Velikani se čuvali za polufinale, Slovenija preuzela 3. mjesto Portugalu

Slovenci trijumfom nad Danskom (28:25) osigurali kvalifikacije za Olimpijske igre, u koje ide i Portugal, a moglo bi da se otvori i mjesto za pobjednika sjutrašnjeg meča Islanda i Austrije. Tu utakmicu sudiće Cetinjani Ivan Pavićević i Miloš Ražnatović

7972 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters/Cathrin Mueller
Foto: Reuters/Cathrin Mueller

Još u nedjelju veče Danska i Švedska su izborile plasman u polufinale 16. Evropskog prvenstva za rukometaše, zbog čega su se večeras štedjeli.

To su iskoristili Slovenija i Norveška - „dežela” je srušila Dance (28:25) i preuzela 3. mjesto Portugalu, koji je remizirao sa Holandijom (33:33), dok su „vikinzi” bili ubjedljivi protiv Šveđana (33:23).

Kristijan Horžen je dao šest golova u pobjedi nad šampionom svijeta, a Aleks Vlah pet. Među rezervistima u timu Nikolaja Jakobsena najbolji su bili Niklas Kirkeleke i Lukas Jergensen sa po šest pogodaka.

Norvežane je do trijumfa nosio Aleksandre Blonc sa 11 golova, na drugoj strani je najefikasniji bio Lukas Sandel sa svega četiri.

Pobjedom nad Danskom, ekipa Uroša Bregara je izborila meč za 5. mjesto, ali i definitivno osigurala kvalifikacije za Olimpijske igre.

Slovenci bi mogli da odu na kvalifikacije i kao desetoplasirani sa Svjetskog prvenstva, a za to je neophodno da medalju na EHF Euru osvoji Švedska, Njemačka ili Mađarska, te da Egipat postane šampion Afrike.

Ako se to dogodi, onda će se uz Portugal, koji je jako blizu kvalifikacija za OI, za odlazak u Pariz sjutra boriti Austrija i Island. Taj meč će suditi Cetinjani Ivan Pavićević i Miloš Ražnatović.

„Ribarima” je neophodno da savladaju Austrijance bar pet razlike, a mogu bilo kojim rezultatom, ali bi onda Mađarska morala da makar remizira sa Francuskom.

Favorit za polufinale iz grupe 1 je Njemačka, koja ima bod više od Mađarske i Austrije, a na zatvaranju dana igra sa umornom Hrvatskom...

Standings provided by Sofascore

Bonus video: