Austrijanci kraljevi remija, Francuzi i dalje bez greške

Tim Aleša Pajoviča treći put odigrao neriješeno, ovog puta protiv Njemačke (22:22). Hrvati sami sebe pobijedili u duelu sa Mađarskom (26:29), Francuzi savladali Island 39:32

19420 pregleda 16 komentar(a)
Zvonimir Srna šutira preko Šipoša i Ančina, Foto: Reuters/Wolfgang Rattay
Zvonimir Srna šutira preko Šipoša i Ančina, Foto: Reuters/Wolfgang Rattay
Ažurirano: 20.01.2024. 22:50h

Najprijatnije iznenađenje 16. Evropskog prvenstva za rukometaše je Austrija - tim Aleša Pajoviča je upisao čak treći remi, i to protiv još jednog velikana svjetskog rukometa, Njemačke (22:22).

Nakon što su u grupnoj fazi „otkinuli” po bod Hrvatskoj i Španiji, koju su i poslali kući nakon šest uzastopnih polufinala, tj. četiri vezana finala, Mikola Bilik i drugovi su zaustavili i domaćina.

Imaju, ipak, razloga i da tuguju, jer nisu dali gol posljednjih 10 minuta, što su Njemci iskoristili da istope minus pet i ostanu u igri za polufinale.

Domaće je predvodio Juri Knor sa šest golova, a Austrijance Bilik sa pet i sjajni golman Konstantin Mestl sa 17 odbrana, tri više od slavnog Andreasa Volfa na drugoj strani.

Još jedna uzbudljiva završnica, još jedna pobjeda Mađarske - tim Ćeme Rodrigesa je savladao Hrvatsku 29:26 i približio se polufinalu.

Hrvati su sami sebe pobijedili, jer su od rezultata 25:25 napravili mnogo grešaka - Tin Lučin je izgubio loptu i otvorio kontru rivalu, potom i promašio šut, a sve je bilo riješeno kada je Zvonimir Srna dao novu loptu u ruke rivalu, pa je Adrijan Šipoš na minut i po do kraja povisio na 28:25.

Za igrača utakmice je izabran golman Laslo Bartuc, koji je upisao 16 odbrana, Bence Imre je dao sedam, a Rihard Bodo pet golova.

Tim Gorana Perkovca predvodili su Lučin i Filip Glavaš sa po pet pogodaka.

U prvom meču dana, Francuska je rutinski nadvisila Island (39:32) i sa maksimalnih šest bodova je praktično u polufinalu.

Zanimljivo je da se svih 14 igrača u timu Gijoma Žila upisalo u listu strijelaca - najviše Melvin Ričardson i Ludovik Fabregas po šest, a isti učinak imali su Odin Tor Rikhardson, Vigo Kristjanson i Eliđi Vidarson.

Rikardson je dao gol koji će vjerovatno biti najljepši na šampionatu - iz cepelina iza leđa.

Mađarska na dva kola do kraja ima četiri boda, kao i Austrija, a Njemačka tri. Ta tri tima će odlučivati ko će u polufinale.

Hrvatska sa jednim i Island bez ijednog su praktično otpisani.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: