Grupna faza EHF Eura: Hobotnica Mestl, Nai kao Bolt, golgeter Košta

Golovi, asistencije, odbrane, najbrži sprint, broj gledalaca... Dosadašnjih 60 utakmica rukometnog Evropskog prvenstva u brojkama

6810 pregleda 0 komentar(a)
Čudo na golu Austrije: Konstantin Mestl, Foto: Reuters
Čudo na golu Austrije: Konstantin Mestl, Foto: Reuters

Šezdeset utakmica, 3.485 golova, mnogo nezaboravnih pobjeda, poteza, radosti i tugovanja... A, sve pred očima ukupno 909.910 gledalaca (15.000 po meču) koji su popunili tribine širom Njemačke.

Evropsko prvenstvo u rukometu stiglo je do završnog čina, još pet utakmica - dva polufinala, finale, za 3. i 5. mjesto - i Stari kontinent će krunisati novog (ili starog) vladara.

Za krunu će se od sjutra do nedjelje u "Lankses areni" u Kelnu boriti Francuska protiv aktuelnog prvaka Švedske i domaćin Njemačka protiv Danske.

Dosadašnji dio šampionata (prva i glavna faza) očekivano najviše su obilježili rukometaši pomenute četiri reprezentacije, ali što individualno tako i timski iskočili su i mnogi drugi majstori ovog sporta.

Golovi...

Najviše pogodaka od ukupne brojke sa početka priče u dosadašnjih sedam utakmica na prvenstvu postigao je olimpijski šampion Francuska (239), a prate ga Holandija i Portugal (po 224).

Individualno prvi "tobdžija" Eura trenutno je Portugalac Martim Košta koji je ukupno 54 puta tresao mreže rivala. Devet manje golova postigao je Holanđanin Rutger ten Velde, dok su od igrača koji će ostati do kraja na turniru najefikasniji Njemac Juri Knor sa 43 i Danac Matijas Gidsel sa 42 pogotka.

Košta
Koštafoto: Reuters

Ten Velde je postigao najviše golova sa sedam metara (21 iz 24 šuta), dok najbolji procenat od igrača koji su igrali i glavnu fazu ima Austrijanac Robert Veber koji je izveo 16 penala, a realizovao 15.

Timski sudije su najčeše na crtu za sedam metara slali rukometaše Švedske - 40 puta, od čega su Hampus Vane i drugovi realizovali 29.

Kada je u pitanju Crna Gora, koja je Euro završila nakon tri meča, najbolji strijelci naše reprezentacije bili su Vuko Borozan (17) i dva Vujovića - Branko (15) i Miloš (13).

Najbrži...

Francuz Dilan Nai je poznat po svom dugom koraku i brzini, a u to su se uvjerili i navijači u Njemačkoj - lijevo krilo Kjelcea ima najbrže istrčani sprint na šampionatu od 31,57 kilometara na sat.

Danac Emil Jakobsen trčao je 31,54 km/h, Leonel Fernadeš iz Portugala 31,18, dok je najbrži Crnogorac na prvenstvu bio Miloš Vujović sa 30,02 km/h.

Najbrži šut uputio je reprezentativac Srbije Bogdan Radivojević (129,46 km/h), dok je nešto sporiji bio Poljak Mihal Olejničak (129,42).

Najrazorniji udarac od "lavova" imao je naš ljevoruki bombarder Branko Vujović (125,86 km/h).

Maratonci...

Od selekcija koje su odigrale po sedam mečeva najviše su pretrčali rukometaši Slovenije (219,35 kilometara), Portugala (217,96) i Islanda (216,59).

Kada su u pitanju reprezentacije koje su se oprostile poslije prve faze Česi (95,51 km) i Crnogorci (94,93) pretrčali su najviše.

Od igrača "maratonac" je bio Austrijanac Lukas Hutaček (31,48 km).

Asistenti...

Najviše golova u dosadašnjem dijelu Evropskog prvenstva namjestio je Nedim Remili iz Francuske (43), dok su u vrhu po broju asistencija Holanđanin Luk Stajns (41) i reprezentativac Norveške Sander Sagosen (34).

Kombinovano najviše asistencija i postignutih golova ima maestro Austrije Mikola Bilik (41 pogodak i 33 asistencije), a prate ga Košta (54+15) i Knor (43+25).

Golmani i odbrana...

Konstantin Mestl je možda i najljepša priča dosadašnjeg dijela prvenstva - golman Austrije je nestvarnim intervencijama činio čuda u Manhajmu i Kelnu i doveo je svoju zemlju na korak od olimpijskih kvalifikacija.

Sa novih 20 odbrana u posljednjem kolu protiv Islanda momak iz Beča stigao je ukupno do 81 intervencije na turniru, uz procenat od 35,37 odbranjenih šuteva.

Prosječno Mestl je upisao nešto više od 11 odbrana po meču.

Iza njega po broju odbrana (72), ali sa nešto boljim procentom (36,18) nalazi se Njemac Andreas Volf.

Procentualno najviše upućenih šuteva "skinuo" je na ovom prvenstvu fenomenalni Emil Nilsen (36,18) koji je učinio da Danska uz legendarnog Niklasa Landina ima još jednog golmana top klase.

Visok broj odbrana iako je odigrao nešto više od dva i po meča ima naš Nebojša Simić - 30, uz procenat od 30,3 odsto.

Statistički najbolji odbrambeni igrač turnira je Njemac Julijan Kester koji je rivale blokirao 13 puta, a imao je i četiri ukradene lopte.

EHF Euro 2024

Petak

Polufinale

17.45h Francuska - Švedska

20.00h Njemačka - Danska

Za 5. mjesto

15.00h Mađarska - Slovenija

Nedjelja

15.00h Za 3. mjesto

17.45h Finale

Bonus video: