Farska čuda došla prije nego što su očekivana - dječaci oteli bod Norveškoj

Iako su gubili 26:23 u 59. minutu, rukometaši Farskih Ostrva uzeli veliki bod Norveškoj - 26:26

11771 pregleda 7 komentar(a)
Heroj nacije: Elijas Elefsen a Skipagetu je ukrao loptu, izborio sedmerac i iskoristio ga za remi, Foto: Soeren Stache/dpa via AP
Heroj nacije: Elijas Elefsen a Skipagetu je ukrao loptu, izborio sedmerac i iskoristio ga za remi, Foto: Soeren Stache/dpa via AP

KI Klaksvik je ovog ljeta bio najljepša priča evropskog fudbala, o sportskim čudima koja se spremaju na Farskim Ostrvima je za „Vijesti” pričala i naša golmanka Nina Abramović, a ona su stigla ranije nego što je iko mogao i da sanja.

Farski rukometaši priredili su jednu od najvećih senzacija u istoriji evropskih prvenstava, jer su u Berlinu oteli bod moćnoj Norveškoj (26:26).

I ne samo da su to uspjeli, već su to uradili na spektakularan način, jer su u 59. minutu gubili 26:23!

Na 97 sekundi do kraja, 21-godišnji lider reprezentacije Elijas Elefsen a Skipagetu je realizovao sedmerac, da bi na 24 sekunde do posljednje sirene Rei Berg Hansen iskoristio odbranu Paulija Jakobsena i smanjio na 26:25.

Selektor Norveške je uzeo tajm-aut, ali je A Skipagetu oteo loptu Haraldu Rejnkindu, koji ga je uhvatio s obje ruke za leđa.

Sudije su mu pokazale isključenje i sedmerac, koji je A Skipagetu iskoristio za nestvarno slavlje u „Mercedes Benc areni”, gdje se skupilo oko 5.000 Farana. To je svaki deseti stanovnik omalenog arhipelaga u Atlantiku!

Farska Ostrva su ovom pobjedom ostala u igri za glavnu fazu. Ukoliko ubjedljivo savladaju Poljsku, a Slovenija nadvisi Norvešku, biće među 12 najboljih ekipa u Evropi.

A Skipagetu i Teis Horn Rasmusen su bili najefikasniji sa po pet golova, a 18-godišnji Oli Mitun je dao tri.

Norvežane su predvodili Aleksander Blonc sa osam i Goran Johanesen sa šest.

Podsjetite se priče sa Ninom Abramović o sportu na Farskim Ostrvima, gdje je baš izdvojila A Skipagetua i Mituna.

U prvom meču grupe D, Slovenija je savladala Poljsku 32:25 i izborila plasman u glavnu fazu.

Standings provided by Sofascore

Iz grupe E među 12 najboljih idu Švedska i Holandija, koje su sa plus 16 savladale Gruziju (42:26), odnosno BiH (36:20).

Standings provided by Sofascore

I iz grupe F su poznata dva učesnika novoformirane grupe 2 - Danska je to izborila trijumfom nad Grčkom (40:28), a Portugal nad Češkom (30:27).

Standings provided by Sofascore

Bonus video: