Srce, moć i zaslužena sreća

Rukometaši Crne Gore pobjedom nad Srbijom (30:29) završili EHF Euro i izborili 1. šešir pred baraž za Svjetsko prvenstvo. Gol odluke u posljednjoj sekundi dao Nemanja Grbović

24185 pregleda 702 reakcija 65 komentar(a)
Foto: Reuters/Angelika Warmuth
Foto: Reuters/Angelika Warmuth

Deset sekundi prije kraja djelovalo je da je sve izgubljeno, da će u još jednoj triler završnici rukometaši Crne Gore ostati bez onoga što su zaslužili.

Marko Milosavljević je ugurao Radojicu Čepića u golmanski prostor i iznudio sedmerac, na crtu je stao Bogdan Radivojević i savladao Nikolu Matovića za 29:29.

Činilo se da „lavovima” izmiče ono što su sve vrijeme imali u džepu - pobjeda koja bi im donijela 3. mjesto u grupi C i 1. šešir pred žrijeb baraža za Svjetsko prvenstvo.

Vlado Šola je uzeo tajm-aut na šest sekundi do kraja, Stefan Čavor šutnuo, Vladimir Cupara odbranio, ali je Nemanja Grbović dograbio loptu i nekoliko stotinki prije posljednje sirene zatresao mrežu za jednu od najvećih pobjeda „lavova” u istoriji.

Time su uzeli bar utješnu nagradu za ono što im je izmaklo protiv Mađarske i Islanda, kada su imali napade za remije, ali ih nisu iskoristili.

Ovakav rasplet nije samo bitan zbog toga što će rival u majskom baražu za šampionat u Norveškoj, Danskoj i Hrvatskoj biti lakši, već i za samopouzdanje ekipe.

Da su opet ispustili ono što su zaslužili, kao na prve dvije utakmice u Minhenu, te protiv Slovenije u kvalifikacijama za EHF Euro ili Hrvatske na „Croatia cupu”, „lavovi” su mogli da sami sebi nabiju kompleks i stvore probleme za budućnost.

Sada su svjesni koliko mogu, da su povratkom Vuka Borozana i „odrastanjem” Arsenija Dragaševića, Čepića i Luke Radovića postali selekcija koju niko ne želi za rivala...

Početak meča je bio fenomenalan. Nebojša Simić je odmah „spustio roletnu”, a Borozan sa dva i Vasilije Kaluđerović i Branko Vujović sa po jednim golom donijeli 4:0.

„Orlovi” su se probudili, nekoliko puta u 1. poluvremenu nošeni srednjim bekom Lazarom Kukićem prilazili na minimalnu razliku, koja je bila i na velikom odmoru (15:14).

Do prvog izjednačenja su došli u 34. minutu, kada su navijači Crne Gore pretrnuli od straha - Simić je pokušao da prekine kontru, ali nije uspio, već se sudario sa Draganom Pešmalbekom, a Radivojević poravnao na 16:16.

Sudije iz Švedske Mirza Kurtagić i Matijas Vetervik su pregledale snimak i opravdano pokazale crveni karton sjajnom golmanu.

Između stativa je morao Nikola Matović, koji ove sezone sjajno brani u švedskom Amu, što je potvrdio i večeras - sa nekoliko odbrana je pokazao saigračima da i te kako mogu da se oslone na njega, a Grbović, Miloš i Branko Vujović pogocima u seriji 3:0 poništili jedino vođstvo rivala i preokrenuli na 20:18.

Bilo je dva puta i plus tri za „lavove” (23:20 i 24:21), ali se Srbija vratila.

Isključenje Dragaševića zbog pogrešne izmjene, potom i Branka Vujovića zbog faula, iskoristila je da smanji na 26:25, ali je Borozan „bombom” vratio dva razlike.

Ekipa Tonija Đerone je, ipak, izjednačila na 28:28 na 112 sekundi do kraja, a potom imala i napad za preokret.

Djelovalo je da se scenario ponavlja, ali je Vuk Lazović izblokirao šut Petra Đorđića, a Borozan se možda i prerano stuštio ka Cuparinom golu i pogodio za 29:28.

„Orlovi” su dobili šansu da izbore remi, činilo se da su je i ugrabili, ali je sreća konačno bila naklonjena „lavovima”. Ako ju je iko zaslužio, oni su...

SRBIJA - CRNA GORA 29:30 (14:15)

Minhen - „Olimpijahale”. Gledalaca: 12.128. Sudije: Kurtagić i Vetervik (Švedska). Sedmerci: Srbija 2 (1), Crna Gora 2 (2). Isključenja: Srbija 8, Crna Gora 10 minuta. Crveni karton: Simić (Crna Gora) u 34. minutu.

Srbija: Cupara (šest odbrana), MILOSAVLJEV (sedam odbrana), VORKAPIĆ 2, Kos 1, Abutović, BORZAŠ 1, Milosavljević, KOJADINOVIĆ 3, Radivojević 4 (1), N. ILIĆ 5, Pušica, Orbović 1, KUKIĆ 7, Đorđić 2, Pešmalbek 2, MARSENIĆ 1.

Crna Gora: Matović (šest odbrana), SIMIĆ (sedam odbrana i sedmerac), Bakić, Dragašević, M. VUJOVIĆ 7 (2), Čavor, LAZOVIĆ, Čepić, B. VUJOVIĆ 8, M. RADOVIĆ, KALUĐEROVIĆ 1, Vujačić, L. Radović 1, Anđelić, BOROZAN 6, Grbović 7.

Bonus video: