Najmanje zemlje na EP, najveća ljubav - navijači Farskih Ostrva i Islanda, patriotizam na najljepši način

Farane u Berlinu bodrilo 10 odsto ukupne populacije, Island po navici prati "plavo navijačko more" koje je u Minhenu na simpatičan način podržalo i rukometaše Crne Gore

17767 pregleda 80 reakcija 9 komentar(a)
Rukometaši i navijači Farskih Ostrva nakon remija sa Norveškom, Foto: Reuters
Rukometaši i navijači Farskih Ostrva nakon remija sa Norveškom, Foto: Reuters

Zemlje vikinga, okružene okeanom i pomalo odsječene od ostatka Evrope još jednom su patriotizam prikazale na jedan od najljepših načina...

Island, država sa populacijom skoro dvostruko manjom od Crne Gore i Farska Ostrva, koja imaju otprilike stanovnika koliko Nikšić, posebna su priča Evropskog prvenstva koje se ovih dana igra u Njemačkoj.

I to ne samo zbog sjajnih rukometaša obje zemlje, već ponajviše zbog navijača koji su preletjeli Atlantik i koji su učinili da se njihove reprezentacije u Minhenu i Berlinu osjećaju kao da igraju u Rejkjaviku ili Torshavnu.

Zvuči pomalo i nevjerovatno, ali Farane je sa tribina "Mercedes Benc" arene u glavnom gradu Njemačke podrilo čak 5.000 navijača ili nestvarnih 10 odsto ukupnog stanovništva ovih ostrva.

Njihovo slavlje nakon boda protiv giganta Norveške ostaje jedna od slika za pamćenje.

Ipak, debinatska priča na velikim takmičenjima za maestra Elijasa A Skipagotua i drugove završena je nakon prvog kruga, ali je jasno da je Njemačka tek samo početak učešća na najvećim turnirima ove talentovane generacije.

S druge strane, Island je jedna od jačih reprezentacija na kontinentu, a njihovo navijačko "plavo more" uvijek im je bilo vjetar u leđa.

U Minhenu ih je bilo i više od Farana u Berlinu, a u jednom trenutku utakmice Crne Gore sa Srbijom glasno se čulo i njihovo navijanje za "lavove". Na sve to odgovorili su i naši navijači koji su skandirali Island.

Islanđane sada čeka putovanje u Keln gdje se očekuje da će ih na tribinama kultne "Lankses aerene" biti i više nego Bavarskoj.

I "lavovi" su imali vjetar u leđa

Treća najmanja država koja je nastupila na Evropskom prvenstvu bila je Crna Gora, a i naša reprezentacija je imala dobru podršku sa tribina "Olimpijske dvorane" u Minhenu.

Navijanje Crnogoraca posebno je oduševilo izvještače iz Srbije

"Crnogoraca je danas bilo mnogo više - u bojama svoje zastave, u crveno-žutim dresovima okupirali su dvoranu u Minhenu. Bili su veoma grlati. Mnogi su stigli iz Podgorice i drugih crnogorskih gradova samo zbog ovog meča, a nemaju šansu za drugu rundu poslije dva poraza od Mađarske i Islanda", pisao je portal "Mozzartsport" tokom utakmice "lavova" i Srbije.

Bonus video: