Kad bi bilo kao u Baru 2014.

Rukometaši Crne Gore večeras (18 časova) u 2. kolu 16. Evropskog prvenstva igraju protiv Islanda, koji su prije skoro deceniju (2. novembra 2014) na krilima Vuka Borozana savladali u „Topolici” 25:24. Pobjeda ostavlja „lavove” u igri, poraz bi značio oproštaj od glavne faze

16039 pregleda 80 reakcija 7 komentar(a)
Luka Radović obećava borbu, Foto: Reuters/Angelika Warmuth
Luka Radović obećava borbu, Foto: Reuters/Angelika Warmuth

Poraz od Mađarske u 1. kolu 16. Evropskog prvenstva satjerao je rukometaše Crne Gore uza zid, jer im samo pobjede večeras (18 časova) nad Islandom i nad Srbijom u utorak u istom terminu garantuju plasman u glavnu fazu.

U nekim kombinacijama bi i remi u duelu sa „ribarima” ostavio u igri izabranike Vlada Šole, ali u tom slučaju više ne bi ništa zavisilo od njih, već bi zavisili od drugih rezultata. Poraz bi i definitivno značio kraj sna o drugom uzastopnom plasmanu (trećem ukupno) među 12 najboljih selekcija na Starom kontinentu.

Prije dvije godine, umorni „lavovi” su u Mađarskoj poraženi od tima sa ostrva u Atlantiku 34:24, a jedinu pobjedu u tri duela upisali su 2. novembra 2014. u Baru (25:24).

Tadašnji selektor Ljubomir Obradović je iznenadio kolegu Arona Kristjansona pomjeranjem Vuka Borozana na poziciju srednjeg beka, što je tada 20-godišnji Cetinjanin majstorski iskoristio i sa 10 golova bio heroj trijumfa.

Sada je potrebno još jedno takvo izdanje povratnika u nacionalni tim, ali i bolja odbrana nego u 1. kolu, te veća skoncentrisanost i igrača i stručnog štaba.

Greške koje su se pravile protiv Mađara bi bile skupo plaćene protiv Islanđana, jer oni „žive” od kontri. Protiv Srbije se vidjelo da tim sa sjevera Evrope pati u pozicionim napadima, zbog čega je neophodno da se odigra i izvanredna odbrana.

„Mislim da bi trebalo što prije da zaboravimo Mađarsku. To je sport. Ovo je veliko takmičenje, igramo utakmicu svakog drugog dana. Šteta je ono što se desilo u posljednjem minutu, ali to je prošlost. Utakmicu smo izgubili mnogo ranije tehničkim greškama. Sada moramo da se okrenemo Islandu”, rekao je Luka Radović.

Šola je u petak iskoristio sve igrače, sem golmana Nikolu Matovića.

„Pokazali smo da imamo veliki broj igrača na koje može da se računa. To bi trebalo da dokažemo i protiv Islanda, koji je favorit za medalju. Ima ozbiljne igrače, koji su u rangu sa najozibljnijim rukometašima na svijetu. Gisli Kristjanson i Omar Magnuson su na najvišem nivou. Ako njih zaustavimo i usporimo brzu tranziciju, onda možemo da očekujemo povoljan rezultat”, poručio je mlađi od dvojice prezimenjaka na desnom krilu.

Poraz od Mađara je svima teško pao, ali na velikim takmičenjima nema vremena za tugovanje, pa su se „prešaltali” na Island.

„Psihološka priprema može da bude presudna. Moramo da uđemo jako od starta, da pokažemo da možemo da uzmemo dva boda. Utakmica Srbije i Islanda je pokazala da nema favorita u grupi, da svi igraju rukomet. Grupa je najujednačenija na prvenstvu, nije sigurno ko će proći. Svako svakoga može da pobijedi”, zaključio je 26-godišnji Nikšićanin.

Aleksandar Bakić poručuje da ekipa mora da smanji broj tehničkih grešaka.

„Očekuje nas težak meč. Island je favorit u grupi, ali je protiv Srbije pokazao da može da kiksa”, rekao je 23-godišnjak iz Andrijevice.

Tim Snorija Guđjonsena, srednjeg beka selekcije koja je osvojila olimpijsko srebro u Pekingu 2008. godine i bronzu na Emropskom prvenstvu 2010, nije oduševio protiv Srbije.

Nikako nije mogao da nađe rješenje u pozicionom napadu, „orlovi” su mu zaustavili i kontre, ali je zahvaljujući klasi Arona Palmarsona i velikom kiksu Petra Đorđića u posljednjih 100 sekundi napravio seriju 3:0 i stigao do remija (27:27).

„Srbija je odigrala odličnu utakmicu i to može da bude recept za Island. Pokazala je da protiv njih može da se igra, uz veću dozu agresivnosti u odbrani i maksimalnu fokusiranost u napadu. Nadam se da ćemo izaći kao pobjednici. Islađani su pokazali da se nikada ne predaju, a prednjače kada je riječ o brzoj igri. Nadam se da ćemo se fokusirati na igru u odbrani i da ćemo zatvoriti najjače strane njihovog napada”, poručio je Bakić.

Bonus video: