Najdominantnije nacije za pehar, Šveđani i Njemci za bronzu i OI

U finalu 16. Evropskog prvenstva igraće Francuska i Danska, kao i na OI u Tokiju i Svjetskom prvenstvu

12613 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters/Wolfgang Rattay
Foto: Reuters/Wolfgang Rattay

Tačka na najspektakularnije od svih velikih takmičenja u istoriji rukometa biće stavljena u evropskom hramu ovog sporta, „Lanskes areni” u Kelnu.

Na 16. Evropskom prvenstvu u Njemačkoj srušene su sve granice i po gledanosti na televizijama i po broju navijača u dvoranama, jer ih je bilo preko milion!

Sve utakmice za završni vikend su odavno rasprodate, a tokom cijelog prvenstva popunjenost je bila čak 98 odsto. Uzgred, polufinale sa Danskom u Njemačkoj je putem TV ekrana gledalo 9,7 miliona ljudi.

Svi rekordi će vjerovatno biti srušeni danas, jer se igraju dva velika meča, a ulog nisu samo medalje, već i mjesto na Olimpijskim igrama u Parizu.

Za to će se u direktnom obračunu boriti Švedska i Njemačka na utakmici za 3. mjesto (15 časova), koje će suditi najbolji crnogorski arbitri, Ivan Pavićević i Miloš Ražnatović.

Šveđani su dva puta bili žrtve sudijskih nepravdi na šampionatu, jer im je poništen čist gol za remi sa Danskom, a potom priznat neregularan pogodak Eloima Prandija, kojim je Francuska izborila produžetke i kasnije slavila u polufinalu.

Žalba Rukometnog saveza Švedske je odbijena, a izabranici Glena Solberga su objasnili da su tražili video analizu od makedonskih sudija Načevskog i Nikolova, jer je Prandi prije šuta iz slobodnog udarca prvo podigao desnu, pa lijevu nogu.

„Da smo se bunili, neko od nas bi bio isključen. Takvo upozorenje smo dobili od EHF-a nakon meča sa Danskom, bili su prilično jasni da će nam za takvo ponašanje dodjeljivati crvene kartone. Tražili smo od sudija da gledaju snimak Prandijevog gola, ali nisu htjeli”, rekao je Džim Gotfridson.

A u finalu će se sudariti dvije najbolje reprezentacije današnjice, Francuska i Danska (17.45 časova).

Ovo će im biti četvrto uzastopno takmičenje na kojem njihov duel direktno odlučuje o medaljama - „eksperti” su u finalu Olimpijskih igara u Tokiju slavili 25:23, a Danci se osvetili u duelima za bronzu na EHF Euru 2022 (35:32 nakon produžetaka) i finalu prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Švedskoj (34:29).

Francuzi su juče bili na obaveznom brifingu, ali se novinarima obratio samo Nikola Karabatić i to je sve trajalo 25 sekundi.

„Pokušavamo da se opustimo, jer smo imali samo dan odmora za najveću utakmicu u sezoni. Fokusiran sam samo na utakmicu sa Danskom”, rekao je najbolji rukometaš svih vremena.

Bonus video: