Bojana Popović: Znači nam ovakva igra živaca, nakon nje igračice postaju stabilnije

„Teško je za dva dana, usred sezone, skupiti ekipu, ima dosta nesporazuma. Problem je što neke igračice ne igraju u klubovima i teško ih podizati. Rotacija nam je uska, moramo da je širimo”, poručila je selektorka nakon pobjede nad Srbijom (26:25)

14481 pregleda 73 reakcija 12 komentar(a)
Foto: Stefan Ivanović
Foto: Stefan Ivanović

Pobjedom nad Srbijom (26:25), rukometašice Crne Gore su praktično osigurale 1. mjesto u grupi 6 kvalifikacija za EHF Euro.

Da bi im ono izmaklo, potrebno je da se dogodi čudo nad čudima - da izgube u gostima od Turske i nejake Bugarske u „Morači”, a da Turkinje u posljednjem kolu sruše i Srbiju u gostima.

Jasno je da je cilj ispunjen, ali daleko od toga da je bilo lako.

„Rekla sam djevojkama da ne očekuju da će biti lako, jer je Srbija odlična ekipa i ima igračice koje znaju da igraju i spuste tempo. Rekla sam djevojkama da se spreme da igraju istrajnu odbranu, ali smo u 1. poluvremenu primale golove koje nismo smjele. U nastavku smo igrale bolje u odbrani, ali u napadu nismo iskoristile neke šanse da se odvojimo na veću razliku”, istakla je Bojana Popović.

Selektorka smatra da će dvije pobjede u neizvjesnim završnicama podići samopouzdanje ekipi.

„Mnogo nam znače ove utakmice i ovakva igra živaca, jer nakon nje igračice postaju stabilnije. Nekad i publika da vjetar u leđa, ali nekim malo neiskusnijim su se noge zavezale. Najvažnije je da je Evropsko prvenstvo tu, da je dosta mladih dobilo šansu. Ivana Godeč je još mlada, iako igra Ligu šampiona, a Anastasija Marsenić je odigrala na vrhunskom nivou obje utakmice”.

U odbrani zbog povrede nije bilo specijalistkinje Andrijane Popović, a u 2. poluvremenu su šansu odlično iskoristile Ilda Kepić i Tanja Ivanović.

„Kad Ana Popović nije tu, imamo manjak odbrambene rotacije. Ilda i Tanja su odbrambeno veoma kvalitetne, unijele su stabilnost, ali moramo ponekad da vagamo šta je bolje. U nastavku smo se opredijelili da se oslonimo na odbranu i da vršimo dvije izmjene, što može samo kad ekipa s druge strane ne vuče stalno tranziciju. Uz Ildu i Tanju je i Tatjana Brnović bila stabilnija”.

Popovićeva je u ovom dvomeču malo rotirala, ali se nada da će do kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre, zakazanog od 11. do 14. aprila u Ulmu, imati bolju situaciju.

„Teško je za dva dana, usred sezone, skupiti ekipu, ima dosta nesporazuma. Važno je da se djevojke vrate zdrave, jer je teško igrati kad nam fali jedna-dvije, a ne više. Problem je što neke igračice ne igraju u klubovima i teško ih podizati. Rotacija nam je uska, moramo da je širimo”.

Olakšavajuća okolnost je što će se prije turnira u Ulmu igrati i mečevi sa Turskom i Bugarskom, pa će ekipa duže biti na okupu.

„Sada je prvi put tako, prednost je što ćemo desetak dana biti zajedno. Jeste da prvo igramo utakmice nižeg nivoa od ove sa Srbijom, ali ćemo moći da više rotiramo i probamo”, poručila je selektorka.

Bonus video: