Vatreni derbi otvara vrata Mundijala

Rukometaši Crne Gore na oproštaju od EHF Eura večeras (18 časova) igraju protiv Srbije. Pobjeda bi donijela 3. poziciju u grupi C i ono mnogo važnije - mjesto u 1. šeširu na baražu za Svjetsko prvenstvo

15988 pregleda 40 reakcija 15 komentar(a)
Rukometaši i stručni štab Crne Gore, Foto: REUTERS/Angelika Warmuth
Rukometaši i stručni štab Crne Gore, Foto: REUTERS/Angelika Warmuth

Na 27 utakmica na evropskim prvenstvima rukometaši Crne Gore su upisali četiri pobjede, i to sve protiv selekcija iz bivše Jugoslavije. Prvu, koja se čekala dugih 12 godina, ostvarili su 11. januara 2020. protiv Srbije u Gracu (22:21). U Debrecinu i Budimpešti su 2022. redom rušili Sjevernu Makedoniju, Sloveniju i Hrvatsku na putu ka najboljem plasmanu na velikim takmičenjima - 11. mjestu.

Na oproštaju od šampionata Starog kontinenta u Njemačkoj “lavove” večeras (18 časova) čeka duel sa jedinom selekcijom protiv koje imaju pozitivan skor - Srbijom. I imaju i te kako za šta da se bore - ne samo što komšijski derbi uvijek nosi dodatnu dozu naboja, već bi izabranici Vlada Šole pobjedom stekli znatno bolju poziciju pred žrijeb baraža za Svjetsko prvenstvo u Norveškoj, Danskoj i Hrvatskoj.

I “orlovi” imaju računicu, jer bi trijumfom ostali u igri za glavnu fazu i zavisili od toga hoće li Mađarska savladati Island i povući južne komšije za sobom u hram njemačkog rukometa, “Lankses arenu” u Kelnu.

- Svaki meč za Crnu Goru igramo kao da nam je posljednji u životu, tako će biti i protiv Srbije - poručio je kapiten “lavova” Mirko Radović.

Nakon dva srceparajuća poraza od Mađarske i Islanda, u kojima su imali napade za remije, čak i najiskusniji su se “slomili” - Nebojša Simić nije mogao da zaustavi suze, plakao je i Radović, ali je vrijeme da se to zaboravi, jer je važnost meča sa Srbijom ogromna. U baražu za SP je svakako mnogo lakše igrati sa bilo kim iz drugog šešira, pa sve ako bi to bila i Srbija ili opasna Farska Ostrva, nego sa nekim iz prvog, jer bi potencijalni rivali bili Mađarska, Island, Slovenija, Holandija, možda čak i Španija, Švedska...

10. put na evropskim prvenstvima rukometaši Crne Gore igraće protiv selekcija iz ex-YU. Protiv Slovenije i Hrvatske imaju skor 1:2, protiv Sjeverne Makedonije 1:1, a vode protiv večerašnjeg rivala, kojeg su 2020. u austrijskom Gracu savladali 22:21

- Za nas je kontinuitet učešća na velikim takmičenjima sve, od toga živimo, od toga se pravi i kult reprezentacije. Samim tim, željećemo i protiv Srbije da idemo na pobjedu kako bismo obezbijedili povoljnije mjesto u baražu. Spremićemo se najbolje i dati sve za pobjedu - obećao je Radović.

“Lavovi” su i protiv Mađarske i protiv Islanda imali šut za remi, ali Branko Vujović, odnosno Vuko Borozan, nisu imali sreće.

- Prosto je nevjerovatno da nakon takve dvije utakmice nemamo ni bod i da će prvo i posljednje mjesto u grupi odlučivati jedna ili dvije lopte. Znali smo da će grupa biti paklena, eto mi nismo imali sreće - naglasio je 33-godišnji Cetinjanin.

Ovo će biti četvrti međusobni meč Crne Gore i Srbije, a do sada su viđena sva tri “znaka”, osim pobjede u Gracu, “lavovi” su upisali i poraz u Beogradu (25:21) i remi u Baru (25:25) u kvalifikacijama za EHF Euro 2016.

“Orlovi” su u 1. kolu u Minhenu vodili 27:24 protiv Islanda u 59. minutu, ali su u posljednjih 100 sekundi primili tri gola. Od Mađarske su u nedjelju poraženi 28:27, ali je meč znatno ranije prelomljen nego što bi se moglo zaključiti po konačnom rezultatu.

- Srbija je pokazala da je konkurentna ekipa i biće teško igrati protiv nje. Ima odlične pivote, krila i golmane, teško ćemo se nositi sa španskim sistemom koji igra - upozorio je Stefan Čavor.

Desni bek njemačkog Veclara smatra da je Crna Gora pokazala na prva dva meča da može da igra protiv ozbiljnih reprezentacija, ali da je mogla više.

- Obje utakmice su do samog kraja bile neizvjesne, ali mislim da smo neke faktore mogli da odradimo dosta bolje. Protiv Mađara smo imali dosta tehničkih grešaka, u duelu sa Islandom manje, ali je odbrana morala da bude bolja samo da su se neke stvari ispoštovale do kraja. Ostaje nam utakmica sa Srbijom, mnogo bitna zbog baraža za Svjetsko prvenstvo. Želimo da prvenstvo završimo pobjedom - zaključio je Čavor.

Đerona: Agresivan rival, Simić je u odličnoj formi

Srbija je sa prosutih plus tri protiv Islanda u posljednjih 100 sekundi i porazom od Mađarske došla u situaciju da zavisi od drugih za plasman u glavnu fazu. Mora da savlada Crnu Goru, a onda da čeka pobjedu Mađarske nad Islandom kako bi produžila nadu o odlasku na Olimpijske igre. Doduše, to će biti jako teško, jer bi u grupi 1 glavne faze u Kelnu igrala sa “alama” - Njemačkom, Francuskom, Hrvatskom i Španijom...

- Znamo da će Mađarska željeti da prenese dva boda, ali mi moramo da uradimo svoj dio posla protiv Crne Gore. Igramo protiv veoma agresivne selekcije, posebno u odbrani. Nebojša Simić je u odličnoj formi, ali vjerujem svojoj ekipi. Na nama je da pobijedimo sa dovoljno golova razlike i čekamo rasplet u drugoj utakmici, što je naša posljednja prilika za odlazak u Keln - poručio je selektor “orlova” Toni Đerona.

DANAS:

SRBIJA - CRNA GORA (18),

ISLAND - MAĐARSKA (20.30).

Standings provided by Sofascore

Bonus video: