Tek će stići veliki uspjesi

Rukometaši Crne Gore večeras doputovali u Podgoricu, na aerodromu ih dočekalo oko 100 navijača. Nebojša Simić tuguje za ispuštenom šansom da se ode u glavnu fazu, jer je sa Austrijom i Hrvatskom moglo da se igra

10910 pregleda 29 reakcija 27 komentar(a)
„Ne znam kako bih izdržao da sam ranije isključen”: Nebojša Simić sa tribina dijeli savjete tokom utakmice sa Srbijom, Foto: Reuters/Angelika Warmuth
„Ne znam kako bih izdržao da sam ranije isključen”: Nebojša Simić sa tribina dijeli savjete tokom utakmice sa Srbijom, Foto: Reuters/Angelika Warmuth

Dugo su rukometaši Crne Gore tiho išli na velika takmičenja, u još većoj tišini se vraćali.

Sve se promijenio u posljednjih nekoliko godina, jer je talentovana generacija, za koju je svojevremeno tadašnji selektor Ljubomir Obradović govorio da će postići velika djela, počela da donosi rezultate.

Prije četiri godine u Gracu je upisana prva pobjeda na evropskim prvenstvima, prije dvije pomjerene sve granice sa tri trijumfa i 11. mjestom na Starom kontinentu, a čini se da se sada otišlo i korak dalje.

Ne toliko rezultatima, jer su „lavovi” odigrali „samo” tri meča, koliko igrom koja nagovještava da bi moglo da se ispuni proročanstvo čuvenog Profesora, selektora od 2014. do 2016. godine.

Tim Vlada Šole je sva tri meča na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj igrao na jednu loptu - protiv Mađarske i Islanda je propustio napade za remi, a Srbiju srušio golom Nemanje Grbovića u posljednjoj sekundi i izborio mjesto u 1. šeširu pred baraž za Svjetsko prvenstvo.

„Lavovi” su večeras stigli u Podgoricu, a na aerodromu ih je dočekalo oko 100 navijača.

„Hvala im što su na svojstven način došli da nam se zahvale za sve što smo uradili na ovom prvenstvu. Jako je lijepo vidjeti ovu djecu i njihove osmijehe. To nam govori da radimo prave stvari za Crnu Goru i siguran sam da će to tako biti i u budućnosti”, rekao je Miloš Vujović.

Crna Gora će rivala u baražu za šampionat u Norveškoj, Danskoj i Hrvatskoj čekati do subote, 27. januara. Utakmice se igraju 8. ili 9, odnosno 11. ili 12. maja, a najteži protivnik bi upravo bila Srbija.

Bilo bi dobro da se izbjegnu sve bolja Farska Ostrva, Grčka i eventualno Švajcarska, a mogući suparnici su i Gruzija, Rumunija, BiH, te četiri pobjednika pretkvalifikacija: Belgija ili Italija, Estonija ili Ukrajina, Finska ili Litvanija i Slovačka ili bolji iz dvomeča Izrael - Luksemburg.

„Jedva čekam da vidim ko će nam biti rival. Sa velikim optimizmom čekamo sljedeće utakmice i naravno da vjerujemo u plasman na Svjetsko prvenstvo”, poručio je Vujović.

Miloš Vujović
foto: Sven Hoppe/dpa via AP

Na „meti” mladih navijača najviše je bio Nebojša Simić, od kojeg su svi tražili autogram. Golman „lavova” je priznao da mu je bilo jako teško da završnicu meča sa Srbijom gleda sa tribina, jer je u 36. minutu dobio crveni karton.

„Mnogo je lakše dok si na terenu, jer razmišljaš o utakmici, o šutevima koji dolaze. Kad si na tribinama, sve vidiš, a svaka pauza traje vječnost. Ne znam kako bih izdržao da sam ranije isključen. U posljednjoj akciji sam vidio da Čavor šutira, da Cupara brani i sjeo sam. Odjednom sam vidio Grbovića koji leti, ne znam ni otkuda i daje gol. Shvatio sam da smo i potrčao, čak sam i glavom udario kamermana, ali to nisam ni osjetio, već mi je on to kasnije rekao. To su najljepši trenuci, kojih ćemo se uvijek sjećati”, rekao je Baranin koji u petak slavi 31. rođendan.

Iako su pobjedom nad Srbijom olakšali put ka Svjetskom prvenstvu, Šolini izabranici žale što nisu stigli do glavne faze u Kelnu, gdje su mogli da traže i mjesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

„Situacija je bila idealna što se tiče ukrštanja. Španija je ispala, a prošla je Austrija koja je, kao i mi na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj, došla iz sjenke. Sada ćemo da vidimo kakva će biti pod pritiskom. Bilo bi jako dobro da smo mogli da je testiramo, jer imamo više iskustva od nje. Mislim da bismo na tom meču imali prednost, a sa Hrvatskom smo igrali u Poreču i bili ravnopravno do samog kraja. Utakmica u Kelnu ne bi bila ništa drugačija, zato mi ostaje samo da žalim”, poručio je Simić.

ČEKAMO SREDNJEG BEKA, VOLIO BIH DA IMAMO JOŠ JEDNOG PIVOTA OD DVA METRA

Povratkom Vuka Borozana, Crna Gora je dobila veliko pojačanje i u odbrani i u napadu, ali se čini da još nešto malo fali za velike rezultate.

„Povratak Borozana nam mnogo znači. Individualnim kvalitetom, sa dva vrhunska gola, prevagnuo je utakmicu protiv Srbije na našu stranu. Defanzivno je nevjerovatan, prošao je najbolje trenerske škole, pokušava to da prenese na saigrače”, naglasio je Simić.

„Lavovi” imaju i sjajne desne bekove, odlična krila, ali se ne zna ko je prvi organizator igre.

„Imamo Branka i Miloša Vujovića, dobili smo i Luku Radovića, Nemanja Grbović je uvijek tu kada nam je potreban. Mora da se nađe i jako dobar srednji bek. Radojica Čepić sada igra malo srednjeg, malo lijevog beka, tako je i u klubu. Nekad nam je neophodna brža igra, potrebno je da se pojavi srednji bek koji će malo više da razigra ekipu i preuzme više odgovornost na sebe”.

Vlado Šola, Vuk Lazović, Luka Radović, Branko Vujović, Rukometna reprezentacija Crne Gore
foto: Reuters/Angelika Warmuth

Šola je jedan od rijetkih selektora koji je na prvenstvo poveo samo dva pivota, jer je Miodrag Ćorsović ispao u prvom filteru, pa je oslonac u napadu bio Nemanja Grbović, a u odbrani Vuk Lazović.

„Znamo da Vuk Lazović preuzima veliku odgovornost u odbrani. To je njegov glavni zadatak, ofanzivno je dosta limitiran i što se tiče kretanja i blokova. Nemanja je sigurno, što se tiče kretnji i otvaranja po liniji, vrhunski pivot. Ali, potreban nam je sigurno jedan ‘krkan’ veliki, koji će praviti blokove bekovima kako bi bilo i više prostora za šut. Možda bi mogao da nam pomogne u odbrani, da ne bismo morali konstantno da se mijenjamo. Čekamo ga, ne znam gdje je”, u svom stilu je rekao Simić.

Golman Melzungena nije ni vidio Ćorsovića, jer je bio na oporavku prije nego što je pivot Trimo Trebnja ispao sa spiska.

„Nisam bio tu na početku priprema, ne znam kako je to s njim izgledalo. Kad sam se vratio, već je bilo određeno da idemo s dva pivota. Volio bih da vidim velikog pivota, od dva metra, da donese malo svježine. Sada na svakoj poziciji imamo po dva odlična igrača, možemo da se oslonimo i na dubinu klupe prvi put. Vidjećemo šta će donijeti budućnost”, zaključio je Simić.

Bonus video: