Šola: Moramo da širimo bazu, obaveza je da odemo na Svjetsko prvenstvo

Rukometaši Crne Gore počeli EHF sedmicu, tokom koje će odigrati dva meča sa Gruzijom

4281 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Stefan Ivanović
Foto: Stefan Ivanović

Prvi put nakon Evropskog prvenstva u Njemačkoj, rukometaši Crne Gore su se okupili u Podgorici. U odnosu na utakmice u Minhenu u timu nema Boža Anđelića i Miloša Božovića, dok su poštedu dobili Vuko Borozan i pivoti Nemanja Grbović i Vuk Lazović.

Sa 12 igrača koji su nastupili na EHF Euru, te nekoliko novih lica, „lavovi” će tokom EHF sedmice trenirati u Podgorici i odigrati dva prijateljska meča sa Gruzijom u petak i subotu u dvorani „Verde”.

„Bili smo na korak od zakazivanja utakmica sa Islandom, ali je otkazao. S obzirom na to da je većina selekcija zauzeta što olimpijskim, što kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, nismo imali veliki izbor. Uspjeli smo, ipak, da dovedemo Gruziju. To je solidna ekipa, igrala je na Evropskom prvenstvu i moraćemo dobro da se potrudimo da dobijemo”, rekao je Vlado Šola.

Selektor Crne Gore će na poziciji pivota isprobati Miodraga Ćorsovića i tandem Lovćena Luka Vujović - Mihajlo Šćekić, u bekovskoj liniji takođe će šansu dobiti dva igrača cetinjskog kluba Filip Krivokapić i Milorad Bakić, krila Filip Vujović i Vojislav Vukić, te golman Haris Suljević. Na prvom treningu večeras nije bilo Miloša Vujovića i Vasilija Kaluđerovića, koji je na poštedi jer je dobio sina.

„Cilj koji smo zadali za ovo okupljanje je provjera novih i mlađih igrača. Moramo da širimo bazu, pogotovo u odbrambenim zadacima na „trojci” i „četvorci”, ali i da tražimo igrače koji igraju u oba smjera. Dok sam tu, iz akcije u akciju ćemo uvoditi neke nove momke, a sada nemamo zvaničnih obaveza, pa možemo da isprobamo veći broj igrača. Znam da puno rukometaša ima ambiciju da igra za reprezentaciju, ali nemamo mogućnost da ih sve pozovemo odjednom”.

„Lavovi” će u nedjelju saznati ime rivala u majskom baražu za Svjetsko prvenstvo, nakon revanša Italije i Belgije u Peskari. Jasno je da će Mirko Radović i drugovi biti favoriti, ko god da im izađe na crtu.

„Kada se kaže Belgija ili Italija, na prvu zvuči da to nisu neke ekipe. Ali, danas u Evropi nema loših selekcija, Belgija i Italija se nisu kvallifikovale na Evropsko prvenstvo zbog minimalnih poraza. Može se dogoditi i da im se nesreća ili malo slabiji dan okrene i budu konkurentni. Moramo prihvatiti baraž najozbiljnije što možemo. Obaveza nam je da odemo na Svjetsko prvenstvo, a nadam se da ćemo izgledati bolje nego na EHF Euru, jer smo imali greške koje ćemo se truditi da ispravimo”, naglasio je Šola.

Anđelić je javno poručio da više neće igrati za nacionalni tim dok je Šola selektor, Božović nije ni pozvan, a ni on nije zadovoljan saradnjom sa hrvatskim stručnjakom.

„Dajemo priliku novim igračima, ali vrata nikom nisu zatvorena. Ima još igrača koje bih htio da vidim, a nisu ni na širem spisku. Ne možemo sve da stavimo unutra. Nema ni u drugim reprezentacijama nekih rukometaša, pa nema drame oko toga. Moj posao je da na svakom okupljanju težim ka novim igračima, da vidim šta i kako mogu, a kad dođe trenutak biramo ko će nam nositi igru u kvalifikacijama ili na velikom takmičenju”.

Muška rukometna reprezentacija Crne Gore
foto: Stefan Ivanović

Šta mislite o Anđelićevoj izjavi?

„To je njegov stav, ja ga poštujem, ali i dalje govorim da su vrata svima otvorena. I Anđeliću su, ako se predomisli”.

Nema Grbovića i Lazovića, koji su na Evropskom prvenstvu bili jedini pivoti. Sada će pokušati da se nametnu Ćorsović (24 godine), Vujović (23) i Šćekić (20).

„Imamo dva mlada pivota, tu su da ih edukujemo kako je biti u reprezentaciji, to ne znači da sada mogu da nose igru. Oni su budućnost. Imamo Lazovića, koji ima 36 godina, i Grbovića sa 33. Prije ili kasnije će doći njihov kraj, moramo polako da uvodimo druge. Stav i Saveza i stručnog štaba je da moramo da širimo bazu”, naglasio je Šola.

Na Evropskom prvenstvu je na lijevom krilu neprikosnoven bio Miloš Vujović, sada će šansu dobiti njegov prezimenjak Filip, kao i Bakić. I na desnom krilu će prilika biti pružena Vukiću.

„Imamo dvije utakmice, to je idealna prilika da damo više šanse Filipu, Bakiću i Voju, da malo rasteretimo Miloša Vujovića. Igrao je jako puno na Evropskom prvenstvu, a potom nastavio i u Njemačkoj na vrhunskom nivou. Ovo su prilike koje mlađi moraju da iskoriste i pokažu šta mogu”, zaključio je Šola.

Bonus video: