Danska i Švedska kolo prije kraja u polufinalu

Selekcija „tri krune” se oporavila od nezasluženog poraza od komšija u posljednjom kolu (nije joj priznat gol za remi) i ubjedljivom pobjedom nad Portugalom (40:33) zakoračila u polufinale

19375 pregleda 2 komentar(a)
Švedski maestro: Džim Gotfridson, Foto: Reuters/Cathrin Mueller
Švedski maestro: Džim Gotfridson, Foto: Reuters/Cathrin Mueller
Ažurirano: 21.01.2024. 22:01h

Kolo prije kraja grupe 2 na 16. Evropskom prvenstvu riješeno je ko će u polufinale - perfektna Danska je osigurala prvo, a Švedska 2. mjesto.

Nakon izvanrednog komšijskog derbija u petak, koji su riješile sudije jer nisu priznale čist gol selekciji „tri krune” za remi, tim Glena Solberga je završio posao.

Branilac titule je dominirao protiv Portugala, slavio 40:33, a onda dočekao i poklon jedinog tima od kojeg je izgubio - Danska se poigravala sa Norveškom, trijumfovala 29:23 i povela istočnije komšije u polufinale u Keln.

U pobjedi nad Portugalcima, Lukas Pelas je dao 10 golova, Feliks Klar šest, dok je alfa i omega reprezentacije Švedske, Džim Gotfridson, upisao četiri pogotka i sedam asistencija.

U poraženom timu najbolji su bili braća Martim sa osam i Kiko Košta sa šest, te Luiš Frade sa sedam golova.

Šveđanima je za siguran plasman u polufinale bilo potrebno da Danska osvoji makar bod protiv jedinog tima koji je imao šansu da ih dostigne - Norveške.

Aktuelni svjetski šampion je sve riješio već u 1. poluvremenu, jer je brzo stekao osam golova viška i rutinski upisao šesti trijumf u Njemačkoj.

Hans Lindberg, Matijas Gidsel i Simon Pitlik su po pet puta zatresli mrežu, dok je Emil Nilsen upisao 15 odbrana. Kod „vikinga” su odskočili Aleksandre Blonc sa pet i Sander Sagosen sa četiri pogotka.

U prvom meču dana, Slovenija je savladala Holandiju 37:34 i ostavila ju je bez šansi da se domogne kvalifikacija za Olimpijske igre.

Pobjednički tim predvodili su Gašper Marguč, Nejc Cehte i Kristjan Horžen sa po šest golova, a kod „lala” je najbolji bio Nils Ferstejnen sa čak 15 pogodaka.

Još veća uzbuđenja očekuju se sjutra u grupi 1 u Kelnu. Francuska bi mogla da obezbijedi polufinale pobjedom nad Austrijom, mada se borbi za medalje nadaju i njen večerašnji rival, Mađarska, Njemačka, pa čak i Hrvatska, koja ima samo bod.

Ni Island, koji je na nuli, nije bez motiva - ukoliko danas pobijedi Hrvatsku, a u srijedu i Austriju ugrabio bi posljednju vizu za kvalifikacije za OI.

Neophodno je da osvoji makar četiri boda, jer toliko imaju Austrija i Portugal, koji su trenutno najbliži tome da dobiju dodatne pozicije namijenjene Evropi.

Bonus video: