Dika Mem se probudio u produžecima i donio Francuskoj prvu evropsku titulu nakon 10 godina

„Eksperti” nakon 70 minuta u „Lankses areni” savladali Dansku 33:31

21632 pregleda 39 reakcija 11 komentar(a)
Foto: Reuters/Cathrin Mueller
Foto: Reuters/Cathrin Mueller

Sve vrijeme je Gijom Žil čekao Diku Mema, nije želio da prebaci Nedima Remilija na poziciju desnog beka, jer je bio ubijeđen da će as Barselone proraditi. I dočekao ga je kada je bilo najvažnije - Mem je u drugom petominutnom produžetku dao dva gola i trasirao Francuskoj put ka pobjedi nad Danskom (33:31) u finalu Evropskog prvenstva.

Tačku je stavio Eloim Prandi, koji je 33 sekunde prije kraja pogodio za nedostižnih 32:30, čime su „eksperti” postali prvaci Evrope nakon 10 godina čekanja.

Francuzi su bolje počeli meč, vodili 6:4, ali je trostruki uzastopni prvak svijeta zahvaljujući fenomenalnom golmanu Emilu Nilsenu preokrenuo na 9:6.

Nikola Karatabatić i drugovi su poveli 11:10, a ispostavilo se da im je to bilo posljednje vođstvo do 55. minuta, kada je Kentan Mae iskoristio sedmerac za 25:24.

Tada je Nikolaj Jakobsen uzeo tajm-aut i odlučio da igra sedam na šest, što je iskoristio Mikel Hansen i sa dva pogotka donio novu prednost svom timu.

Mae i Ludovik Fabregas su dva puta vraćali stvari na nulu, a Hansen nakon isteka vremena nije mogao da prebaci visoku francuski blok i iz slobodnog bacanja donese trofej Dancima.

Zbog toga su „zakazana” dva produžetka po pet minuta. Tim sa sjevera Evrope je dva puta vodio, ali su to anulirali Remili i Fabregas, da bi upravo Mem sa dva pogotka zaokružio seriju 3:0 za vođstvo 31:29.

Hansen je iz sedmerca vratio nadu, ali je Prandi, koji je u polufinalu dao nezaboravni, doduše i neregularni gol za produžetke protiv Švedske, probio odbranu rivala i na malo više od pola minuta do kraja riješio sve dileme.

Time su Francuzi osvojili prvu titulu prvaka Evrope nakon 10 godina.

Fabregas je dao osam golova, Remili pet, a heroj Mem samo dva, i to nakon što je promašio prvih pet šuteva.

U poraženom timu najefikasniji su bili Hansen sa devet (sedmerci 7-7) i Matijas Gidsel sa osam golova, dok je igrač utakmice bio Nilsen sa 15 odbrana.

Niklas Landin-Jakobsen je imao tri, a na drugoj strani Samir Belasen svega devet.

Bronzu i vizu za Olimpijske igre je uzela Švedska, koja je savladala Njemačku 34:31.

Bonus video: