Dumnić opet najbolji trener na Apeninima: Potcijenili smo Italiju

Crnogorski stručnjak na klupi italijanskog Presana sa velikom pažnjom pratio je duele naših rukometaša u baražu za Mundijal, ističe da su “lavovi” ispali iako su i individualni i timski bili bolji od protivnika

11269 pregleda 2 komentar(a)
Dumnić, Foto: Pallamano Pressano
Dumnić, Foto: Pallamano Pressano

Crnogorski muški reprezentativni rukomet doživio je nedavno neprijatan udarac kada su “lavovi” poraženi nakon dva meča baraža sa Italijanima u borbi za vizu za odlazak na Mundijal.

Upravo na Apeninskom poluostrvu, crnogorski rukometni radnik Branko Dumnić već dugi niz godina sa uspjehom obavlja trenerski posao. U izboru koji organizuje Instagram stranica “Kvaranta per venti” 61-godišnji Nikšićanin proglašen je za trenera godine u Seriji A.

Trener koji je sa Sutjeskom osvojio Kup 2008. godine i tako Nikšićanima donio jedini trofej u istoriji, osigurao je opstanak sa ekipom Presana, a ovo nije prvi put da dobija ovo priznanje. Dva puta je već bio trener godine vodeći muške ekipe i jednom trenirajući ženski tim.

“Sigurno da je ova nagrada veliko priznanje za mene i moj rad. Ekipa Presana, kada sam je preuzeo u januaru, odnosno na kraju prvog dijela prvenstva imala je samo bod, a sada smo igrali sa Trstom u direktnim duelima za opstanak i uspjeli smo da ostvarimo cilj. Zbog toga sam veoma zadovoljan učinjenim u prethodnoj polusezoni jer sigurno da nije bilo nimalo lako. Ispalo je na kraju veoma dobro jer niko nije očekivao da ostvarimo ovaj rezultat pošto nismo imali baš ni jak igrački kadar, ali eto i naredne sezone bićemo učesnici Serije A”, istakao je u razgovoru za “Vijesti” Dumnić koji je vodio i mlađe reprezentativne selekcije Crne Gore, a u sezoni 2007/08 bio je trener i Lovćena.

Sa velikom pažnjom pratio je duele crnogorske reprezentacije u baražu protiv Italije ističući da nijesmo smjeli da potcijenimo protivnika, što nas je kasnije koštalo plasmana na Svjetsko prvenstvo, jer je i individualni, ali i timski kvalitet bio na strani Crne Gore.

“Bio sam malo iznenađen nezainteresovanošću sa naše strane. Rekao sam da se ne smiju opustiti i da ne smiju da potcijene Italijane. Mislim da su i taktički izgubili utakmice, da su potcijenili protivnika u prvom meču. Očekivali su uz publiku u Podgorici da će lakše ići u drugom meču, ali Italijani su pametno odigrali i iskoristili sve ono što smo mi njima ponudili, agresivnu duboku odbranu, a nije trebalo uopšte tako da se igra. Italijani imaju kvalitetne igrače, ali to nije ekipa koja ima, na primjer, šutera sa devet metara kao što mi imamo i sigurno da je kvalitet na strani Crne Gore. Velika je šteta za ovu generaciju koja je jedna od najkompletnijih koju smo imali i koja je imala kvalitet da uđe i među osam najboljih, a koja ima veliki individualni potencijal”, kazao je Dumnić dodajući da su ekipi dosta falili Anđelić i Božović, jer bi sa ta dva srednja beka naša timska igra bila na mnogo višem nivou.

Liga je u Italiji kvalitetnija od crnogorske, mišljenja je naš stručnjak.

“Vidna je razlika u klupskom rukometu između Crne Gore i Italije. Mislim da mnogo bolje treba da se organizuje rad sa mlađim selekcijama kada je u pitanju rukomet u Crnoj Gori. Mnogo više međusobne saradnje je potrebno, mnogo više okupljanja u tim mlađim selekcijama, zatim mnogo više individualnog rada. Organizacija samog rada je na mnogo višem nivou u Italiji, dok klubovi u Crnoj Gori ne stoje dobro finansijski i imaju dosta problema sa terminima za trening, a ima i dosta igrača koji rade”, navodi Dumnić.

Plan je kluba koji vodi Dumnić da se napravi ekipa koja će imati zapaženiju ulogu u domaćem prvenstvu u narednim sezonama.

“Planiramo angažovanje novih igrača da bi naredne sezone odigrali kvalitetno ligu. Cilj je i da vratimo i igrače koji su u Presanu prošli sve mlađe selekcije a sada igraju u inostranstvu i to je plan za duže staze da bi se napravila osnova koja će dati još bolje rezultate”, zaklučio je Dumnić koji sa Presanom ima ugovor i za narednu sezonu.

Potrebno je mnogo više vjere u mlade

Rukometašice Crne Gore nisu uspjele da izbore vizu za Olimpijske igre što je još jedan neuspjeh reprezentativnog rukometa ove godine.

“Potrebno je mnogo više vjere u mlade, naročito u ženskom rukometu”, ističe Branko Dumnić.

“Što se tiče i klupskog i reprezentativnog rukometa mnogo lakše je napraviti rezultat nego u muškom, to je svima jasno. Očekivao sam mnogo bolji rezultat i da možemo da prođemo Sloveniju. Međutim, imamo ligu u ženskom rukometu gdje su sve juniorke osim Budućnosti. To je dobro da igraju mlade igračice, ali one veoma rano idu vani i to predstavlja problem”, navodi trener koji je osvajao gotovo sve trofeje na “čizmi” vodeći italijanske klubove.

Bonus video: