Danci "skinuli Tri krune", Martim Košta "zatrpao" gol zmajčeka, Portugal sanja borbe za medalje

Danci nanijeli prvi poraz Švedskoj, Portugal ostaje da brani čast Iberijaca na rukometnom prvenstvu Evrope u Njemačkoj, Norveška otpisala Holandiju

12486 pregleda 7 komentar(a)
Gidsel je bio nerješiva enigma selekciji "tri krune", Foto: REUTERS
Gidsel je bio nerješiva enigma selekciji "tri krune", Foto: REUTERS

Derbi neporaženih ekipa do glavne faze Evrospkog prvenstva u rukometu u Hamburgu je večeras pripao Danskoj, koja je u Grupi 2, savladala Švedsku - 28:27 (17:15). Danci su obezbijedili jedno od prva dva mjesta!

Danci su slavili zahvaljujući odluci da promijene golmana jer je Niklas Landin primio prvih devet šuteva. Selekciji "tri krune" je trebalo vremena da pronađu slabe tačke u odbanama Emila Nilsena, Danci su stekli četiri gola prednosti i supjeli su da sačuvaju pobjedu.

Nilsen je imao osam odbrana (34,78%), a legendarni Landin nijednu od 11 šuteva. Zato je druga danska ikona, Mikel Hansen igrao najbolje kada je bilo najpotrebnije - svih pet golova u prvih 20 minuta.

Matijas Gidsel je bio najefikasniji u ekipi Danske sa 10 golova uz samo jedan promašaj, na drugoj strani Hampus Vane je dao devet iz 12 šuteva.

Danci su obezbijedili jedno od prva dva mjesta sa šest bodova, Švedska ima četiri.

Sasvim tiho i neočikvano, nova rukometna senzacija dolazi sa Pirineja, nakon "pada" Španije Portugal zadivljuje Evropu.

Portugal je slavio protiv Slovenije - 33:30, u drugoj utakmici glavne faze Grupe 2, Evropskog rukometnog šampionata u Njemačkoj.

Imali su Portugalci gol prednosti na poluvremenu a potom su "zmajčeki" uspjeli samo do jednog izjednačenja. Portugal je imao prednost i od pet golova (28:23), a mrežu Slovenije "zatrpao" je Martim Košta sa 11 golova. On je bio i jedan od najefikasnijih u prethodnoj pobjedi nad Norveškom (37:32).

Upravo je Norveška potom dobila Holandiju (35:32), za prve dva boda, koliko ima i Slovenija. Holandija je bez bodova, a Portugal ima četiri i nadao se trijumfu Danske protiv Švedske.

Danska je dobila Portugal, Švedska će u direktnom duelu sa Portugalom, najvjerovatnije tražiti jedno od prva dva mjesta u Grupi 2, i plasman u polufinale.

Pobjednik šampionata uz zlatnu medalju dobija i vizu za OI u Parizu.

Bonus video: