Lavice udarile u njemački zid, sa Slovenijom 60 minuta istine za Pariz

Rukometašice Crne Gore nisu imale šansi protiv Njemačke (28:24), ali i dalje imaju priliku da se plasiraju na Olimpijske igre - u Pariz ih vodi pobjeda nad Slovenijom (nedjelja, 16 sati)

79308 pregleda 9 komentar(a)
Pobjeda nad Slovenijom briše sve slabo iz Ulma: Matea Pletikosić na meču sa Njemačkom, Foto: IHF
Pobjeda nad Slovenijom briše sve slabo iz Ulma: Matea Pletikosić na meču sa Njemačkom, Foto: IHF

Paragvaj je nagovijestio da su “lavice” daleko od idealne forme i igre na najvažnijem turniru u posljednje tri godine, a Njemačka je sve to i otkrila...

Kada se tokom prvih 20 minuta mreža rivala zatrese samo tri puta, kada je protivnik nakon 42 minuta na ogromnih plus 10 (20:10), onda konačnih minus četiri zvuče čak i dobro - rukometašice Crne Gore poražene su u 2. kolu kvalifikacija za Olimpijske igre od domaćina Njemačke (28:24), ali i dalje sudbinu oko odlaska u Pariz drže u svojim rukama.

Sve staje u 60 minuta, ukoliko sjutra (nedjelja) od 16 sati savladaju Sloveniju (koja je juče danas pobijedila Paragvaj 32:14) u džepu će imati kartu za Grad svjetlosti i niko se više neće sjećati slabih predstava protiv Paragvaja i Njemačke.

- I da smo slavile protiv Njemačke ili odigrale neriješeno znale smo da u posljednjem kolu moramo da dobijemo Sloveniju - ta utakmica mora da se dobije da bismo otišle na Olimpijske igre - rekla je selektorka Crne Gore Bojana Popović.

Andrijana Popović i Tatjana Brnović
Andrijana Popović i Tatjana Brnovićfoto: IHF

Mučile su se njene izabranice u napadu od starta - koliko možda i najbolje govori to da su prvi gol kroz akciju postigle nakon desetak minuta utakmice kada je Tatjana Brnović pogodila na asistenciju Jelene Despotović. U tim trenucima nadu Crne Gore čuvala je golmanka Armel Atingre sa nekoliko sjajnih intervencija.

- Od starta smo znale da neće biti lako, zahvaljujući dobroj odbrani imale smo 4:3, vraćale se zahvaljujući njoj, ali je napad na momente funkcionisao, pa na momente nije. A i kada bi išao nismo pogađale. Mnogo promašenih zicera sa šire desne strane su nas doveli do toga da se protivnik odlijepi - objasnila je Popovićeva.

Mogla je Crna Gora u uvodnom dijelu da drugačije usmjeri meč, ali Dijana Mugoša nije iskoristila sedmerac, dok je Anastasija Marsenić promašila iz dobre pozicije sa krila. Uz to se razbranila golmanka Njemačke Katarina Filter. Epilog - domaćin je sve iskoristio i prvi put otišao na osjetnijih 7:3.

Kada se prvi dio završio sa podnošljivih 11:7, očekivala se reakcija “lavica” u nastavku, ali desilo se sve suprotno - Njemačka je serijom 4:0 pobjegla na 15:7 i čini se već tada riješila utakmicu.

- Mislim da su nas previše promašenih zicera u prvom poluvremenu kao i slabo otvaranje drugog koštali utakmice - kazala je Matea Pletikosić, koja je bila jedina raspoložena u napadu, pošto je pogodila svih devet šuteva (šest od šest sedmerci).

Jelena Despotović, Bobana Klikovac
foto: IHF

Njemačka je 18 minuta prije kraja imala pomenutih 20:10, a tek nakon toga Crna Gora je počela da igra i na kraju izbjegne katastrofu. Da li su tada pronašle igru ili je došlo do opuštanja rivala pokazaće meč sa Slovenijom.

- Tokom posljednjih 20 minuta smo stabilizovale napad, pa je i rezultat bio bolji. Tako da sam zadovoljna sa mnogo odbrambenih stvari koje su djevojke pružile, kao i sa borbenošću i njihovim davanjem do kraja - istakla je Bojana Popović.

Poraz od Njemačke donio je i pozitivnih stvari, navodi Bojana.

- Ova utakmica nam je donijela dosta toga. I drago mi je što smo je imale, pa su djevojke uvidjele neke stvari, malo se razigrale, osjetile teren i pravog protivnika koji nas čeka i u posljednjem meču.

Itana Grbić
foto: IHF

Selektorka je čak i otkrila da bi određeni segmenti utakmice sa Njemačkom mogli da budu recept i za Sloveniju.

- Dobar je osjećaj zbog odbrane u posljednjih 20 minuta, kao i početnih 15. Bilo da se radi o odbrani 5-1 ili 6-0 vidim da se u tome osjećaju sigurno i moćno, tako da ćemo probati i meč sa Slovenijom da igramo na taj način - zaključila je Bojana.

Šezdeset minuta istine je pred “lavicama” - Pariz ili ljeto bez Olimpijskih igara.

NJEMAČKA - CRNA GORA 28:24 (11:7)

Noj-Ulm - “Ratiofarm arena”. Gledalaca: 5.000. Sudije: Alvares i Bustamante (Španija). Sedmerci: Njemačka 7 (6), Crna Gora 7 (6). Isključenja: Njemačka 6, Crna Gora 4 minuta.

Njemačka: Ekerle, Filter (14 odbrana i sedmerac), Grajsels 5 (1), Šmelcer, Antl, Tomajer, Smits 1, Šoke, Belk 6, Vajgel, Maidhof 9 (5), Del 1, Berend 1, Osenkop 2, Benke 2, Štokšleder 1.

Crna Gora: Rajčić, Atingre (10 odbrana), Marsenić, Pletikosić 9 (5), Mugoša 4 (1), Ćorović, Popović, Ivanović, Brnović 2, Bulatović 1, Klikovac, Despotović 3, Pavićević 3, Kepić, Grbić 2, Vukčević.

Bonus video: