„Lavice” preko Bjelorusije stigle do 10. velikog takmičenja

U drugom poluvremenu su izabranice Dragana Adžića konstantno vodile, dva puta stizale i do rekordnih plus četiri, ali su malo spustile tempo kada je bilo jasno da će izboriti vizu za SP, pa je Bjelorusija serijom 3:0 u finišu stigla do pobjede (25:23)
88 pregleda 4 komentar(a)
Rukometašice Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Rukometašice Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.06.2017. 16:46h

Jubilarno 10. uzastopno veliko takmičenje, a nikad mlađa reprezentacija - rukometašice Crne Gore su u revanšu baraža za plasman na Svjetsko prvenstvo poražene u Minsku od Bjelorusije sa 25:23, ali viza za Njemačku ni u jednom trenutku nakon 33:26 u Baru nije bila dovedena u pitanje.

Selekcija sa šest dojučerašnjih juniorki, uz tek nešto starije Sanju Premović i Jelenu Despotović, iskusnije Milenu Raičević, Majdu Mehmedović, Almu Hasanić i Milenu Raičević, te tri tinejdžerke (najmlađa Anastasija Babović je rođena 13. decembra 2000), kao i u „Topolici” je pokazala nekoliko lica.

S obzirom na mladost, kao i činjenice da mnogima nedostaju minuti u seniorskoj konkurenciji i da su se neke igračice tek vratile nakon teških povreda, to je i razumljivo...

„Lavice” su bolje počele i meč i u 14. minutu iskoristile treću šansu da povedu tri razlike, tj. 10 ukupno, kada je Dijana Ujkić iz kontre pogodila za 6:3. Nakon tajm-auta slovenačkog stručnjaka Tomaža Čatera, Bjeloruskinje su odgovorile serijom 6:0 i preokrenule na 9:6.

U tim trenucima nije bilo ideje u napadu, Đurđina Jauković je bila odsječena „flasterom” domaćih, ali je jedan detalj pokazao da će Crnogorke slaviti u Minsku - Mehmedovićeva je prekinula crnu seriju dugu osam minuta, i to golom iz mrtvog ugla.

Tim Dragana Adžića je uhvatio priključak do odmora, na kojem je razlika bila minimalna, da bi Ujkićeva i iznenađenje na desnom beku za protivnice, Sanja Premović, sredinom nastavka donosile rekordnih plus četiri (19:15 i 20:16).

Ubrzo je i Adžić počeo da rotira, izvukao Mehmedovićevu i Raičevićevu, pa je Bjelorusija meč završila sa tri vezana pogotka za Pirovu pobjedu.

Crna Gora je tako izborila 10. vezano veliko takmičenje za sedam godina. Sve je počelo 2010. debijem na Evropskom prvenstvu u Danskoj i Norveškoj, na kojem su „crvene” bile šeste, a Bjeloruskinje će ispuniti deceniju čekanja, jer su posljednji put bile dio elite 2008. na kontinentalnom šampionatu u Makedoniji...

Od evropskih selekcija, osim domaćina, plasman na SP su izborili Norveška kao aktuelni šampion, polufinalisti EP u Švedskoj Holandija, Francuska i Danska, a kroz kvalifikacije Crna Gora, Rumunija, Mađarska, Srbija, Španija, Švedska, Slovenija, Češka i Rusija.

Afriku će predstavljati Angola, Kamerun i Tunis, Aziju Kina, Japan i Južna Koreja, a čekaju se još tri reprezentacije sa Panameričkog šampionata, koji se održava od 18. do 25. juna i odluka koja će zemlja dobiti jedini vajld-kard.

Žrijeb je 27. juna u Hamburgu, koji će biti domaćin polufinala i mečeva za medalje. Šampionat će se održati od 1. do 17. decembra, a igraće se i u Lajpcigu, Magdeburgu, Bitighajmu, Oldenburgu i Triru.

Bjelorusija - Crna Gora 25:23 (11:10)

Minsk - Dvorana „Uručje”. Gledalaca: 500. Sudije: Jurinović i Mrvica (Hrvatska). Sedmerci: Bjelorusija 3 (3), Crna Gora 5 (4). Isključenja: Bjelorusija 6, Crna Gora 8 minuta.

Bjelorusija: Nikitina, KUMPELJ (devet odbrana), Trizno, NESTJERUK 2, Mazgo, DRONOVA 1, JEMELJANJENKA, VASILJEVSKAJA 4, Iljina 1, Kotina 3 (1), Artjuhovič 2, Azolina, LOBAČ 3, JOŽIKAVA 4 (2), Silickaja 3, Šamanovskaja 2.

Crna Gora: Rajčić (osam odbrana), HASANIĆ (tri odbrane), Babović, Đoković, JAUKOVIĆ 5, Brnović, UJKIĆ 5 (1), Malović, Premović 2, Pavićević, RAMUSOVIĆ 2, MEHMEDOVIĆ 5, DESPOTOVIĆ, RAIČEVIĆ 4 (3), Grbić.

Bonus video: