotnom, „lavovi” se više ništa neće pitati o plasmanu u glavnu fazu, čime bi snovi o odlasku na Olimpijske igre u Parizu, koliko god oni bili nerealni i daleki, i definitivno bili ugašeni...

MAĐARSKA - CRNA GORA 26:24 (14:14)

Minhen - „Olimpijahale”. Gledalaca: 12.128. Sudije: I. Kovalćuk, A. Kovalćuk (Moldavija). Sedmerci: Mađarska 4 (3), Crna Gora 3 (2). Isključenja: Mađarska 14, Crna Gora 14 minuta. Crveni karton: Lazović (Crna Gora) u 42. minutu (3X2).

Mađarska: PALAŠIČ (devet odbrana i sedmerac), Bartuč, Šipoš 1, BOKA 2, Ž. KRAKOVSKI 3, Ligetvari, Mate 1, Fazekaš 1, BANHIDI 5, SITA 3, ANČIN 2, Bodo, Ilić 1, Rošta 1 (1), LEKAI 5 (2), Hanus 1.

Crna Gora: Matović, SIMIĆ (11 odbrana), Bakić 1, Dragašević 6, M. VUJOVIĆ 4 (2), Čavor 1, LAZOVIĆ, Čepić, B. VUJOVIĆ 4, M. RADOVIĆ, KALUĐEROVIĆ, Božović, L. Radović 1, Anđelić, BOROZAN 6, Grbović 1.

Bonus video: