"Lavice" osvajaju "Kristalnu dvoranu": Spremne smo za najtežu utakmicu, dobar rukomet i lijepu atmosferu

Rukometašice Crne Gore kvalifikacije za EHF Euro 2024 nastavljaju u Zrenjaninu protiv Srbije, četvrtak od 18 sati

2894 pregleda 0 komentar(a)
Itana Grbić, Foto: IHF
Itana Grbić, Foto: IHF

Još od zime 2010. u Orhusu i Herningu rukometašice Crne Gore redovne su učesnice evropskih prvenstava, praktično već sada se nazire plasman i na osmi kontinentalni turnir zaredom, a svakako će sve biti jasnije nakon dvomeča sa najtežim rivalom u grupi.

"Lavice" kvalifikacije za EHF Euro 2024. nastavljaju utakmicama protiv Srbije - prva se igra već sjutra (četvrtak, 18h) u "Kristalnoj dvorani" u Zrenjaninu.

"Očekujem najtežu utakmicu u našoj grupi, igramo protiv najkvalitetnijeg rivala - Srbija je mnogo puta pokazala da je odlična ekipa i da tokom svih 60 minuta bori do samog kraja... Očekujem zahtjevan meč, dobar rukomet i dobru atmosferu", poručila je Itana Grbić, srednji bek Crne Gore.

"Lavice" su kvalifikacije otvorile sa dvije pobjede nad Bugarskom i Turskom, dok Srbija nije uspjela da slavi u Ankari (29:29).

"Srbija ima nekoliko iskusnijih igrača koje su sada u godinama da preuzimaju glavne uloge kao što su Anđela Janjušević, Sanja Radosavljević, Jovane Risović... Sve ostale su mlade, željne dokazivanja. Očekujemo punu dvoranu i vjerujem da će i njima i nama biti uživanje da igramo pred punim tribinama", dodala je Itana.

Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore, Rukometašice Crne Gore
foto: IHF

Iz grupe 6 na Evropsko prvenstvo koje organizuju Mađarska, Austrija i Švajcarska putuju dvije najbolje ekipe, dok bi i treće mjesto na kraju moglo da donese kartu za Euro.

"Nema kalkulacija - idemo po dva boda", jasna je Itana.

Revanš sa Srbijom igra se u nedjelju u "Bemax areni" (18h), a već tokom aprila djevojke Bojane Popović očekuju i najvažniji mečevi tokom posljednje tri godine - na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre koji će se održati u Ulmu.

"Iskreno ne razmišljamo sad o olimpijskim kvalifikacijama - trenutno je važno da ako je moguće uzmemo maksimalan brij bodova iz ova dva meča, a naravno treba i da ih iskoristimo kao pripremu za sve što nas čeka", jasna je rukometašica slovenačkog Krima.

Armel zna kako smo je prihvatili

Na golu Crne Gore u Zrenjaninu će debitovati nova golmanka "lavica" Armel Atingre.

"Ona je već godinama sa nama, znamo je jako dobro... Veoma smo srećne, a i ona sama zna kako smo je prihvatili i sugurno je da će nam značiti puno", jasna je Itana.

Mugoša: Sto odsto smo okrenute Srbiji, a tako će biti i u Ulmu

Dijana Mugoša
Dijana Mugošafoto: IHF

Priču o plasmanu na Olimpijske igre teško je izbjeći, ali krilo našeg nacionalnog tima Dijana Mugoša naglašava da su trenutno sve "lavice" glavom samo u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

"Kvalifikacije sa sada dešavaju i fokus je na njima - kad se ovo završi onda ćemo se prebaciti na kvalifikacije za Olimpijske igre. Bićemo 100 odsto u tome, kao što smo sada 100 odsto sada u ovome", poručila je Dijana.

GRUPA 6

Danas

17.00h Bugarska - Turska

Četvrtak

18.00h Srbija - Crna Gora

Standings provided by Sofascore

Bonus video: