Francuzi pogurali Njemce u polufinale, Austrija čeka zlato Egipta da ide u olimpijske kvalifikacije

Pobjeda Francuske nad Mađarskom obradovala četiri reprezentacije - Njemačka u polufinalu EHF Eura, Hrvatska i Portugal u kvalifikacijama za Olimpijske igre, u koje će ići i Austrija ukoliko Egipat na svom terenu postane prvak Afrike

12492 pregleda 1 komentar(a)
Francuska odbrana zaustavlja Matea Lekaija, Foto: Reuters/Wolfgang Rattay
Francuska odbrana zaustavlja Matea Lekaija, Foto: Reuters/Wolfgang Rattay
Ažurirano: 24.01.2024. 21:56h

Sve dileme u grupnoj fazi 16. Evropskog prvenstva za rukometaše su riješene - Francuska je savladala Mađarsku 35:32 i za sobom u polufinale odvela Njemačku, koja je na zatvaranju grupe 1, u duelu za prestiž, poražena od Hrvatske 30:24.

Na tom meču blistao je Dominik Kuzmanović, koji je oborio rekord ovog Eura sa čak 22 odbrane!

Pobjedi „eksperata” se obradovala i Austrija, koja je sada na korak od kvalifikacija za Olimpijske igre.

Za to joj je neophodno da Egipat sjutra savlada Tunis u polufinalu Afričkog prvenstva, a potom u subotu odbrani titulu.

Tako bi se oslobodilo mjesto za Austriju u kvalifikacijama, jer bi Slovenija u njih onda ušla kao desetoplasirana sa Svjetskog prvenstva, a ne kao ekipa koja će igrati meč za 5. mjesto na EHF Euru.

Pobjedi Francuske su se obradovali i Hrvatska i Portugal, koje su sada i definitivno na olimpijskim kvalifikacijama.

„Izvisio” je Island, koji je savladao Austriju 26:24, ali se ispostavilo da je to bilo nedovoljno.

„Ribarima” je bio neophodan trijumf od pet golova razlike kako bi u krugu sa Mađarskom i Austrijom bio drugi, odnosno ukupno četvrti u grupi.

Ovako je završio na 5. mjestu, iza Mađara i Austrijanaca...

Za to je najzaslužniji golman Kristofer Mestl, koji je odbranio čak 20 šuteva Islanđanima i uticao da tim Aleša Pajoviča sa zebnjom dočekuje utakmicu Francuska - Mađarska, ali i završnicu šampionata Afrike...

Prvu uslugu su mu učinili izabranici Gijoma Žila, koji su praktično sve vrijeme vodili. Najefikasniji su bili ljevoruki asovi Nedim Remili sa sedam i Dika Mem sa šest golova, dok su Mađare predvodili pivoti Bence Banhidi i Mikloš Rošta sa po pet.

Mjesto na Olimpijskim igrama već imaju Francuska kao domaćin, Danska kao šampion svijeta, Japan kao osvajač kvalifikacionog turnira u Aziji, te Argentina kao prvak Panameričkih igara.

U subotu će petu vizu za Pariz uzeti šampion Afrike, a Evropu će predstavljati Švedska ili Njemačka, zavisno od toga ko će zauzeti bolje mjesto na EHF Euru.

Tri kvalifikaciona turnira, na kojima će se tražiti šest posljednjih učesnika, igraće se od 14. do 17. aprila. Kad se završe prvenstva Afrike i Evrope znaće se ko će učestvovati na kojem...

Standings provided by Sofascore

Bonus video: