Rukometaši Egipta odbranili titulu i poslali Austriju u kvalifikacije za OI

"Faraoni" savladali Alžir 29:21 i obezbijedili plasman na Olimpijske igre. Time su poslali Austriju u olimpijske kvalifikacije, Sloveniju na lakši, a Hrvatsku na teži turnir

4073 pregleda 0 komentar(a)
Egipćanin Ahmed Nafea šutira na gol Alžira, Foto: Reuters/Amr Abdallah Dalsh
Egipćanin Ahmed Nafea šutira na gol Alžira, Foto: Reuters/Amr Abdallah Dalsh

Vijest koje se čakala u Austriji je stigla - rukometaši Egipta osvojili su devetu titulu prvaka Afrike, treću uzastopnu, a samim tim su "uveli" tim Aleša Pajoviča u kvalifikacije za Olimpijske igre.

"Faraoni" su u finalu u Kairu savladali Alžir 29:21 i došli samo na titulu od rekordera Tunisa, koji je devet puta osvajao titulu prvaka Crnog kontinenta.

Egipćani su ovim trijumfom obezbijedili i plasman na Olimpijske igre i odredili sastave kvalifikacionih turnira, koji će se održati od 14. do 17. aprila.

S obzirom na to da je najbolja afrička selekcija bila sedma na šampionatu svijeta, umjesto nje je u olimpijske kvalifikacije sa tog takmičenja uskočila Slovenija, a Austrija zauzela evropsko mjesto od južnih komšija.

Da je slavio Alžir, on bi direktno išao na OI, Egipćani bili u kvalifikacijama, a Austrijanci ostali bez njih...

Pobjedi Egipta su se obradovali i Slovenci, jer će igrati u grupi sa Španijom, Brazilom i Bahreinom, a da su "faraoni" izgubili za dvije vize bi se borili sa Norveškom, Mađarskom i trećeplasiranim sa Afričkog prvenstva, Tunisom.

Na taj turnir je ušao Portugal, a Hrvatska nije imala sreće - umjesto sa Špancima i dva autsajdera, za mjesta u Parizu boriće se sa poraženim iz duela za 3. mjesto na Evropskom prvenstvu, Švedskom ili Njemačkom, te Alžirom i Austrijom.

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE - TURNIR 1

Španija

Slovenija

Bahrein

Brazil

TURNIR 2

Švedska ili Njemačka

Hrvatska

Alžir

Austrija

TURNIR 3

Norveška

Mađarska

Portugal

Tunis

Bonus video: