Francuska u polufinalu protiv Švedske, tri selekcije mogu da idu na Dansku

„Eksperti” savladali Austriju 33:28 i obezbijedili 1. mjesto u grupi 1 Evropskog prvenstva za rukometaše. Posljednjem mjestu u polufinalu najbliža Njemačka, šansu imaju i Austrija i Mađarska. Island i Austrija u direktnom duelu rješavaju ko će u olimpijske kvalifikacije

14682 pregleda 5 komentar(a)
Nedim Remili na utakmici sa Austrijom, Foto: Reuters/Wolfgang Rattay
Nedim Remili na utakmici sa Austrijom, Foto: Reuters/Wolfgang Rattay

U posljednjem kolu grupe 1 u Kelnu biće potpuna „ludnica”, jer će se za jedno mjesto u polufinalu 16. Evropskog prvenstva za rukometaše boriti tri selekcije, a Island i Austrija će u direktnom duelu odlučivati ko će nastupati u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Jedna dilema je riješena - Francuska je savladala Austriju 33:28 i obezbijedila 1. mjesto, samim tim i duel sa braniocem titule Švedskom u polufinalu.

Tim Aleša Pajoviča je opet odigrao sjajan meč, čak je i vodio na poluvremenu, ali je u nastavku do izražaja došla i duža klupa i kvalitet asova Gijoma Žila.

Dika Mem i Ludovik Fabregas su dali po sedam golova za „eksperte”, dok su Austrijance predvodili Mikola Bilik i Lukas Huteček sa po šest.

Samir Belasen je dobio i golmanski obračun, jer je sakupio 15 odbrana, a Ralf Heuzle i Konstantin Mestl zajedno osam.

U posljednjem meču dana, Njemačka je savladala Mađarsku 35:28 i napravila ogroman korak ka polufinalu, gdje drugoplasiranu ekipu iz grupe 1 čeka svjetski prvak Danska.

Julijan Kester je bio najbolji sa osam golova, za goste su po šest dali Mikloš Rošta i Gabor Ančin.

Kapiten Njemačke Johanes Gola na večerašnjoj utakmici
Kapiten Njemačke Johanes Gola na večerašnjoj utakmicifoto: Reuters/Wolfgang Rattay

Domaći imaju pet bodova, jedan više od večerašnjeg rivala i Austrije. U posljednjem kolu će im biti dovoljan remi protiv Hrvatske, a možda i ništa, ako njegovi rivali ne pobijede - Austrija protiv Islanda, a Mađarska u duelu sa Francuskom.

Veoma važnu pobjedu je upisao Island, koji je u 2. poluvremenu preokrenuo protiv Hrvatske (35:30) i sačuvao nadu da može u kvalifikacije za Olimpijske igre.

Za to mu je neophodno da u posljednjem kolu savlada Austriju sa bar pet golova razlike, ako bi se sa Mađarskom stvorio krug tri ekipe sa četiri boda.

Ukoliko ne uspije da slavi tako ubjedljivo na prvom meču u srijedu, biće mu potrebno da Mađari ne izgube od Francuske...

Bjarki Mar Elison je predvodio „ribare” sa osam pogodaka, u poraženom timu najbolji je bio Marin Jelinić sa šest.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: