Ne otpisujte "eksperte" - Švedska pala nevjerovatnim "slobodnjakom" Prandija

Olimpijski prvak Francuska prvi finalista Evropskog prvenstva nakon što je skinula sa trona "tri krune", koje su prerano slavili trijumf u Kelnu, od 20,30 sati igraju Danska i domaćin Njemačka

11896 pregleda 30 reakcija 13 komentar(a)
Paličku su velikom greškom izdali saigrači, Foto: REUTERS
Paličku su velikom greškom izdali saigrači, Foto: REUTERS

Švedska je bila pred plasmanom u finale u kojem bi u Njemačkoj branila naslov evropskog prvaka, i to u direktnom duelu sa olimpijskim pobjednicima, Francuzima - ali "eksperti" nikada ne smiju da se otpišu.

Nakon produžetka Francuska je slavila sa 34:30 (27:27).

A junak pobjede je Eloim Prandi, jednim od najspektakularnijih golova u istoriji rukometa.

A imala je selekcija "tri krune" sve, vođstvo, posjed na 15 sekundi do kraja ali je Gotfrisona "povukao" gol, utrčao je i pogodio ali uz korake a Francuzi su imali šest sekundi, Švede napravile faul i čekale da lopta završi u bloku.

I Šveđani se nisu oporavili za produžetak od tog šoka.

Nakon 17:11 na poluvremenu za Francuze, čuda je činio na golu Švedske Andreas Palička, koji je do poluvremena uveliko zaostajao za kolegom na drugoj strani terena. Imao je samo pet odbrana od 21 šuta (23,81%), a na drugoj stani Samir Belaćene sedam od 18 ili 38,89 odsto.

No u nastavku je Palička branio penale u nizu, Igu Desku je odbranio penal a onda i "odbitak" sa šest metara a sa lakoćom je pročitao i šut Kentina Majea sa sedam metara.

Na drugoj strani Francuzi nisu mijenjali golmana iako je odbranio tek jedan šut u nastavku i tek kada su Švede napravile dva gola razlike, na gol Francuza je stao Remi Desbone i upisao odbranu. Uzalud jer je Palička potom opet "skinuo" penal Desku.

Švedska je održavala dva gola prednosti, ali su Francuzi sveli na jedan 20-tak sekundi do kraja golom Janisa Lenea.

Navijaće Švedska u drugom polufinalu za svjetske prvake Dansku, protiv Njemačke jer ulog su olimpijske igre. Danska i domaćin OI u Parizu 2024, Francuska, imaju vize, pa će bronza odraditi jedinog putnika sa EURO 2024.

Deska sa osam golova, a naročito Remili koji je dugo vremena bio jedini koji je znao put do mreže Paličke- sa pet golova vodili su Farncuze. Dika Mem je dao šest, a naročito u produžetku sa tri gola iz isto toliko šuteva važan je bio učinak Janisa Lenea.

Na drugoj strani Feliks Klar devet a Maks Darj pet iz toliko šuteva dok je Hampus Vane postigao isto pet, ali iz sedam šuteva.

Bonus video: