Armel Atingre - 13. naturalizovana "lavica" i pojačanje za napad na Pariz

Djevojka rođena na Obali Slonovače, koja je branila za Francusku, dobila crnogorski pasoš i debitovaće već sjutra protiv Srbije. Glavni cilj zbog kojeg je angažovana je kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre

13548 pregleda 37 reakcija 20 komentar(a)
Pojačanje između stativa: Armel Atingre, Foto: DEJAN LOPIčIć / lob sport
Pojačanje između stativa: Armel Atingre, Foto: DEJAN LOPIčIć / lob sport

Mjesecima se u rukometnim krugovima pričalo da će “lavice” dobiti veliko pojačanje pred Svjetsko prvenstvo u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj.

Nije trebalo puno ni “mozgati” da je to u planu, čim je Armel Atingre ispunila prvi uslov IHF-a za promjenu reprezentacije - da minimum tri godine bude registrovana u klubu iz države koju želi da predstavlja.

Čekalo se da se završi papirologija, a sve je ubrzano nakon teške povrede Marte Batinović, koja je nakon sjajnih izdanja na šampionatu u Skandinaviji morala na operaciju koljena i dugotrajnu pauzu.

Selektorka Bojana Popović i ljudi iz Rukometnog saveza Crne Gore su morali da reaguju, prikupili su sve potrebne potpise i u ponedjeljak dobili dozvolu da golmanka Budućnost Bemaxa postane “lavica”.

Pismo iz IHF-a je stiglo u posljednji čas pred kvalifikacione duele protiv Srbije, pa će 35-godišnjakinja rođena u Kađokrou, u Obali Slonovače, koja je od 2010. do 2014. branila za Francusku, debitovati sjutra u Zrenjaninu.

“Atingre će naročito biti značajna nakon teške povrede koju je Marta Batinović doživjela na Svjetskom prvenstvu u decembru prošle godine, zbog čega je očekuje duža pauza. Golmanka rođena na Obali Slonovače sada će sa Marinom Rajčić činiti sjajan tandem na golu ‘lavica’ i biti značajan adut u borbi za ostvarenje glavnog cilja u ovoj godini - plasmana na Olimpijske igre u Parizu”, saopšteno je iz RSCG.

Djevojka koja je jedna od rijetkih svijetlih tačaka Budućnosti posljednjih sezona je srećna što će dobiti šansu u dresu “lavica”. Među njima se odavno odomaćila, jer je bila i član stručnog štaba na Evropskom prvenstvu 2022, kada je osvojena bronza.

- Iskreno sam srećna što su me država i saigračice i stručni štab prihvatile kao novog člana reprezentacije Crne Gore. Mislim da imaju povjerenje u mene i da me žele u timu, to je za mene najvažnije. Veoma sam uzbuđena što počinjem novu priču i iskreno vjerujem da se borbeni duh koji krasi crnogorski tim, poklapa sa mojim. Neka nam je srećan početak ove lijepe priče - rekla je Atingre, koja je od ljeta 2020. u Budućnosti.

Iskusna golmanka nije prva naturalizovana “lavica”, vjerovatno ni posljednja, ali je tek druga koja nije sa prostora ili porijeklom iz bivše Jugoslavije. Prva i dosad jedina je bila bivša igračica Budućnosti, Mađarica Gabrijela Kindl, koja je igrala na prvom velikom takmičenju Crne Gore - Evropskom prvenstvu u Danskoj 2010. godine.

Najviše naturalizovanih igračica je bilo iz Srbije, koje su reputaciju stekle u dresu Budućnosti. Najveći “ubod” bio je Bojana Popović, koja je 2008. godine, kada je bila najbolja rukometašica svijeta, prihvatila poziv da nastupa za državu gdje je stasala i udala se. Slični su bili i putevi Sanje Jovović, Ane Radović i Mirjane Milenković, jer su igrale samo za SR Jugoslaviju (ili Srbiju i Crnu Goru), dok su Katarina Bulatović i Ana Đokić morale da čekaju da prođu tri godine otkada su posljednji put nastupile za Srbiju.

Za “lavice” je nekoliko godina branila i Alma Hasanić, djevojka porijeklom iz BiH koja je odrasla u Norveškoj i debitovala za najjaču reprezentaciju svijeta. Pasoše su dobile i rukometašice rođene u Danskoj, ali imaju korijene u Crnoj Gori - Ilda Kepić i Anastasija Marsenić, kao i dvije Hrvatice - Batinovićeva i Matea Pletikosić.

Atingre će, dakle, biti 13. rukometašica koja je “dekretom” morala da bude primljena u crnogorsko državljanstvo da bi zaigrala za “lavice”. Neke od njenih prethodnica su ostavile neizbrisiv trag i dale ogroman doprinos osvajanju medalja, neke su igrale samo epizodne uloge.

Angažovanje Atingre bi se isplatilo ako bi Crna Gora izborila plasman na Olimpijske igre u Parizu u konkurenciji Njemačke, Slovenije i Paragvaja, na turniru koji se od 11. do 14. aprila igra u Ulmu.

Tek ukoliko se cilj ne ostvari, može da se postavi pitanje zašto šansu nisu dobile Anastasija Babović, Ljubica Nenezić ili neka treća...

Bonus video: