Lavice jure četvrte Igre zaredom, Njemačke nema od Pekinga, Slovenija za istoriju

Rukometašice Crne Gore sjutra počinju kvalifikacije za OI - za razliku od rivala u Ulmu dobro znaju kako da pronađu put do Igara

10233 pregleda 8 komentar(a)
"Lavice” žele plasman i u Pariz: Marina Rajčić je bila dio selekcije u Londonu, Riju i Tokiju, Foto: Shutterstock
"Lavice” žele plasman i u Pariz: Marina Rajčić je bila dio selekcije u Londonu, Riju i Tokiju, Foto: Shutterstock

Olimpijske igre u Pekingu stigle su prerano nakon obnove nezavisnosti da bi se “lavice” pojavile na njima, ali kada su prvi put dobile priliku da budu dio najvećeg sportskog spektakla tu šansu nijednom nisu ispustile.

Rukometašice Crne Gore nakon Londona, Rio de Žaneira i Tokija od sjutra kreću u bitke za četvrte Igre zaredom, za svjetla Pariza i za nastavak kontinuiteta...

Iako je možda došlo do određene smjene generacije “lavice” dobro znaju kako se rješavaju olimpijske kvalifikacije, dok se to ne bi reklo za njihove rivale na turniru koji počinje u Ulmu - Njemačku i Sloveniju, jer je Paragvaj, ipak, druga ili treća klasa svjetskog rukometa.

Naše rukometašice juriće u Bavarskoj plasman na četvrte Igre zaredom, a upravo toliko ih kroz cijelu istoriju ima domaćin predolimpijskog turnira Njemačka.

4

puta je Njemačka učestvovala na Olimpijskim igrama - najveći uspjeh napravila je 1984. i 1992. kada je bila četvrtoplasirana

Tačnije, ta selekcija je preskočila sva tri posljednja izdanja Igara na kojima se Crna Gora pojavila, pa Peking ostaje posljednji grad gdje se ova selekcija pojavila ispod olimpijskih krugova. I taj turnir ne pamti po lijepom, jer je bila 11. od ukupno 12 selekcija koliko je nastupilo u prijestonici Kine.

Od reprezentacija za turnira u Ulmu samo Crna Gora ima olimpijsku medalju, nezaborvano srebro iz Londona, dok je Njemačka jednom bila blizu odličja - u Barseloni 1992. kada je u meču za bronzu poražena od Ujedinjog tima, koji su činile igračice sa prostora bivšeg Sovjetskog saveza.

Osim u glavnim gradovima Katalonije i Pekinga, Njemačka je još nastupila na Igrama u Los Anđelesu 1984. i Atlanti 1996.

Tokom OI u “gradu anđela” bila je samo jedan od rivala koji je morao da se pokloni klasi budućeg šampiona Jugoslavije, koju su predvodile i legendarne Crnogorke Zorica Pavićević, sestre Ljiljana i Svetlana Mugoša...

I dok Njemačka ima olimpijsku istoriju, Slovenija koju predvodi naš Dragan Adžić, ima želju da u Ulmu ispiše istoriju i prvi put se plasira na Olimpijske igre.

Adžić
Adžićfoto: Rokometna zveza Slovenije (Facebook)

Adžić je sa Crnom Gorom još u Londonu postao olimpijska legenda, a sada bi mogao da isto postane u Sloveniji.

Najveći uspjeh ova selekcija napravila je upravo pod vođstvom Adžića kada je na Evropskom prvenstvu koje je prije dvije godine organizovala zajedno Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom bila osmoplasirana.

Dvije karte za Pariz čekaju u njemačkom gradu na Dunavu - ukoliko se gleda tradicija, jedna bi morala da završi u rukama “lavica”.

"Lavice" na turniru u Ulmu

Četvrtak

Crna Gora - Paragvaj (20.15h)

Subota

Crna Gora - Njemačka (14.15h)

Nedjelja

Crna Gora - Slovenija (16.00h)

Bonus video: