Puno briga i 48 sati da "lavice" pokažu da zaslužuju Pariz

Rukometašice Crne Gore na startu olimpijskih kvalifikacija uz dosta muke savladale Paragvaj (30:25) - protiv Njemačke (subota) i Slovenije (nedjelja) moraće bolje ako žele da se domognu Pariza

11776 pregleda 4 komentar(a)
Jedna od boljih protiv Paragvaja: Golmanka Marina Rajčić, Foto: RSCG/Stefan Ivanović
Jedna od boljih protiv Paragvaja: Golmanka Marina Rajčić, Foto: RSCG/Stefan Ivanović

Da li zato što su u Ulm stigle manje od 24 sata prije prvog meča ili je bilo opuštanja protiv najlakšeg rivala, tek “lavice” su izgledale “uspavano”, često i pogubljeno na startu predolimpijskog turnira.

Na kraju, rivala kojeg su prije samo četiri mjeseca na Svjetskom prvenstvu savladale 41:26, rukometašice Crne Gore sada su srušile sa plus pet - i to zahvaljujući dobroj igri samo u finišu prvog dijela utakmice.

Pobjeda protiv Paragvaja je upisana (30:25), ali zbog igre koju je prikazala Crna Gora u njemačkom gradu na Dunavu olimpijski krugovi i Pariz izgledaju veoma daleko.

Tokom vikenda kreću odlučujuće bitke i dueli sa mnogo ozbiljnijim selekcijama - Njemačkom i Slovenijom, a u avionu za Grad svjetlosti ostala su samo dva slobodna mjesta.

- U narednih 48 sati neke stvari će morati da se promijene, kako bismo mogle da se nadamo nečemu i da nešto očekujemo - poručila je Itana Grbić.

- Teško je igrati utakmice za koje smo se manje spremale i za koje je najbitnije da se odrade i onda sve bude ovako. Glave djevojaka bile su okrenute ka suboti, a to ne može - možda mogu Norveška i takve reprezentacije, ali mi još ne - nadovezala se selektorka Bojana Popović.

Omalene, brze i borbene Paragvajke, predvođene tandemom Marija Fernandes Estigaribija - Fernanda Mora, od starta su “mučile” našu selekciju, do 25. minuta se praktično igralo gol za gol, a “lavice” su u igri održavale Dijana Mugoša (sedam golova u prvom dijelu) i golmanka Marina Rajčić sa nekoliko sjajnih intervencija.

U tim trenucima selektorka Paragvaja Marisa Alehandra Servin tražila je tajm-aut, koji je ispostaviće se pomogao samo Crnoj Gori - serijom 6:0 je na odmor otišla sa 17:12.

Činilo se da je mučenje završeno, ali ista priča nastavila se i u drugom dijelu, pa su se Paragvajke najprije serijom 3:0 vratile u meč, a onda praktično do kraja vjerovale u senzaciju, nekoliko puta imale i napade za izjednačenje...

- Ne znam ko je očekivao da će biti lako, mi nismo sigurno - dodala je Itana.

- I na posljednjem Svjetskom prvenstvu smo do 40. minuta bile u egalu sa njima. Iz prvenstva u prvenstvo sve igraju bolje i tehnički su obučenije, a i ekipa su koja nam ne leži, jer imaju brz protok lopte i omalene igračice.

Jelena Despotović sa dva pogotka, Ivona Pavićević jednim, te sa svoje polovine Tatjana Brnović osigurale su crnogorskoj reprezentaciji miran finiš...

- Moramo da se sjetimo da igramo za Olimpijske igre i da sve moramo da promijenimo i odnos i stav - jasna je Itana.

Njemačka je rival u subotu, pa Slovenija u nedjelju. Njemice su turnir otvorile pobjedom nad Slovenkama 31:25.

- Sve djevojke su u redu, što je najvažnije. Sada se spremamo za ono što nas očekuje za vikend, jer će tada biti druga slika kada se igra evropski rukomet - naglasila je Bojana Popović.

CRNA GORA - PARAGVAJ 30:25 (17:12)

Noj-Ulm - "Ratiofarm arena". Gledalaca: 700. Sudije: Ko i Li (Južna Koreja). Sedmerci: Crna Gora 3 (2), Paragvaj 2 (1). Isključenja: Crna Gora 4, Paragvaj 4 minuta.

Crna Gora: Rajčić (šest odbrana), Atingre (šest odbrana), Marsenić 4, Pletikosić, Mugoša 9 (2), Ćorović, Popović, Ivanović 1, Brnović 3, Bulatović 2, Klikovac, Despotović 5, Pavićević 2, Kepić, Grbić 4, Vukčević.

Paragvaj: M. Viljalba, Okampos (6 odbrana), Akunja 3, Insfran 9 (2), Gonsales, Leiva 1, S. Viljalba, Fernandes 5, Bogdanof, Kinjones, Lugo 2, Tores, Viljasboa, Portiljo 5 (1), Samanijego, Himenes.

Bonus video: